Λαβρόφ: Πρέπει να γίνουν οι συνομιλίες σήμερα - Η Δύση σπέρνει τον «πυρηνικό» πανικό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαβρόφ: Πρέπει να γίνουν οι συνομιλίες σήμερα - Η Δύση σπέρνει τον «πυρηνικό» πανικό
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να ανεχθεί στρατιωτική απειλή από την Ουκρανία, την οποία κατηγόρησε ότι λαμβάνει εντολές από την Ουάσιγκτον.

Καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση δεν έχει ο Σεργκέι Λαβρόφ, όπως δήλωσε την Πέμπτη στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ωστόσο προσέθεσε πως ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να ανεχθεί στρατιωτική απειλή από την Ουκρανία, την οποία κατηγόρησε ότι λαμβάνει εντολές από την Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σαφείς εντολές να βάλουν με όπλα υψηλής ακρίβειας μόνο κατά πολεμικών στόχων με στόχο την καταστροφή των στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας.

Ακόμα τόνισε πως πρέπει να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας σήμερα, καθώς δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη για διάλογο, αν και υπογράμμισε πως η συνάντηση είναι «στον αέρα» με ευθύνη της ουκρανικής πλευράς, ενώ ανέφερε πως και οι συνομιλίες με το ΝΑΤΟ πρέπει να αρχίσουν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Πυρηνικός πόλεμος

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εκτίμησε ακόμη ότι κάποιοι ξένοι ηγέτες προετοιμάζονται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και επισήμανε ότι τα περί πυρηνικού πολέμου δεν αναφέρονται από τη Ρωσία.

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος δεν μπορεί παρά να είναι πυρηνικός, αλλά σας εφιστώ την προσοχή στο γεγονός ότι αυτό είναι στο μυαλό των δυτικών πολιτικών και όχι των Ρώσων», είπε.

Η Ρωσία δεν κάνει σκέψεις για πυρηνικό πόλεμο, διευκρίνισε.

Ο Λαβρόφ επισήμανε πρόσφατες δηλώσεις των ομολόγων του της Γαλλίας και της Βρετανίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν και Ελίζαμπεθ Τρας αντίστοιχα, οι οποίοι αναφέρονταν στην πυρηνική αποτροπή και στον κίνδυνο πολέμου με τη Ρωσία.

«Αν κάποιοι απεργάζονται ένα σχέδιο αληθινού πολέμου εναντίον μας, και θεωρώ ότι απεργάζονται, πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά», είπε και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε κανένα είδος προβοκάτσιας να μας αποσταθεροποιήσει» και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει «μέχρι τέλους» την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

Χωρίς να αναφέρει αποδείξεις για να στηρίξει τις δηλώσεις του, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τον εβραϊκής καταγωγής ουκρανό πρόεδρο Βλαντίμιρ Ζελένσκι, ότι προεδρεύει μιας «κοινωνίας όπου ανθεί ο ναζισμός».

Η Δύση είναι ενήμερη για τις ανησυχίες μας και δεν μπορεί να τις αγνοεί επ' αόριστον, σημείωσε, θα πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθεί.

Η Μόσχα θεωρεί τις κυρώσεις της Δύσης «φόρο επί της ανεξαρτησίας» και είναι πεπεισμένη ότι έχει δίκιο στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκει να διατηρήσει υπεροχή και επισήμανε ότι, ενώ η Ρωσία έχει πολύ καλή θέληση, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να υπονομεύσει τα συμφέροντά της.

Η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας στοχεύει, μεταξύ άλλων, στο να διασφαλίσει ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η Μόσχα δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διατηρήσει υποδομές που απειλούν τη Ρωσία.

Αλλά και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε σήμερα τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Παράλληλα ο Ριαμπκόφ επεσήμανε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να έχει επαφές με την Ουάσινγκτον, κυρίως μέσω των πρεσβειών, και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι συνομιλίες με την Ουκρανία στη Λευκορωσία μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα.

Ο Ριαμπκόφ εκτίμησε ότι οι στόχοι της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν πλήρως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Προειδοποιήσεις σε Δύση να μην κλιμακώνει κι άλλο την ένταση - Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider