Κρίση στην Ουκρανία: Η Δύση «βλέπει» συγκέντρωση Ρώσων μισθοφόρων στα σύνορα

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίση στην Ουκρανία: Η Δύση «βλέπει» συγκέντρωση Ρώσων μισθοφόρων στα σύνορα
Νέα δάνεια 1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, ενώ η ρωσική Δούμα ετοιμάζεται να ψηφίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Τελευταία ενημέρωση: 19:05

Για συγκέντρωση Ρώσων μισθοφόρων στα σύνορα της Ουκρανίας κάνουν λόγο ανώτατες διπλωματικές πηγές χωρών της Δύσης, την ώρα που η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης μεταξύ της Μόσχας και των ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανίας συνεχίζει να κλιμακώνεται.

Όπως ανέφερε το Reuters, Ρώσοι μισθοφόροι με συνδέσεις σε κύκλους των μυστικών υπηρεσιών της Μόσχας έχουν αρχίσει να μεταβαίνουν στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ τις τελευταίες εβδομάδες, εντείνοντας τις φοβίες για στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μισθοφόροι έχουν σχέσεις με τη ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και διαθέτουν όπλα και ειδικό εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, με στόχο τη στρατιωτική εκπαίδευση των φιλορώσων πολιτοφυλακών που δρουν στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες μέρες σειρά αξιωματούχων σε ΗΠΑ και Ευρώπη ανέφεραν πως η Ρωσία μπορεί να αξιοποιήσει σειρά προφάσεων για να δικαιολογήσει μια εισβολή στην Ουκρανία, όπως η καταπάτηση δικαιωμάτων των φιλορωσικών κοινοτήτων κοντά στα σύνορα της.

Το Reuters προσθέτει πως οι διπλωμάτες της Δύσης, πέρα από τις κινήσεις μισθοφόρων στην ανατολική Ουκρανία, ανησυχούν για το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων που θα έχουν στόχο να πλήξουν την οικονομία της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν αναμένει ρωσική επίθεση μαζικής κλίμακας στη χώρα τις επόμενες μέρες, όπως δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος του Κιέβου στο Interfax.

Μήνυμα ΗΠΑ - Κομισιόν προς τη Μόσχα

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουέντι Σέρμαν, είχε επικοινωνία με τον προσωπάρχη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μπγιόρν Σέιμπερτ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην επικοινωνία τονίστηκε πως συζητήθηκαν οι προσπάθειες ώστε η Ρωσία να προχωρήσε σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη και υπογραμμίστηκε πως «περαιτέρω κλιμάκωση θα απαντηθεί με μαζικές, συντονισμένες και σοβαρές κυρώσεις προς τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η Ρωσία αναγνωρίζει το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ

Οι εξελίξεις γύρω από την ουκρανική κρίση «τρέχουν» και στο εσωτερικό της Ρωσίας, καθώς την Τρίτη η Δούμα θα ψηφίσει για την αναγνώριση αυτονομίας των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάσνκ στην περιφέρεια του Ντονμπάς, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν τον έλεγχο από το 2014.

Η ψηφοφορία αφορά το εάν η Δούμα θα ζητήσει επίσημα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίζει τις δύο περιοχές ως ανεξάρτητες.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρόθεση για ψήφο επί της αναγνώρισης των δύο περιοχών στη Δούμα παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου, με το ρωσικό ΥΠΕΞ να μην έχει τοποθετηθεί δημοσίως για το εάν στηρίζει την αναγνώριση ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Δάνεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), Τζέικ Σάλιβαν είχε και θα έχει χθες και σήμερα επαφές με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσινγκτον για ενημέρωση των κινήσεων του Λευκού Οίκου σχετικά με την ουκρανική κρίση.

Ο στενός συνεργάτης του προέδρου Τζο Μπάιντεν φέρεται να είπε πως οι ΗΠΑ θα διαθέσουν επιπλέον 1 δισ. δολάρια σε δάνεια προκειμένου να μειώσουν τον αντίκτυπο της ανησυχίας στην ουκρανική οικονομία που έχει προκαλέσει η κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, ανέφερε το Fox.

Ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων στην Πολωνία

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας ανακοίνωσε πως ακόμα 8 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 προσγειώθηκαν σήμερα στη χώρα, για να ενταχθούν ενταχθούν σε αυτά που ήρθαν στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα.

Τζόνσον: Ο Πούτιν μπορεί ακόμα να κάνει πίσω

Σε νέα δήλωση του για την ουκρανική κρίση, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν μπορεί ακόμα να υποχωρήσει από τη θέση και να αποφύγει ένα «ολέθριο λάθος»

«Είμαστε στο χείλος του γκρεμού αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν ώστε να κάνει πίσω. Καλούμε τους πάντες να συμμετέχουν στο διάλογο και τη ρωσική κυβέρνηση να αποφύγει αυτό που θα ήταν ένα ολέθριο λάθος για τη Ρωσία» σημείωσε ο Τζόνσον σε ανάρτηση του στο Twitter.

Σύντομα η απάντηση του Κρεμλίνου σε NATO και ΗΠΑ

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Πούτιν είχε σήμερα δύο διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Λαβρόφ παρουσίασε στην εισήγηση του τις απόψεις του υπουργείου του για τις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, δηλώνοντας ότι «υπάρχει η πιθανότητα» να καταλήξει η Ρωσία σε συμφωνία με τους εταίρους της σε βασικά ζητήματα, ενώ ο Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για το περιστατικό με το αμερικανικό υποβρύχιο Virginia, δηλώνοντας ότι παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, σε βάθος μεγαλύτερο των 4 μιλίων.

Ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις, είπε ότι αποτελούνται από δύο σκέλη. Ως προς το πρώτο σκέλος των απαντήσεων που αφορά τα τρία βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις της Μόσχας, τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τη μη εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την επιστροφή της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στις θέσεις που κατείχε το 1997, ο Λαβρόφ είπε ότι η «απάντηση είναι αρνητική, και φυσικά δεν μας ικανοποιεί».

Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το δεύτερο σκέλος των απαντήσεων, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά στους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, και περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων για την μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στα στρατιωτικά θέματα.

Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν θα εγκρίνει «έγκαιρα» της απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σολτς: Καλούμε τη Ρωσία να αδράξει τις «υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο»

Τηλεφωνική επικοινωνία για το ουκρανικό, μεταξύ Μπάιντεν και Τζόνσον

gazzetta
gazzetta reader insider insider