Κρίση στην Ουκρανία: Φουντώνει η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας - Συνεχίζονται οι εκκενώσεις από ξένες χώρες

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίση στην Ουκρανία: Φουντώνει η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας - Συνεχίζονται οι εκκενώσεις από ξένες χώρες
Οι δυνάμεις της Δύσης συντονίζουν τις κινήσεις τους απέναντι στη Μόσχα.

Τελευταία ενημέρωση: 21: 51

Αμείωτες συνεχίζονται οι εξελίξεις στην κρίση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τις δυνάμεις της Δύσης να συντονίζουν τις κινήσεις τους απέναντι στη Μόσχα και τρίτα κράτη να προχωρούν στις εκκενώσεις προσωπικού τους από την Ουκρανία.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μαρκ Μίλει την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι δύο άνδρες «συζήτησαν για θέματα διεθνούς ασφάλειας», χωρίς να προστίθεται κάποια παραπάνω λεπτομέρεια για τη συνομιλία.

Σημειώνεται πως πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τους ηγέτες του Καναδά, της Κομισιόν, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Βρετανίας, με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Washington Post, την Πέμπτη ο πρόεδρος Μπάιντεν συμμετείχε σε σύσκεψη με τους επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τις κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει πως μια ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει πριν από τις 20 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που ολοκληρώνονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο.

Απομακρύνσεις υπηκόων τρίτων χωρών από την Ουκρανία

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε πως προχωρά στην εκκένωση των συγγενών του διπλωματικού προσωπικού που έχει στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Κίεβο, επικαλούμενο την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ισραήλ καλεί τους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και να αποφεύγουν «μετακινήσεις σε περιοχές έντασης»

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας εξέδωσε σύσταση αποφυγής ταξιδιών στην Ουκρανία για όλους τους Ολλανδούς πολίτες, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Ακόμα, το ολλανδικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως θα απομακρύνει τη διπλωματική αποστολή του από το Κίεβο και θα τη μεταφέρει στο Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας.

Με τη σειρά της, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ζητά την άμεση απομάκρυνση όλων υπηκόων της από την Ουκρανία.

Σε σχετική οδηγία του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, καλούνται όλες οι υπήκοοι της ασιατικής χώρας να φύγουν άμεσα από την Ουκρανία για λόγους ασφάλειας. Ενώ αντίστοιχη οδηγία έδωσε και η Βόρεια Μακεδονία στους υπηκόους της.

Και η Βρετανία συνέστησε σήμερα στους υπηκόους της να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία, ως μέτρο ασφαλείας, μεσούσης της κρίσης Ρωσίας-Δύσης.

«Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας, για αυτό ακριβώς εμείς επικαιροποιήσαμε τις συστάσεις μας προς τους ταξιδιώτες», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Προτρέπουμε τους Βρετανούς υπηκόους στην Ουκρανία να φύγουν αμέσως με εμπορικά μέσα, όσο παραμένουν διαθέσιμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Σε «σημείο μηδέν» οι σχέσεις Μόσχας - Λονδίνου με φόντο την ουκρανική κρίση

Ουκρανία: «Έτοιμο» το Όσλο απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider