Εξασφάλιση 97 δεσμεύσεων για την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξασφάλιση 97 δεσμεύσεων για την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Δένδιας
«Η ελληνική υποψηφιότητα δεν είναι μια υποψηφιότητα κενή περιεχομένου», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας και σημειώνει: «Βασικό μήνυμα της υποψηφιότητας μας είναι: "80 χρόνια Χάρτης του ΟΗΕ: οι θεμελιώδεις αρχές του είναι επίκαιρες όσο ποτέ"».

«Η ελληνική υποψηφιότητα για την εκλογή σε θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2025-26, πέρασε ένα σημείο καμπής», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του, σχετικά με την εξασφάλιση 97 γραπτών δεσμεύσεων για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας. Η εκλογή θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο του 2024.

«Αποτελεί μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Είναι απτό αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η πολιτική αυτή οικοδομεί συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις με όλο τον κόσμο», σημειώνει ο κ. Δένδιας και προσθέτει πως στηρίζεται από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

Όπως υπενθυμίζει, τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις με τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία, ενώ διατηρεί επίσης ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και σχέσεις με άλλα δύο μόνιμα μέλη, την Ρωσία και την Κίνα.

Παράλληλα διατηρεί διαύλους με την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, πέρα από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Αυτή τη στιγμή, αναφέρει ο κ. Δένδιας, υπάρχουν δύο μόνο υποψήφιες χώρες για τις δύο θέσεις που αντιστοιχούν στη γεωγραφική ομάδα που ανήκουμε: η Ελλάδα και η Δανία, αλλά προσθέτει πως δεν πρέπει να αποκλείεται η υποβολή και άλλης υποψηφιότητας.

«Η ελληνική υποψηφιότητα δεν είναι μια υποψηφιότητα κενή περιεχομένου», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας και σημειώνει: «Βασικό μήνυμα της υποψηφιότητας μας είναι: "80 χρόνια Χάρτης του ΟΗΕ: οι θεμελιώδεις αρχές του είναι επίκαιρες όσο ποτέ"».

«Το 2025 θα συμπληρωθούν 80 χρόνια από τη σύγκληση της Διάσκεψης του Αγίου Φραγκίσκου που αποτελεί τη γενεσιουργό πράξη του ΟΗΕ και οδήγησε στην μετέπειτα υιοθέτηση του Χάρτη. Σχεδόν 8 δεκαετίες μετά, οι θεμελιώδεις αρχές που πρεσβεύει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει:

«Σκοπός μας είναι να προβάλλουμε τις αρχές αυτές, οι οποίες αποτελούν και τις βασικές αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τον σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών. Τον πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Την απαγόρευση της χρήσης βίας ή ακόμα και της απειλής της χρήσης βίας.

Την ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και επίσης, όπου χρειάζεται, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Άλλωστε, το Διεθνές Δικαστήριο είναι ένα από τα βασικά όργανα του ΟΗΕ».

Επίσης, προσθέτει «την προώθηση διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση και επίλυση των διεθνών σύγχρονων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η τρομοκρατία».

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα θα ξεκινήσει μια ανοιχτή καμπάνια για την υποψηφιότητά της με στόχο να συγκεντρώσει, όχι απλώς την οριακή πλειοψηφία, αλλά τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για την ελληνική παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η καμπάνια μας, λοιπόν, θα περιλαμβάνει τη φιλοτέχνηση σήματος, το οποίο θα παρουσιάσουμε», σημειώνει ο κ. Δένδιας.

Ακόμη, θα περιλαμβάνει τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για την υποψηφιότητα μας, ο οποίος θα έχει ως βασικό σκοπό και καθήκον την προβολή του μηνύματός μας στο σύνολο των κρατών-μελών του ΟΗΕ. Ανάλογο Ειδικό Απεσταλμένο έχει ήδη διορίσει η Δανία.

Θα διοργανωθεί ειδική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της υπουργικής εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης τον Σεπτέμβριο του 2022 με αυτό το θέμα.

Ο κ. Δένδιας προσθέτει πως θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε χώρες που δεν έχουν δεσμευθεί ακόμα να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Ελλάδας, αλλά και σε χώρες με διεθνή επιρροή που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα μας να προσεγγίσει άλλες τρίτες χώρες. Επίσης, το σύνολο των Αρχών μας στο εξωτερικό θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τις θέσεις της Ελλάδας.

Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια μας αυτή θα έχει η Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ, μια Αντιπροσωπεία που, όπως επισημαίνει ο κ. Δένδιας, μέχρι σήμερα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

«Βρισκόμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο. Αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι η Ελλάδα έχει και λόγο και ρόλο στα διεθνή θέματα. Πάντα στο όνομα συγκεκριμένων αρχών που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠE

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider