Πολιτική | Ελλάδα
28-12-2021 | 13:40

Οικονόμου: Ανοιχτό να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα αν το εισηγηθεί αύριο η Επιτροπή

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονόμου: Ανοιχτό να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα αν το εισηγηθεί αύριο η Επιτροπή
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ανοιχτό να έρθει νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου η εφαρμογή των μέτρων, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου βασικός στόχος αυτή την στιγμή, με δεδομένη την ραγδαία εξάπλωση της Ομικρον και στην Ελλάδα, είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις μικρότερες ηλικίες, στους μεγαλύτερους. Όπως είπε, αυτή την στιγμή τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Σχεδόν το 75% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται  στις ηλικίες από 18 έως 59 ετών, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18 έως 30 ετών.

Αναλυτικά η τοποθέτηση Οικονόμου:

Σε ότι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση και τα νέα μέτρα  

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας επικρατεί δικαιολογημένη κόπωση στην κοινωνία. Παρά ταύτα, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντέχει χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια άμυνάς μας. Η παραλλαγή «Όμικρον» εξαπλώνεται ραγδαία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο. Περιμένουμε αυξημένα κρούσματα.

Αλλά στη ζωή έχει σημασία το πώς αντιδράς στις καταστάσεις που δεν μπορείς να αποφύγεις. Για εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το συνεχή αγώνα να εξουδετερώσουμε τον ιό. Το να κάνουμε ό,τι μπορούμε σημαίνει να μη σταματάμε την προσπάθεια. Η ανάσχεση της πανδημίας απαιτεί από όλους μας συνέπεια, υπευθυνότητα και προσπάθεια. Μαζί με την επιστήμη, αυτά είναι τα όπλα που διαθέτουμε. Αυτά είναι που μας έφεραν ως εδώ και με αυτά θα συνεχίσουμε.

Διαπιστώνεται καθημερινά ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Σχεδόν το 75% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται  στις ηλικίες από 18 έως 59 ετών, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18 έως 30 ετών.

Τα επόμενα 24ωρα βασικός στόχος είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις νεότερες ομάδες στις μεγαλύτερες. Για το σκοπό αυτό οι νέοι άνθρωποι, που εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα τις μέρες αυτές, είναι ανάγκη να αποφύγουν τις συναναστροφές με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας  ή να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (μάσκες και απολύμανση και διενέργεια self test πριν και μετά από κοινωνικές συναναστροφές).

Για αυτό άλλωστε τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή και αποφάσισε η Κυβέρνηση  έχουν απόλυτη σχέση με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τις εστίες που δημιουργούν υπερματάδοση.

Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εξαρχής δυναμικός με στόχευση καθαρή: προστασία της δημόσιας υγείας, διασφάλιση της ομαλότητας στον κοινωνικό και οικονομικό βίο, εξασφάλιση του ατομικού και δημοσίου αγαθού. Έτσι και τώρα λοιπόν παρακολουθούμε καθημερινά τη δυναμική της εξέλιξης των κρουσμάτων και σταθμίζουμε συνεχώς όλα τα δεδομένα. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο να παρέμβουμε, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί στο χρόνο που είναι ο ενδεδειγμένος.

Ένας χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας

 Από την αρχή της πανδημίας θέσαμε ως απαράβατες αρχές της πολιτικής μας την προστασία της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ομαλότητας και της ασφάλειας του Κράτους, επειδή εγκαίρως αντιληφθήκαμε το μέγεθος και το βάθος της κρίσης. Σχεδιάσαμε έγκαιρα και λελογισμένα και έκτοτε εφαρμόζουμε ένα δυναμικό ολιστικό σχέδιο ανάσχεσης της πανδημίας και διασφάλισης της Πατρίδας. Γιατί το τελικό διακύβευμα είναι συνολικό και πολύ μεγαλύτερο από όσα δυστυχώς αντιλαμβάνονται ορισμένοι.

Ειδικότερα, συμπληρώθηκε χθες, 27 Δεκεμβρίου, ένα χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί και έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 συμπολίτες μας. Παράλληλα πάνω από 4.360.000 συμπολίτες μας έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.

Υπογραμμίζεται ότι, με βάση τις έρευνες,  περισσότεροι από 15.000 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους αν δεν  είχαν γίνει οι εμβολιασμοί  αυτοί. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα καθημερινά στοιχεία των νοσοκομείων που αποδεικνύουν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι. 

Επισημαίνεται ότι στην Επιχείρηση «Ελευθερία» προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  σε καθημερινή βάση  περισσότεροι από 7.000 υγειονομικοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 550 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία και περισσότερα από 100 στελέχη από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και την ΗΔΙΚΑ,στο Επιχειρησιακό Κέντρο.

Σημαντική επίσης υπήρξε η συμβολή των ιδιωτών δωρητών, των οργανισμών και των οργανώσεων  όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Χαμόγελο του Παιδιού και η ΑΜΚΕ Σύμπλευση που στήριξε την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία». Και βέβαια εξαιρετικής σημασίας ήταν -και είναι- ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που διαχειρίστηκε κρίσιμα θέματα και έλαβε δύσκολες αποφάσεις.

Όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση:

 • Δημιούργησε σταδιακά 3 χιλ. εμβολιαστικά κέντρα σε 725  σημεία.  
 • Ανέπτυξε παράλληλα περισσότερες από 300 κινητές μονάδες και έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα εμβολιασμού στις δυσπρόσιτες  περιοχές.
 • Εφάρμοσε πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα. 
 • Ανέπτυξε πρόγραμμα συνεργασίας για τον εμβολιασμό  με τον ιδιωτικό τομέα με ιδιώτες γιατρούς  και πολυιατρεία.  
 • Ανέπτυξε συνεργασία με την  ΚΕΔΕ και τους Δήμους, για στοχευμένες παρεμβάσεις.
 • Ανέπτυξε συστηματική καμπάνια ενημέρωσης από τον Ιανουάριο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας των μεγαλύτερων ηλικιών. 
 • Εφάρμοσε το freedom pass για τους νέους 18-25 ετών και το data pass για τους 15-17 ετών.

Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας πήρε πρώτη ή από τις πρώτες στην Ευρώπη πρωτοβουλίες που στη συνέχεια υιοθέτησαν και άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα:

 • Υιοθέτησε πρώτη τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. 
 • Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τη δυνατότητα αναμνηστικής δόσης σε όλους τους συμπολίτες μας άνω των 18 ετών από τον περασμένο Οκτώβριο.
 • Ήταν η πρώτη χώρα, μαζί με τη Γαλλία, που ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση είναι προϋπόθεση ολοκληρωμένου εμβολιασμού για τους άνω των  60 ετών μετά την πάροδο 7μηνου.
 • Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, πριν από την έλευση της παραλλαγής «Όμικρον».
 • Απαγόρευσε την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους πολίτες από το καλοκαίρι και σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού από τις αρχές Νοεμβρίου.

Με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που διευκόλυνε τις μετακινήσεις και συνέβαλε στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. 

Μέχρι και σήμερα πορευόμαστε σε αυτό το πλαίσιο, με διαρκείς αναπροσαρμογές και επιμέρους βελτιώσεις, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες που τίθενται από την πραγματικότητα και τη ζωή. Για  αυτό και καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ διασφαλίζοντας την οικονομική και εκπαιδευτική λειτουργία και να μην έχουμε μια κοινωνία περίκλειστη. Γιατί η πανδημία αποτελεί μια σύνθετη κρίση, που δεν έχει μόνο υγειονομικές διαστάσεις, πράγμα που αδυνατούν να αντιληφθούν ορισμένοι.

Κανείς στην νεοελληνική ιστορία δεν έκανε περισσότερα για το Ε.Σ.Υ. σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Κανείς δεν στήριξε την κοινωνία στη διάρκεια μιας κρίσης όσο εμείς στην πανδημία. Κανείς καλόπιστος και λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αμφισβητήσει όσα έγιναν.

Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι αποτέλεσμα τύχης. Όλα έγιναν με πολύ κόπο, με την συμπαράσταση και την ενεργό στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Μακριά από κραυγές που επειδή δεν διαθέτουν κανένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των παράλληλων κρίσεων που σοβούν επιδίδονται  σε εμπόριο μετρολογίας, προτείνοντας αποσπασματικές ρυθμίσεις, συχνά αντιφατικές μεταξύ τους και ανεφάρμοστες στον πραγματικό κόσμο, αφού δεν έχουν καμιά σχέση με τις δυνατότητες της χώρας και τη γενικότερη κατάσταση. Μακριά από συμπεριφορές που μέσα σε κατάσταση πανδημικής πολιορκίας αρνήθηκαν επανειλημμένα να αποδοκιμάσουν τον παραλογισμό και την αντιεπιστημονικότητα.

Η Κυβέρνηση πήρε γενναίες και δύσκολες αποφάσεις, με γνώμονα το κοινό αγαθό, αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος. Και σε αυτή τη δύσκολη φάση, της εξάπλωσης της παραλλαγής «Όμικρον», θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται, στο χρόνο που χρειάζεται αφού ακούσουμε τους επιστήμονες και σταθμίσουμε τα ευρύτερα δεδομένα, από κάθε πτυχή του βίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζουν οι ειδικοί την Τετάρτη - Τι θα φέρει νωρίτερα από τις 3/1 τα μέτρα

Πλεύρης: Πάνω από 15.000 κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα

MUST READ

Γεωργιάδης για νέα μέτρα: Τα κέντρα διασκέδασης θα υποστούν ζημιές