Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση της ΝΔ αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση της ΝΔ αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «στην Ελλάδα, η μεγάλη κατηγορία αυτών των επιχειρήσεων είναι συντριπτικά οι μικρομεσαίες, οι οποίες δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν ούτε από τη ρευστότητα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ούτε τώρα που κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο των δανείων και επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συνάντησε το μεσημέρι στο γραφείο του στη Βουλή, εκπροσώπους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Συνομίλησε διαδοχικά με τους Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, τον Γιώργο Καρανίκα, πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και τους Παύλο Ραβάνη και Κώστα Δαμίγο, πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ίδιες, οι εργαζόμενοι και να μετακυλύεται ένα μεγάλο μέρος του κόστους στους καταναλωτές, σε μία εποχή που καλπάζει η ακρίβεια. Στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχυθούν, να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν μακροχρόνια βιώσιμες οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο κ. Ανδρουλάκης. Επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε στη χώρα μας μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές επεκτάσεις στην Ευρώπη, που ξεπέρασε το 25% του ΑΕΠ, ωστόσο παρατήρησε ότι «τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά σε σχέση μα τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Ήμασταν τρίτοι στα ποσά που ξοδέψαμε αναλογικά με το ΑΕΠ μας και από τους τελευταίους στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι η στόχευση και η κατανομή των κονδυλίων ήταν λανθασμένη».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «στην Ελλάδα, η μεγάλη κατηγορία αυτών των επιχειρήσεων είναι συντριπτικά οι μικρομεσαίες, οι οποίες δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν ούτε από τη ρευστότητα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ούτε τώρα που κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο των δανείων και επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως «η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη να εντάξει τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης μόνο με κριτήρια αγοράς από εγχώρια και εξωχώρια τραπεζικά ιδρύματα αποκλείει αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε ενδεικτικά:

* να υπάρχει ρύθμιση 120 δόσεων με επιπλέον κίνητρα για όσους ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους σε λιγότερες,

* ένα ποσοστό των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει υποχρεωτικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με περιβαλλοντικά κριτήρια, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και κίνητρα για τις συνέργειες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμφώνησε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων να υπάρχει τακτική και ουσιαστική επικοινωνία για να αξιολογηθεί η οικονομική πορεία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider