Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: Προς το FDP και τον Λίντνερ το υπουργείο Οικονομικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: Προς το FDP και τον Λίντνερ το υπουργείο Οικονομικών
Στους Πράσινους τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας-Κλίματος, σύμφωνα τα γερμανικά ΜΜΕ.

Εν αναμονή της παρουσίασης της προγραμματικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) για τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας και παρότι σήμερα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων υπουργών, αλλά μόνο το κόμμα που αναλαμβάνει κάθε τομέα, τα γερμανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι τα κρίσιμα υπουργεία έχουν ήδη ονοματεπώνυμο.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, το υπουργείο Εξωτερικών η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και το διευρυμένο υπουργείο Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα ο έτερος συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος πιθανότατα θα είναι και ο νέος Αντικαγκελάριος του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD).

Αύριο οι Πράσινοι, στο πλαίσιο ψηφιακού Συνεδρίου, θα ενημερώσουν τα 125.000 μέλη τους για το περιεχόμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας και για τα πρόσωπα στα οποία θα ανατεθούν τα «πράσινα» υπουργεία και θα ζητήσουν ηλεκτρονικά και επιστολικά την συγκατάθεσή τους. Η διαδικασία ψηφοφορίας θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Τα άλλα δύο κόμματα του συνασπισμού θα αποφασίσουν εντός των προσεχών ημερών, αλλά σε μικρότερα σχήματα, ενώ θα ανακοινώσουν τα πρόσωπα που θα τοποθετήσουν στην κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στόχος του νέου συνασπισμού είναι να καταστεί εφικτό ο Όλαφ Σολτς να ορκιστεί Καγκελάριος, αφού προηγουμένως εκλεγεί από την Μπούντεσταγκ, την εβδομάδα 6-10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ιδιωτικό ειδησεογραφικό σταθμό n-tv, μεταξύ των βασικών σημείων της Προγραμματικής Συμφωνίας είναι η μη επιβολή νέων φόρων για ακίνητα, εισοδήματα και εταιρίες, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ/ώρα, η καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου για τις ευρωεκλογές στα 16 έτη, η απολιγνιτοποίηση έως το 2030 και η αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Λευκός καπνός» για κυβέρνηση Φανάρι στη Γερμανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider