«Λευκός καπνός» για κυβέρνηση Φανάρι στη Γερμανία

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λευκός καπνός» για κυβέρνηση Φανάρι στη Γερμανία
SPD, Πράσινοι και FDP ετοιμάζουν τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού τους συνασπισμού. Οι θέσεις που έχουν «κλειδώσει» είναι ο Όλαφ Σολτς για καγκελάριος και ο Κρίστιαν Λίντνερ για υπ. Οικονομικών.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι κέρδισαν τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου με υποψήφιο καγκελάριο τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, οι Πράσινοι της Ανναλένα Μπέρμποκ και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ θα σχηματίσουν τελικά την τρικομματική κυβέρνηση «Φανάρι» (από τα χρώματα των κομμάτων τους) που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν ως επικρατέστερη εκδοχή.

Σήμερα το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε ο τελευταίος γύρος συνομιλιών και οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο Σολτς μαζί με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας).

Οι θέσεις που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» είναι φυσικά ο Όλαφ Σολτς για καγκελάριος και ο Κρίστιαν Λίντνερ για υπουργός Οικονομικών.

Το χρονοδιάγραμμα

Η συμφωνία θα τεθεί στη συνέχεια σε κάθε κόμμα ξεχωριστά για επικύρωση. Και τα τρία κόμματα έχουν αποφασίσει να συζητήσουν μαζικά στο εσωτερικός τους για αυτήν, με τους Πράσινους να σχεδιάζουν ολομέλεια το αμέσως επόμενο διάστημα. Το SPD έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο του κόμματος για τις 4 Δεκεμβρίου και το FDP έχει καλέσει δικό του κομματικό συνέδριο στις 5 Δεκεμβρίου. Εάν όλα τα κόμματα εγκρίνουν τη συμφωνία για την κυβέρνηση, τότε ο Όλαφ Σολτς θα ανακηρυχθεί ο επόμενος Γερμανός Καγκελάριος στις 6 Δεκεμβρίου.

Η COP26 και η εξέλιξη της συμμαχίας

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούσε τον δυνάμει κυβερνητικό συνασπισμό ήταν η θέση των Πράσινων για μεγαλύτερες δεσμεύσεις γύρω από την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση. Απ' ότι φαίνεται, η απόφαση της COP26 που κινείται σε κατεύθυνση συνέχειας της Συμφωνίας του Παρισιού, χωρίς τα γενναία βήματα που επικαλούνται κόμματα σαν τους Πράσινους, «ξεκλείδωσαν» το πρόβλημα της συμμαχίας. Έτσι, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές και τα τρία κόμματα συμφώνησαν να δεσμευτούν για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030 και να τερματίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο έως το 2040.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: SPD, Πράσινοι και FDP ανακοινώνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider