Διεθνή
22-11-2021 | 17:04

Μετά από 2 μήνες συνομιλιών, η Γερμανία «μια ανάσα» από τον σχηματισμό κυβέρνησης

Newsroom
Μοιράσου το
Μετά από 2 μήνες συνομιλιών, η Γερμανία «μια ανάσα» από τον σχηματισμό κυβέρνησης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας πρόκειται να κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την ολοκλήρωση, με μια συμφωνία συνασπισμού που πρόκειται να ανακοινωθεί άμεσα μετά από σχεδόν δύο μήνες συνομιλιών μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της χώρας τον Σεπτέμβριο.

Καθώς κανένα κόμμα δεν κέρδισε αρκετά μεγάλο μερίδιο ψήφων για να κυβερνήσει αυτοδύναμα, διεξάγονται συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του Πράσινου Κόμματος και του φιλοεπιχειρηματικού Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος για να προσπαθήσουν να βρουν έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε στα κόμματα να κυβερνήσουν μαζί.

Η πιθανή συμμαχία έχει περιγραφεί ως συνασπισμός «φωτεινού σηματοδότη» σε σχέση με τα χρώματα των κομμάτων.

Τώρα, μετά από σχεδόν δύο μήνες συνομιλιών που έχουν χαρακτηριστεί ευρέως από τα εμπλεκόμενα μέρη ως «εποικοδομητικές», φαίνεται ότι μια συμφωνία συνασπισμού θα ανακοινωθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Ο Όλαφ Σολτς, υποψήφιος του SPD, πρόκειται να είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο επικεφαλής του FDP, πρόκειται να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το CNBC.

Οι συναρχηγοί του Κόμματος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπάερμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, είναι έτοιμoi να αναλάβουν τους ρόλους του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Οικονομίας, αντίστοιχα.

Η επί σειρά ετών καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αποχωρεί από την θέση τις επόμενες εβδομάδες μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας.

Το κόμμα της, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το αδελφό της κόμμα, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό «στον πάγο» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τον συνασπισμό μετά τις εκλογές.Το CDU και το CSU κυριαρχούν στους γερμανικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς για δεκαετίες, αλλά τώρα θα βρεθούν στην αντιπολίτευση αφού ο υποψήφιος καγκελάριος της συμμαχίας, Άρμιν Λάσετ, απέτυχε να εμπνεύσει τους ψηφοφόρους. Ο Λάσετ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της πολιτείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και αναμένεται να αντικατασταθεί ως επικεφαλής του CDU.

Ο Σολτς είναι ένας έμπειρος πολιτικός, έχοντας διατελέσει υπουργός Οικονομικών της χώρας στην τελευταία κυβέρνηση της Μέρκελ και αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

Photo: @AssociatedPress

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.