«Λευκός καπνός» στη Ρουμανία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λευκός καπνός» στη Ρουμανία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας
Οι κυβερνώντες φιλελεύθεροι και οι πολιτικοί τους αντίπαλοι σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία.

Οι κυβερνώντες φιλελεύθεροι στην Ρουμανία και οι πολιτικοί τους αντίπαλοι σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δύο μήνες μετά την έναρξη της σφοδρής πολιτικής κρίσης εν μέσω της έκρηξης της πανδημίας.

Οι δύο παρατάξεις, οι οποίες μοιράστηκαν την εξουσία από το 2012 έως το 2014 πριν συγκρουσθούν, αποφάσισαν επίσης να εφαρμόσουν την εναλλαγή στην πρωθυπουργία, για πρώτη φορά στην ιστορία, μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2024.

Ο υποψήφιος των φιλελεύθερων (PNL) Νικολάε Τσιούκα και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (PSD) Μαρσέλ Τσιολάκου θα εναλλάσσονται στην πρωθυπουργία με θητεία ενάμιση χρόνου έκαστος.

«Ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες για το πολιτικό σχήμα της μελλοντικής κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μαρσέλ Τσιολάκου έπειτα από την συνάντησή του με το PNL και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας (UDMR) που θα συμμετέχει επίσης στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Νικολάε Τσιούκα δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν μένει παρά τα συμφωνήσουν αύριο στο όνομα του πρώτου που θα αναλάβει την πρωθυπουργία και να υποβάλουν την επιλογή στον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

Οι προσπάθειες για τον σχηματισμό ρουμανικής κυβέρνησης είχαν αποτύχει στις αρχές του Νοεμβρίου, όταν οι φιλελεύθεροι είχαν αρνηθεί να συμμαχήσουν με τους σοσιαλδημοκράτες.

Πληθωρισμός που φθάνει στο 8%, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην χώρα που είναι από τις φτωχότερες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξυγίανση των δημοσιονομικών, διαχείριση της υγειονομικής κρίσης: η επόμενη ρουμανική κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά επείγοντα θέματα, την ώρα που η Ρουμανία πλήττεται από νέο κύμα της επιδημίας, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού φθάνει μόλις στο 37%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider