Οι ηγέτες ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά συναντώνται στον Λευκό Οίκο - H ατζέντα των συζητήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ηγέτες ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά συναντώνται στον Λευκό Οίκο - H ατζέντα των συζητήσεων
Ο Μπάιντεν θέλει να δώσει ώθηση στην αμερικανική βιομηχανία, κάτι που θα μπορούσε να στερήσει ευκαιρίες από το Μεξικό ή τον Καναδά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και τον Μεξικανό πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, σε μια περίοδο που δεν λείπουν οι τριβές μεταξύ των «τριών φίλων», είτε πρόκειται για θέματα εμπορίου, είτε για τη μετανάστευση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαναφέρει κατ’ αυτόν τον τρόπο τη λεγόμενη “Σύνοδο των ηγετών της Βόρειας Αμερικής», τη γνωστή και ως «Σύνοδο των τρες αμίγκος» (των «τριών φίλων»), την οποία είχε εγκαταλείψει ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τη συνάντηση αυτή, οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς «θα επαναβεβαιώσουν τους δεσμούς τους» αλλά και «θα χαράξουν έναν νέο δρόμο συνεργασίας» σε διάφορους τομείς, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν θέλει να δώσει ώθηση στην αμερικανική βιομηχανία, κάτι που θα μπορούσε να στερήσει ευκαιρίες από το Μεξικό ή τον Καναδά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχτεί αρχικά τον Τριντό (στις 20.15 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια των Λόπες Ομπραδόρ (στις 22.00) ενώ θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση.

Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της πανδημίας, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα το Μεξικό και τις ΗΠΑ.

Η αλλαγή τόνου πάντως είναι αδιαμφισβήτηση, μετά την πολυτάραχη προεδρία του Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος διαπραγματεύτηκε μεν μια σημαντική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά και το Μεξικό, όμως η κατασκευή του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ έπληξε τις σχέσεις με τη μεξικανική κυβέρνηση. Και, όσον αφορά τον Καναδά, η σχέση του με τον Τριντό ήταν διαβόητα δύσκολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μπάιντεν ζητά να εξεταστούν οι εταιρείες ενέργειας για «αντικαταναλωτικές συμπεριφορές» ενώ οι τιμές εκτοξεύονται

ΗΠΑ - Fed: Έως το τέλος της εβδομάδας η απόφαση Μπάιντεν για τον επόμενο υποψήφιο πρόεδρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider