Νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής: Οι ΗΠΑ ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα τους έναντι της Κίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής: Οι ΗΠΑ ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα τους έναντι της Κίνας
Μία ψηφιακή σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, μεταξύ των προέδρων Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ.

Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα προσθέσει νομοθεσία για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, σε ένα μεγάλο νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να συζητάει η Γερουσία αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για την προώθηση ενός νομοθετικού μέτρου, το οποίο είχε παραμείνει στάσιμο για μήνες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Η κρίση στην αλυσίδα τροφοδοσίας χρειάζεται αντιμετώπιση και δεν μπορούμε να περιμένουμε» δήλωσε ο Σούμερ σε μία ομιλία του στη Γερουσία ανακοινώνοντας το νομοσχέδιο της ετήσιας Εθνικής Αμυντικής Πολιτικής ή NDAA, το οποίο θα τροποποιηθεί για να συμπεριλάβει το νομοσχέδιο για την Καινοτομία και τον Ανταγωνισμό στις ΗΠΑ ή USICA.

Η Γερουσία ψήφισε το νομοθετικό μέτρο USICA με ισχυρή διακομματική πλειοψηφία τον Ιούνιο, αλλά το ίδιο νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου έχουν από τότε, εργαστεί αναζητώντας έναν τρόπο για να το ψηφίσουν και να το στείλουν στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ώστε να το υπογράψει σε νόμο των ΗΠΑ.

Μία ψηφιακή σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, μεταξύ των προέδρων Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ.

Το Reuters μετέδωσε την Κυριακή ότι οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου τεχνολογικού ανταγωνισμού USICA εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν προβλέψεις του στο νομοσχέδιο NDAA. Ως ένα από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια που ψηφίζεται κάθε χρόνο, το νομοσχέδιο NDAA είναι συχνά ένα νομοθετικό όχημα με ευρεία εμβέλεια σε θέματα πολιτικής.

Η στρατηγική αυτή δεν αποτελεί εγγύηση ότι το νομοσχέδιο USICA θα εξελιχθεί τελικά σε νόμο, αλλά αυξάνει τις πιθανότητές που υπάρχουν για μερικές σημαντικές προβλέψεις του.

Η Γερουσία ψήφισε το παραπάνω νομοσχέδιο με ψήφους 68-32.

Το αναφερόμενο νομοθετικό μέτρο θα εξουσιοδοτεί για τη διάθεση 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφορικά με την ενίσχυση της αμερικανικής τεχνολογίας και της έρευνας, αλλά και ένα επιπρόσθετο κονδύλι 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της παραγωγής και την έρευνας στα μικροκυκλώματα (τσιπ), αλλά και στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

Μόλις η Γερουσία ψηφίσει τη δική της εκδοχή του νομοσχεδίου NDAA, το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεργαστούν για την κατάρτιση ενός συμβιβαστικού νομοσχεδίου μεταξύ του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί στη Γερουσία και του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 με ψήφους 316-113.

Το συμβιβαστικό αυτό νομοσχέδιο θα πρέπει μετά να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, πριν υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν και γίνει νόμος των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βάζει πλώρη ο Σι Τζινπίνγκ για ισόβιος Πρόεδρος της Κίνας;

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» στη συζήτηση για το νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider