Οικονόμου: Η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει – Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει – Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα
«Η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει. Ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως καθαρός χθες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει. Ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως καθαρός χθες», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις δύο παρεμβάσεις που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για την ανάγκη της κοινωνίας να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις. «Η μία αφορά τον αγροτικό κόσμο: Οι Έλληνες παραγωγοί που είναι μέλη συνεταιρισμών και οι νέοι αγρότες θα έχουν επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα το 2022. Η δεύτερη ότι θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Όλα αυτά γίνονται, διότι η Κυβέρνηση πετυχαίνει ρυθμούς ανάπτυξης που της επιτρέπουν να βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων, της κοινωνίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ο ιός κολλάει παντού και πως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τα υποχρεωτικά τεστ των ανεμβολίαστων, σε μια σειρά από δραστηριότητες δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, ούτε για τους ανεμβολίαστους ούτε για τους επιχειρηματίες.

«Για δύο λόγους πάρθηκαν: Πρώτον, διότι είναι μια έμμεση πίεση να πειστεί περισσότερος κόσμος να εμβολιαστεί και δεύτερον, για να προστατευτούμε όλοι οι υπόλοιποι. Έχουμε μια σπουδαία παρακαταθήκη, έχουμε το 72% του ενήλικου πληθυσμού, το οποίο είναι εμβολιασμένο, έχουμε πάρει πίσω τη ζωή μας στη δημόσια σφαίρα, σε πολύ μεγάλο επίπεδο. Είναι τα παιδιά στα σχολεία, οι φοιτητές στα πανεπιστήμια, λειτουργεί η εστίαση, υπάρχει κίνηση στους δρόμους, λειτουργεί η οικονομία. Για να το κρατήσουμε αυτό, χρειάζεται να εφαρμόσουμε κάποια μέτρα», σημείωσε.

Παράλληλα δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει περισσότερο κόσμο να εμβολιαστεί. «Ήδη, έχουμε μία σημαντική αύξηση των νέων ραντεβού. Είμαστε στα 30.000 την ημέρα, από εκεί που ήμασταν 7.000-8.000 την ημέρα το προηγούμενο διάστημα. Νομίζω ότι και το πλαίσιο των μέτρων βοηθά. Θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή με όλους τους τρόπους, ενημερωτικά, με καμπάνιες, με τους επιστήμονες μπροστά, με τα στοιχεία που δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ζωή, δεν είναι διχασμός. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε, στηρίζοντας και το Σύστημα Υγείας», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Η προσωπική μου άποψη, χωρίς να είμαι ειδικός, είναι ότι προφανώς και πρέπει να συνδέεται το πιστοποιητικό με την πληρότητα των αντισωμάτων. Είναι προφανώς ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η τρίτη δόση είναι μια απαραίτητη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε όλοι».

Για τους Ναούς δήλωσε ότι υπάρχουν μέτρα καθώς οι ανεμβολίαστοι ιερείς και ιεροψάλτες πρέπει να προσέρχονται με δύο τεστ.

«Οι πιστοί προσέρχονται στον ναό για ν' ασκήσουν το θρησκευτικό τους καθήκον με μάσκα, με αποστάσεις, έτσι όπως προκύπτει και από το πλαίσιο και από τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου. Αυτό γινόταν όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό γίνεται και τώρα. Τι προσπαθεί να πει ο ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία και ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του; Ότι η Κυβέρνηση, δήθεν, για να μην έχει πολιτικό κόστος, σ' έναν κόσμο που πηγαίνει στις εκκλησίες, τον οποίο τοποθετεί, πολιτικά και εκλογικά, κάπου ο ίδιος, δεν θέλει να τους βάλει προβλήματα», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε έκλεισε, για πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία, τους ναούς.

«Έκλεισαν οι εκκλησίες όταν έπρεπε να κλείσουν. Και σωστά έκλεισαν και δεν υπολόγισε ο Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση τότε, ούτε πολιτικό κόστος, ούτε δυσαρέσκεια, ούτε το πόσο εξαγριώθηκαν αρκετοί από τους συμπολίτες μας. Αυτό έπρεπε να γίνει και αυτό έγινε διότι την πανδημία δεν την προσεγγίζουμε με όρους ψηφοθηρικούς. Δεν μετράμε με βάση τη δημοφιλία τα μέτρα, αλλά με βάση την αναγκαιότητα και κυρίως την αποτελεσματικότητά τους. Και αυτή είναι μια μεγάλη μας διαφορά που έχει αναδειχθεί στη διαχείριση της πανδημίας από το ξεκίνημά της μέχρι και τώρα», συμπλήρωσε.

Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς είπε ότι τις ώρες αιχμής κυκλοφορούν 1.200 λεωφορεία, όταν πριν από δυόμισι χρόνια κυκλοφορούσαν 850 και έχουν προστεθεί στο σύστημα οδηγοί. «Οι χρόνοι στα δρομολόγια στο μετρό και τον ηλεκτρικό, κυρίως τις ώρες αιχμής έχουν περιοριστεί επίσης στα 3,5 και 4 λεπτά από τα 6,5 με 7-7,5 που ήταν. Πρόβλημα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις ώρες αιχμής υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Προφανώς και πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά για να αναχαιτίσεις το πρόβλημα, πρέπει να δεις τι κάνεις. Εδώ, απαντάμε με πράξεις και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν βελτιώσει την κατάσταση», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider