Διεθνή
01-11-2021 | 22:22

Μπάιντεν σε Ερντογάν: Θα συνεχίσω να μιλάω για ανθρώπινα δικαιώματα

Newsroom
Μοιράσου το
Μπάιντεν σε Ερντογάν: Θα συνεχίσω να μιλάω για ανθρώπινα δικαιώματα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Νέο «ράπισμα» από τον Λευκό Οίκο και τον Τζο Μπάιντεν στον Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά της συνάντησής τους στη Ρώμη στο περιθώριο της Συνόδου G20.

«Η συνάντηση κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων. Και ναι, κάλυψε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», επιβεβαίωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, τονίζοντας ότι αυτό που είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ότι «θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό είμαστε ως χώρα, αυτό είμαι εγώ ως πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν».

Σύμφωνα με το skai.gr, ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να σχεδιαστεί και να ενθαρρυνθεί προς μια βαθιά δέσμευση στις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες που το στηρίζουν από την αρχή». Πάντως, ο Σάλιβαν χαρακτήρισε «ως εποικοδομητική και άμεση» τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν.  

«Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εργαστούμε σε αυτό με την Τουρκία. Θα εργαστούμε σε αυτό με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό τους», τόνισε.

Προηγήθηκε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που διέψευδε τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς ξεκαθάριζε ότι ο Μπάιντεν έθεσε στη Ρώμη το θέμα της Ανατ. Μεσογείου.

Ο Ερντογάν, που αρχικά είχε πει ότι δε συζητήθηκε η Ανατολική Μεσόγειος στη Ρώμη, υπαναχώρησε, και είπε συμφώνησε να συνεργαστούν στην περιοχή, ωστόσο έκανε πως δεν άκουσε τα λεχθέντα του Μπάιντεν για ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή. 

Περαιτέρω, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η έγκριση για τα μαχητικά F-16 στην Τουρκία χρειάζεται να περάσει από το Κογκρέσο, και η σχετική διαδικασία θα ακολουθηθεί όπως προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία. Για τους S-400 της Τουρκίας, ο Μπάιντεν τόνισε ότι αποτελούν πρόβλημα ευρύτερα για τις αμυντικές σχέσεις των δυο χωρών, κι όχι μόνο για το Κογκρέσο. 

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: Η στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη ενοχλεί σοβαρά την Τουρκία