Ελλάδα
14-10-2021 | 12:51

Οικονόμου: Η συμφωνία με τις ΗΠΑ αναβαθμίζει γεωστρατηγικά την Ελλάδα

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονόμου: Η συμφωνία με τις ΗΠΑ αναβαθμίζει γεωστρατηγικά την Ελλάδα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των υποδομών ιδιωτικών και δημόσιων, η προστασία δηλαδή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας», τόνισε.

«Ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του κ. Στυλιανίδη με συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες εν όψει των έντονων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη αποφασίστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή τα εξής:

  • Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να ειδοποιεί άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφεύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του 112, ήδη έχει συμβεί αυτό, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών σε κρίσιμες στιγμές. Ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα στους πολίτες σε συγκεκριμένες περιοχές.
  • Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και θα υπάρχει εκ των προτέρων η κατάλληλη διασπορά, ώστε να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα αν χρειαστεί.
  • Από χθες το βράδυ λειτουργούν  Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα στις περιοχές όπου υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, έτσι ώστε να συντονίζονται πλήρως όλοι οι φορείς.

«Σε πλήρη επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός»

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ακόμη ότι «όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή σε συγκεκριμένες περιοχές όπου προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, θα υπάρχει εκ των προτέρων η κατάλληλη διασπορά έτσι ώστε να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα αν χρειαστεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στη συνέχεια ότι «από χθες το βράδυ λειτουργούν ενιαία επιχειρησιακά κέντρα στις περιοχές που υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων έτσι ώστε να συντονίζονται πλήρως όλοι οι φορείς».

«Το οικονομικό μας σχέδιο αποδίδει»

Ο κ. Οικονόμου ασχολήθηκε ακολούθως με την πορεία της Οικονομίας και της Απασχόλησης, λέγοντας: «Το πολιτικό και οικονομικό σχέδιο που εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής μας, αποδίδει. Παρά την πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία αποτελεί κοινή εκτίμηση όλων των διεθνών οικονομικών οργανισμών ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη και προσδιορίζονται κοντά στο 6% του ΑΕΠ.

Η ανάπτυξη αυτή έχει ως κέντρο τον άνθρωπο. Όσα σχεδιάζουμε, όσα πράττουμε στοχεύουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, στην υποστήριξή τους, ιδιαίτερα τώρα, στις συνθήκες που ζούμε και με την ενεργειακή κρίση και με το κύμα ανατιμήσεων. Στοχεύουν στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδος.

Παρά την υγειονομική κρίση, τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης που έλαβε η Κυβέρνηση αλλά και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο διασφάλισαν αλλά και συνέβαλαν αποτελεσματικά  ώστε να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα: Τον περασμένο Αύγουστο -σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- είχαμε αύξηση των εργαζόμενων κατά περίπου 227 χιλιάδες και τη μείωση της ανεργίας κατά 3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020. Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Αύγουστο μειώθηκε στο 13,9%, από το 16,9% που ήταν τον Αύγουστο του 2020. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούμε προσφέρουν προοπτική στις δυναμικές ομάδες πληθυσμού, ιδίως τους νέους και τις νέες, ώστε να δημιουργήσουν και να προκόψουν στον τόπο μας.

Χάρη  στις πολιτικές μας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων υψηλής εξειδίκευσης, όπως της Pfizer στη Θεσσαλονίκη  και το νέο Data Center της Lamda Hellix στην Αθήνα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας ποιοτικές και καλά αμειβόμενες. Πρόκειται για επενδύσεις που -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- προσελκύουν αποφοίτους των Πανεπιστημίων και επαγγελματίες τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό. Ήδη περισσότεροι από 70 Έλληνες επέστρεψαν από το εξωτερικό για να εργαστούν στις εγκαταστάσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. 

Το Rebrain Greece με σταθερά βήματα γίνεται πραγματικότητα. Η επιστροφή στην Πατρίδα ανθρώπων υψηλής εξειδίκευσης δεν είναι μόνο στόχος, είναι και αναγκαίος όρος προκοπής και επιβίωσης της χώρας. Η Ελλάδα πρέπει, μπορεί και γίνεται σιγά-σιγά ξανά μια χώρα  φιλική προς τη νέα γενιά, προς τους ανθρώπους με υψηλά προσόντα.

«Η συμφωνία με τις ΗΠΑ αναβαθμίζει την Ελλάδα γεωστρατηγικά»

Αναφερόμενος στην ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Η.Π.Α. αναβαθμίζει περαιτέρω τη χώρα μας γεωστρατηγικά και πολιτικά και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, ενώ εμπεδώνει διεθνώς το ρόλο της ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού.

Παράλληλα, τόνισε πως η δέσμευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς γίνεται σε μια περίοδο αναπροσαρμογής των προτεραιοτήτων και μετατόπισης του ενδιαφέροντός τους από την Ευρώπη. 

Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος  στην περιοχή. Η ανανέωση, σε συνδυασμό με το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια με το νομοσχέδιο East Med Act και το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία, προσφέρουν ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα. Η ενεργητική και σώφρονα διπλωματία που εφαρμόζουμε μας επιτρέπει να συνάπτουμε αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες και να προάγουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, σε όλες τις διαστάσεις σε όλο το εύρος.

Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Μια συμφωνία μεγάλης ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Αφορά την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.  

Η Συμφωνία μας βαδίζει στα χνάρια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, η οποία υπογράφτηκε στις 6 Αυγούστου του 2020. Οι βάσεις για τις σημερινές υπογραφές του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και του Mohamed Shaker, Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου μπήκαν κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο. 

Το Μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση περιλαμβάνει προβλέψεις αυτής της Συμφωνίας που είναι η πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου το οποίο θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, θα αυξήσει τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας, θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό η  Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί κόμβος ηλεκτρικής πράσινης ενέργειας, ενώ συμβάλλει ταυτόχρονα δυναμικά στη συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Σαφής η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να παράξει πολιτικό λόγο»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση αν η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα περιέχει και ευέλικτες διατάξεις ως προς την προσθήκη και νέων τοποθεσιών απάντησε ότι απέχουμε λίγες ώρες από την υπογραφή της και στις δηλώσεις που θα γίνουν μετά, θα προκύψουν οι απαντήσεις για όλα. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα υπογράφει συμφωνία πενταετούς επέκτασης.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα καταθέσει δική της πρόταση για εξεταστική ή θα ζητήσει διεύρυνση της πρότασης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς θέλουμε να συζητηθεί η ουσία αυτών που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους δικούς του λόγους σε όλο το εύρος από το 2015 και μετά. Το διαδικαστικό θα βρεθεί. Αν όλοι εννοούμε πως θέλουμε ξεκάθαρα να δούμε τι έγινε από το 2015 και μετά, το διαδικαστικό δεν θα είναι πρόβλημα, να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο», απάντησε.

Είπε επίσης ότι είναι ξεκάθαρα τρία πράγματα. «Είναι σαφές ότι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να παραθέσει πειστικό πολιτικό λόγο για τα μεγάλα ζητήματα τον οδηγεί να χρησιμοποιεί εργαλεία του παρελθόντος. Δεύτερον, αν υπήρχε μία περίοδος που επιδιώχθηκε χειραγώγηση των ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων ήταν σε πλήρη διάσταση με την κοινωνία, αυτή ήταν κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση. Τρίτον, είναι σαφές ότι αυτό που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής μας», συνέχισε.

Ο κ. Οικονόμου επ' αυτού πρόσθεσε πως οι πολίτες σήμερα πληρώνουν λιγότερους φόρους και εισφορές, βλέπουν εντελώς διαφορετική εικόνα στη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, παρακολουθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, βλέπουν μεταρρυθμίσεις που προσελκύουν επενδύσεις.

«Η Ελλάδα προχωράει μπροστά χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω. Εκεί οφείλεται η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ο κόσμος συνειδητοποιεί τη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν», υπογράμμισε.

Ρωτήθηκε επίσης για το σύστημα ρυθμίσεων για το οποίο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, και απάντησε πως το επόμενο διάστημα θα δοθούν λεπτομέρειες.

«Πάντα η κυβέρνηση φροντίζει να διαμορφώσει το πλαίσιο ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί και σε τρέχουσες υποχρεώσεις», ανέφερε.

Τέλος κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε ομιλίες πρώην πρωθυπουργών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Προειδοποίηση του 112 για επικίνδυνα φαινόμενα

MUST READ

«Μπάλλος»: Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αττική - Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική