H πλειοψηφία των συντηρητικών θέλει τον Μερτς για πρόεδρο του CDU

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H πλειοψηφία των συντηρητικών θέλει τον Μερτς για πρόεδρο του CDU
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ του Φρίντριχ Μερτς και του Νόρμπερτ Ρέτγκεν είναι μικρή.

Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Civey έθεσε στους πολίτες το ερώτημα «Ποιος θα θέλατε να είναι ο διάδοχος του νυν προέδρου του CDU Άρμιν Λάσετ;» για λογαριασμό της διαδικτυακής ενημερωτικής πύλης GMX και η πλειοψηφία των υποστηρικτών των Χριστιανοδημοκρατών, το 35%, απάντησε τον Φρίντριχ Μερτς. Δεύτερος ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν με ποσοστό 14%.

Πιθανοί διεκδικητές της προεδρίας του CDU θεωρούνται εκτός από --τον ανθυποψήφιό του τον περασμένο Ιανουάριο και πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας-- Φρίντριχ Μερτς, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο --επίσης ανθυποψήφιος του Λάσετ τον Ιανουάριο-- αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ομοσπονδιακής Βουλής Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο νυν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ραλφ Μπρίνκχαους, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κάρστεν Λίνεμαν, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ και ο πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ Τομπίας Χανς.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ του Φρίντριχ Μερτς και του Νόρμπερτ Ρέτγκεν είναι μικρή. Το 22% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε τον Μέρτς για πρόεδρο του CDU και το 19% τον Ρέτγκεν. Λόγω του μικρού εύρους της διαφοράς και του ενδεχόμενου στατιστικού λάθους κανείς από τους δύο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προηγείται σαφώς στις προτιμήσεις των πολιτών.

Στην τρίτη θέση με 18% βρίσκεται πάντως «κάποιος άλλος», δηλαδή σχεδόν ο ένας στους πέντε δεν θεωρεί κανέναν από τους πιθανούς υποψηφίους κατάλληλο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά για τον Γενς Σπαν. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, ο οποίος υποστήριξε τον Λάσετ για πρόεδρο στις εσωκομματικές εκλογές του Ιανουαρίου, φτάνει μόνο στο 4%.

Σαφέστερη εικόνα για το ποιος θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του CDU προκύπτει αν κάποιος αξιολογήσει το αποτέλεσμα της έρευνας σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου. Το 35% των υποστηρικτών του CDU/CSU προτιμά τον Μερτς, ο οποίος είναι πολύ μπροστά από τον Ρέτγκεν (14%) και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μπρίνκχαους (12%).

Οι υποστηρικτές του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) προτιμούν τον Μερτς ως νέο ηγέτη του CDU σε ποσοστό 33%. Μεγαλύτερη συμπάθεια εν τούτοις βρίσκει ο Μερτς στις τάξεις του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), αφού οι ψηφοφόροι του τον προτιμούν σε ποσοστό (56%).

Πηγή: GMX

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider