Ποιος είναι ο Α. Σάλενμπεργκ που ανέλαβε καγκελάριος στην Αυστρία - Ο ρόλος Κουρτς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιος είναι ο Α. Σάλενμπεργκ που ανέλαβε καγκελάριος στην Αυστρία - Ο ρόλος Κουρτς
Ο νέος συντηρητικός ηγέτης, ηλικίας 52 ετών, ορκίστηκε λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδας ενώπιον του προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στο μέγαρο Χόφμπουργκ, στη Βιέννη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ορκίστηκε σήμερα καγκελάριος στην Αυστρία, δύο ημέρες μετά την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, που αποτελεί αντικείμενο έρευνας για διαφθορά.

Ο νέος συντηρητικός ηγέτης, ηλικίας 52 ετών, ορκίστηκε λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδας ενώπιον του προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στο μέγαρο Χόφμπουργκ, στη Βιέννη.

Να επισημανθεί πως ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε το Σάββατο η παραίτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, υπό το βάρος κατηγοριών για διαφθορά. Ωστόσο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο καγκελάριος δεν αποχωρεί από την πολιτική, αλλά μέχρι νεωτέρας αναλαμβάνει καθήκοντα επικεφαλής στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP).

«Σκιώδης καγκελάριος» παραμένει ο Κουρτς, εκτιμά στο πρωτοσέλιδό της η αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten. Για την έγκυρη Der Standard της Βιέννης η ανάληψη της καγκελαρίας από τον Σάλενμπεργκ αποτελεί ένδειξη ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς «μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή». Όσο για την ελαφρώς σκανδαλοθηρική Kronen Zeitung, κάνει λογοπαίγνιο με το όνομα του απερχόμενου καγκελάριου και κυκλοφορεί με τίτλο «Kurz mal weg» («Φεύγει για λίγο»).

Το όνομα του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ για την καγκελαρία προτάθηκε από τον ίδιο τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έστειλε στον υπουργό του των Εξωτερικών σχετικό SMS το πρωί του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν παραιτηθεί προκαλώντας του σοκ.

Γιος διπλωμάτη, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, πολύγλωσσος, έκανε νομικές σπουδές στην Βιέννη και στο Παρίσι για να εισέλθει αργότερα, το 1997 στο διπλωματικό σώμα. Επειτα από διάφορες θέσεις στις Βρυξέλλες, ο «φιλοευρωπαίος» Schalli ανέλαβε το 2019 το υπουργείο των Εξωτερικών.

Άνθρωπος πιστός στον Κουρτς

Οι αναλυτές μιλούν για την ακεραιότητα του Schalli, πατέρα τεσσάρων παιδιών, αλλά επίσης για «τις ικανότητές του επικοινωνίας με τα μέσα ενημέρωσης», σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Patrick Moreau.

Είναι πιστός στον Σεμπάστιαν Κουρτς, στον οποίο οφείλει την πολιτική του καριέρα.

Μη διαθέτοντας εμπειρία στην εσωτερική πολιτική, «θα καθοδηγείται από τους σέρπα του Κούρτς και να συνοδεύεται από κοντά από τον ίδιο», λέει ο αναλυτής.

Εκ των πραγμάτων, η αντιπολίτευση φοβάται την επιβίωση και συνέχιση του «συστήματος Κουρτς».

Εκείνος που έγινε το 2017 ο νεότερος ηγέτης στον πλανήτη, θα μπορέσει να επιστρέψει; Περιμένοντας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού κόμματος και υποσχέθηκε την διαλεύκανση των υποθέσεων που τον βαρύνουν. Εκτός του τελευταίου σκανδάλου, ο Κουρτς ερευνάται και για ψευδή κατάθεση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider