Οικονόμου: Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν επίδομα θέρμανσης αναμένεται να προσεγγίσει το 1,5 εκατ.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν επίδομα θέρμανσης αναμένεται να προσεγγίσει το 1,5 εκατ.
«Στην περίοδο που διανύουμε η χώρα μας όπως και ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση που φέρνει αυξανόμενα βάρη στα νοικοκυριά», επεσήμανε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Στην περίοδο που διανύουμε η χώρα μας όπως και ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση που φέρνει αυξανόμενα βάρη στα νοικοκυριά», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις αλλά αναπτύσσει παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας. Καταλαβαίνουμε ότι οι πολίτες θέλουν να αισθανθούν ασφαλείς και όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένοι απέναντι στον κίνδυνο να δουν τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους, τα χρήματα που έχουν υπολογίσει για να ζεσταθούν και να μετακινηθούν, να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Και επεσήμανε: «Ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού ενισχύουμε και διευρύνουμε τα μέτρα που ήδη έχουμε ανακοινώσει για τη στήριξη των νοικοκυριών. Τα μέτρα αυτά φτάνουν πλέον τα 500 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Διπλασιάζεται η έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος με ιδιαίτερη πρόνοια τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Το ύψος της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος διαμορφώνεται από την 1η Οκτωβρίου για ένα μέσο νοικοκυριό στα 18 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ το μήνα που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ειδικά για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει στα 24 ευρώ.

Παράλληλα, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της εκπτωτικής της πολιτικής για καταναλώσεις από 300-600 KWh το μήνα περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις επιβαρύνσεις, το κόστος, για ένα μέσο νοικοκυριό.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε: «Δεύτερον, αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης και διευρύνονται και τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια. Αναμένεται έτσι ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν την ενίσχυση να προσεγγίσει το 1,5 εκατομμύριο και το κόστος του επιδόματος θα ανέλθει από τα 84 εκατ. που είχαμε προϋπολογίσει μέχρι στιγμής στα 170 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Τρίτον, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ εμπορίας θα δοθεί έκπτωση τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου σε όλα τα νοικοκυριά. Παράλληλα η εταιρεία η ΔΕΠΑ θα διαθέσει ποσότητες φυσικού αερίου με έκπτωση και στους υπόλοιπους παρόχους που με τη σειρά τους θα πρέπει να μετακυλήσουν την έκπτωση αυτή στους καταναλωτές.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές για την περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος στους πολίτες», επεσήμανε.

Για τι καταστροφές σε Β. Εύβοια και Πήλιο

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου πέρασε στις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Βόρεια Εύβοια και στο Πήλιο λέγοντας: «Κατ' αρχήν η διαδικασία της αποτίμησης των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη και θα γίνει με την εγκυρότητα και με την ταχύτητα την οποία παρουσιάζει ο κρατικός μηχανισμός τα τελευταία δύο χρόνια», είπε.

Ειδικότερα για την Εύβοια «βρέθηκαν όπως γνωρίζετε από την πρώτη στιγμή εκεί, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές ο κ. Τριαντόπουλος αλλά και ο υφυπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, ο κ. Τουρνάς.

Για τις καταστροφές στη Β. Εύβοια στο βαθμό που αυτές συνδέονται με τις πληγές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, θέλω να επισημάνω τα εξής:

Παρά τις εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ανθρωπίνως αδύνατον να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο.

Μέχρι σήμερα για να προκηρυχθεί μία μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό έργο χρειάζονταν έξι μήνες και για να υλοποιηθεί το έργο τουλάχιστον δύο χρόνια. Εμείς έχουμε συντμήσει τους έξι μήνες σε ενάμιση και με ολοκληρωμένες μελέτες έχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε πράγματα», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακολούθως στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ταχεία Πολιτική Δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της Πολιτικής Δικονομίας για την Ψηφιοποίηση της Πολιτικής Δικαιοσύνης, άλλες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και λοιπές διατάξεις».

Είπε: «Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Με το Νομοσχέδιο προωθούνται μια σειρά από θετικές ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Η σημαντικότερη είναι η καθιέρωση της πρότυπης ή πιλοτικής δίκης στον 'Αρειο Πάγο για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης και να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου. Με την πιλοτική δίκη επιλύονται ζητήματα, που εξαιτίας της φύσης τους προκαλούσαν σημαντικό αριθμό δικών, άρα καθυστερήσεις, αποφεύγεται ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων και η διαιώνιση των δικών ενώπιον των δικαστηρίων.

Ταυτόχρονα, θεσπίζονται σε μόνιμη βάση ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, λόγω της πανδημίας, όπως η δυνατότητα κοινής δήλωσης παράστασης σε υποθέσεις που η προφορική διαδικασία είναι υποχρεωτική, η δυνατότητα λήψης ένορκης βεβαίωσης από δικηγόρο και ο οίκοθεν επαναπροσδιορισμός εκκρεμών υποθέσεων από το δικαστήριο. Τέλος, ενισχύεται ο ρόλος των ηλεκτρονικών μέσων στη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων ενώπιον των δικαστηρίων, ώστε να εξοικονομείται χρόνος και δαπάνη υπέρ των πολιτών και του κράτους».

Αναφορικά με το νέο πλαίσιο μέτρων και τη συνέχιση της εκστρατείας των εμβολιασμών, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Από το Σάββατο μπήκε σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό με άρση σειράς περιορισμών για τους εμβολιασμένους ακόμη και στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Για την υποστήριξη του πλαισίου των μέτρων πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 200.000 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια από 8.200 αστυνομικούς και καταλογίστηκαν 561 παραβάσεις. Οι έλεγχοι από τους 8.200 αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη την επικράτεια θα συνεχίζονται καθημερινά.

Είναι προφανές ότι τα νέα μέτρα αποδίδουν. Σημαίνουν περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους που κινδυνεύουν λιγότερο, προστατεύουν τους ανεμβολίαστους λειτουργούν και αυτά ως ένα κίνητρο που για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. Άλλωστε δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε ότι 9 στους 10 συμπολίτες μας που είναι διασωληνομένοι στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι. Το αποτελεσματικότερο όπλο για την προστασία της ζωής ήταν και παραμένει το εμβόλιο, ένα μέτρο για την προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντός τους και της κοινωνίας συνολικότερα».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε: «Με την ευκαιρία θα ήθελα να ενημερώσω ότι ξεκινούν από αύριο επισκέψεις κινητών συνεργείων εμβολιασμού σε απομακρυσμένες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα που παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο. Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος -που έχει ξεκινήσει εδώ και 2 μήνες- έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση για τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και για όσους είναι άνω των 50 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα κάνει αύριο την τρίτη, αναμνηστική, δόση εμβολίου».

Ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη για την Pfizer

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

«Ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει αύριο στην Θεσσαλονίκη τα γραφεία του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer. Πρόκειται για ένα από τα 6 κέντρα ψηφιακής καινοτομίας της εταιρείας στον κόσμο. Το χρονικό μιας επένδυσης ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2019. Μέχρι σήμερα που μιλάμε απασχολεί ήδη πάνω από 300 επιστήμονες υψηλού επιπέδου στη Θεσσαλονίκη. Αφορά και σε Έλληνες επιστήμονες που είχαν φύγει στο εξωτερικό και επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η επένδυση αυτή για τη χώρα και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία είναι ότι σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ στην πλήρη της εξέλιξη θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκ ευρώ το Α.Ε.Π. της πόλης και θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider