Πολιτική | Διεθνή
01-10-2021 | 15:09

Ζ. Γκάμπριελ: Η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται όπως οι ΗΠΑ όσον αφορά την ασφάλεια

Newsroom
Μοιράσου το
Ζ. Γκάμπριελ: Η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται όπως οι ΗΠΑ όσον αφορά την ασφάλεια
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει τις πολιτικές άμυνας και ασφάλειας καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούν από την περιοχή, σύμφωνα με τον πρώην αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η ΕΕ βρίσκεται σε… «εσωτερική αναζήτηση» μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο. Λίγο αργότερα, η Αυστραλία ακύρωσε τη συμφωνία υποβρυχίων με τη Γαλλία τον Σεπτέμβριο και αντ' αυτού ανακοίνωσε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Γάλλοι και αξιωματούχοι της ΕΕ περιέγραψαν αυτή τη συμφωνία ως «πισώπλατη μαχαιριά».

Οι εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ προκάλεσαν εκκλήσεις εντός της ΕΕ για μια ισχυρότερη αμυντική πολιτική, πολιτική λιγότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.

«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να σκέφτεται στρατηγικά», δήλωσε στο CNBC ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Δεν χρειαζόταν να το κάνουμε στο παρελθόν καθώς αυτή τη δουλειά την είχαν κάνει οι Βρετανοί, λίγο οι Γάλλοι αλλά κυρίως οι Αμερικανοί. Αυτό πρέπει τώρα να μάθουμε να κάνουμε μόνοι μας».

Η ΕΕ είναι μια ομάδα 27 εθνών, όπου οι εξουσίες κατανέμονται σε εθνικό και σε ευρύτερο επίπεδο ΕΕ. Όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα - όπως ακριβώς για την υγεία και τη δημοσιονομική πολιτική - οι αποφάσεις εξακολουθούν να λαμβάνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Επιπλέον, η ΕΕ δεν έχει μέχρι στιγμής αισθανθεί την ανάγκη να υπάρξει ισχυρός συντονισμός σε αυτόν τον τομέα, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα μέλη της εκπροσωπούνται στο ΝΑΤΟ.

«Οι Ευρωπαίοι ούτως ή άλλως πρέπει να μάθουν ότι το σύνθημα του Τζο Μπάιντεν “Η Αμερική επέστρεψε” δεν σημαίνει ότι η παλιά Αμερική επέστρεψε, η οποία εκπροσωπούσε τα διεθνή ευρωπαϊκά συμφέροντα για περισσότερα από 70 χρόνια», είπε ο Γκάμπριελ.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην Κίνα όταν πρόκειται για εξωτερική πολιτική. Οι δηλώσεις σε επίπεδο G-7 και ΝΑΤΟ το έχουν αποδείξει.

«Οι ΗΠΑ θέλουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άμυνα των δημοκρατιών ενάντια στην εμφάνιση αυταρχικών καθεστώτων, αλλά θα είναι πολύ πιο συγκεντρωμένες στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και η διατλαντική συμμαχία θα έχει πολλά πράγματα να ασχοληθεί- αλλά το μικρότερο από όλα αυτά είναι ο Ατλαντικός», πρόσθεσε.

Αυτή η γεωπολιτική επανατοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο, ανοίγει ευκαιρίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει το ρόλο της αλλού.

«Η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί πώς θα γεμίσει το κενό που οι ΗΠΑ αφήνουν πίσω στη νότια Μεσόγειο Θάλασσα, στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη στιγμή στο κενό εισέρχονται μόνο αυταρχικές χώρες, η Τουρκία, η Ρωσία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - ακόμη και η Κίνα, όλες θέλουν να εξαπλώσουν την επιρροή τους στην περιοχή. Οι μόνοι που δεν έχουν πολλά να πουν είναι οι Ευρωπαίοι », είπε ο Γκάμπριελ.

Τέλος, δηλώνει ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται να γίνει στρατιωτικά ενεργή, αλλά χρειάζεται «μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας».
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.