Γερμανία: Ο Λάσετ δίνει «μάχη» συνομιλιών για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Ο Λάσετ δίνει «μάχη» συνομιλιών για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό
Ο Λάσετ παλεύει να διατηρήσει την εξουσία του πάνω στο συντηρητικό μπλοκ αφού κατέγραψαν το χειρότερο αποτέλεσμα στη μεταπολεμική Γερμανία, πέφτοντας κάτω από το 30% για πρώτη φορά.

Ο Άρμιν Λάσετ, ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί με πιθανούς εταίρους τις επόμενες ημέρες καθώς αγωνίζεται για την ευκαιρία σχηματισμού νέας κυβέρνησης παρά τη συντριπτική εκλογική ήττα.

Ο Λάσετ συμφώνησε με τον Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), να συναντηθούν την Κυριακή ενώ οι συντηρητικοί σχεδιάζουν συνομιλίες με τους Πράσινους για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με αξιωματούχο του CDU που επικαλείται το Bloomberg. Οι συζητήσεις θα αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα μιας τριμερούς συμμαχίας.

Στη συνάντηση με το FDP, τον 60χρονο ηγέτη του CDU θα συνοδεύει ο Mάρκους Ζέντερ, επικεφαλής του αδελφού κόμματος CSU της Βαυαρίας, ο οποίος δήλωσε ότι το μπλοκ δεν έχει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αφού έλαβαν στις εκλογές τη δεύτερη θέση μετά από τους σοσιαλδημοκράτες.

Οι υπέρ των επιχειρηματιών Ελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι κατέλαβαν την τέταρτη θέση στις εκλογές, είχαν δηλώσει την Τετάρτη ότι οι δύο ομάδες θα συναντηθούν το Σάββατο, αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω διαφωνιών σχετικών με τον προγραμματισμό με τον ηγέτη του CSU.

Ο Λάσετ παλεύει να διατηρήσει την εξουσία του πάνω στο συντηρητικό μπλοκ αφού κατέγραψαν το χειρότερο αποτέλεσμα στη μεταπολεμική Γερμανία, πέφτοντας κάτω από το 30% για πρώτη φορά. Το SPD τους κέρδισε με ελάχιστη διαφορά, βάζοντας τον Όλαφ Σολτς στην pole position για να διαδεχθεί τη Μέρκελ ως καγκελάριος.

Οι προσπάθειες των συντηρητικών να προσεγγίσουν το FDP και τους Πράσινους είναι ένα σήμα ότι ο Λάσετ αντιστέκεται στις εκκλήσεις για παραίτησή, αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg.

Μετά τις αρχικές συνομιλίες την Τρίτη, το FDP και οι Πράσινοι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις σε ευρύτερο κύκλο την Παρασκευή. Και τα δύο κόμματα - που θα χρειάζονταν ο Σολτς ή ο Λάσετ για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο - θα μιλήσουν χωριστά με το SPD την Κυριακή.

Προγραμματίζοντας τις δικές τους συνομιλίες, οι συντηρητικοί δείχνουν ότι επιδιώκουν να παραμείνουν μια επιλογή για την ηγεσία ενός κυβερνώντος συνασπισμού.

Photo: Getty/Ideal Images

«Νέο αίμα» στο κόμμα

Ο Γενς Σπαν, αναπληρωτής ηγέτης του CDU και προσωπικότητα με επιρροή στη νεότερη γενιά του κόμματος, υποστήριξε την Πέμπτη τον Λάσετ για να ηγηθεί των συνομιλιών διερεύνησης ενός συνασπισμού, λέγοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Παρά την υποστήριξη, ο Σπαν είπε ότι ήρθε η ώρα για αυτό που αποκάλεσε «γενιά μετά την Άνγκελα Μέρκελ» -που περιλαμβάνει τον εαυτό του και πρόσωπα όπως ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίκαελ Κρέτσμερ και ο Πρωθυπουργός του Σλέσβικ-Χόλσταϊν Ντάνιελ Γκούντερ- να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη. Ο Σπαν, ο Κρέτσμερ και ο Γκούντερ είναι όλοι στα 40 τους.

«Έχουμε περισσότερο πολιτικό ταλέντο και υψηλού κύρους πολιτικές προσωπικότητες σε αυτήν τη γενιά από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αλλά αυτό πρέπει να εμφανιστεί ξεκάθαρα», δήλωσε ο Σπαν σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Πρόκειται για το project του 2025, όταν ο στόχος είναι να έχουμε 100 επιπλέον νομοθέτες αντί για 50 λιγότερους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider