Διεθνή
27-09-2021 | 19:28

Ξεκινούν οι «ζυμώσεις» μεταξύ του FDP και των Πρασίνων στη Γερμανία

Newsroom
Μοιράσου το
Ξεκινούν οι «ζυμώσεις» μεταξύ του FDP και των Πρασίνων στη Γερμανία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το ομοσπονδιακό προεδρείο του FDP αποφάσισε να ξεκινήσει προκαταρκτικές διαβουλεύσεις με τους Πράσινους για πιθανή κυβερνητική συνεργασία.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ έπειτα από σχετικές συζητήσεις στο Βερολίνο.

«Από τη μία πλευρά, οι μεγαλύτερες διαφορές πολιτικής υπάρχουν μεταξύ του FDP και των Πρασίνων, από την άλλη πλευρά, και τα δύο κόμματα ήταν περισσότερο αντίθετα στο status quo του μεγάλου συνασπισμού. Θα πρέπει συνεπώς να εξεταστεί εάν αυτό θα μπορούσε να γίνει το προοδευτικό κέντρο ενός νέου συνασπισμού. Μετά από αυτές τις διαβουλεύσεις με του Πρασίνους, το FDP είναι ανοιχτό σε πρόσκληση από το CDU / CSU και το SPD για περαιτέρω συζητήσεις », πρόσθεσε ο Λίντνερ.

Όπως επισήμανε η Societe Generale, δεδομένης της ανάγκης ενός τρίτου κόμματος για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών στην Bundestag, το FDP και οι Πράσινοι θα κρατήσουν γερά στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις, διεκδικώντας μέχρι τέλους το υπουργείο Οικονομικών. Ένας συνασπισμός μεταξύ του CDU/CSU και του κόμματος των Πρασίνων θεωρούνταν μέχρι τον Ιούλιο η πιο πιθανή επιλογή, με αυξημένη συνεργασία σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια τα τελευταία χρόνια, καθώς το κόμμα των Πρασίνων μείωσε το παραδοσιακό αριστερό του προφίλ. Η συνεργασία με το FDP και το CSU θα απαιτούσε πιθανότατα ουσιαστικές παραχωρήσεις για το κόμμα των Πρασίνων, ιδίως όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την εξεύρεση συναίνεσης. 

Πηγή: DLF

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.