Γερμανικές εκλογές: Νέα γκάφα από τον Λάσετ, με το ψηφοδέλτιο πάνω από την κάλπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανικές εκλογές: Νέα γκάφα από τον Λάσετ, με το ψηφοδέλτιο πάνω από την κάλπη
Ο υποψήφιος για την καγκελαρία της χώρας με τα CDU/CSU δέχεται κριτική για προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων. Αυξημένη η προσέλευση των Γερμανών στις κάλπες.

Με μια γκάφα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις προς το πρόσωπο του, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας ο υποψήφιος για την καγκελαρία της χώρας με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), Άρμιν Λάσετ.

Ψηφίζοντας στο εκλογικό τμήμα της γενέτειρας στου στο Άαχεν, ο Λάσετ δίπλωσε ανάποδα το ψηφοδέλτιο του που κρατούσε στο χέρι του πριν το ρίξει στην κάλπη, φανερώνοντας πως επέλεξε τη δική του υποψηφιότητα.

Χρήστες των social media άσκησαν κριτική στον Λάσετ, λέγοντας πως δεν τήρηση τη μυστικότητα της ψήφου του και πως θέλησε να επηρεάσει τους πολίτες για να ψηφίσουν τον ίδιο.

Η εκλογική επιτροπή της Γερμανίας ανέφερε πως η ψήφος του Λάσετ δεν πρέπει να ακυρωθεί γιατί ψήφισε το κόμμα του, όπως αναμενόταν. «Αυτό δεν συνιστά προσπάθεια επηρεασμού της ψήφου» ανέφερε η επιτροπή.

Αναμένεται αυξημένη η συμμετοχή στις εκλογές

Στις φετινές εκλογές, αναμένεται αυξημένη συμμετοχή των ψηφοφόρων και μείωση της αποχής στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, στην πρώτη εκλογική διαδικασία για την ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομία της Ευρωζώνης στην οποία δεν θα είναι υποψηφία η Άνγκελα Μέρκελ, που απέρχεται από την καγκελαρία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι τις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 3 ώρα Ελλάδας) ανήλθε στο 36,5%, έναντι 41,1% την ίδια ώρα στις εκλογές του 2017.

Ήδη από το μεσημέρι, η φυσική παρουσία των ψηφοφόρων σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Βούπερταλ και σε αλλού είναι από λίγο έως σημαντικά υψηλότερη από τις εκλογές του 2017, χωρίς να υπολογίζονται οι επιστολικές ψήφοι που αναμένεται να ανεβάσουν κατά πολύ τα ποσοστά συμμετοχής της Γερμανών στην εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία-εκλογές: Μια βόμβα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου περιπλέκει την ψηφοφορία στο Βούπερταλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider