Συνεχίζεται το μπαράζ επαφών του Ν. Δένδια στη Νέα Υόρκη με διπλωματικά ανοίγματα σε νέες γεωγραφικές περιοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται το μπαράζ επαφών του Ν. Δένδια στη Νέα Υόρκη με διπλωματικά ανοίγματα σε νέες γεωγραφικές περιοχές
Δένδιας
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα στη διεθνή σκηνή που θα κινείται πέραν του κλασσικού περιφερειακού δικτύου συνεργειών που έχει αναπτύξει στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.

Με διπλωματικά ανοίγματα σε νέες περιοχές συνεχίζεται το μπαράζ των επαφών που πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα στη διεθνή σκηνή που θα κινείται πέραν του κλασσικού περιφερειακού δικτύου συνεργειών που έχει αναπτύξει στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.

Ως εκ τούτου, η ελληνική αντιπροσωπεία κάνει ανοίγματα σε νέες γεωγραφικές περιοχές με στόχο να καλλιεργηθούν σχέσεις με χώρες κλειδιά, οι οποίες διαδραματίζουν κομβικό περιφερειακό ρόλο. Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι ή πρόκειται να γίνουν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κοινός παρονομαστής σε πολλές από αυτές τις συναντήσεις είναι οι κοινές αξίες ή η συναντίληψη σε βασικούς τομείς του Διεθνούς Δικαίου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Κόστα Ρίκα, η οποία είναι μια δημοκρατική χώρα που θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχει κοινή αντίληψη για το Δίκαιο της Θάλασσας με την χώρα μας.

Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι στοχευμένες και πολυάριθμες επαφές με αφρικανικές χώρες, οι οποίες αντανακλούν την προσπάθεια της Αθήνας να ενισχύσει το διπλωματικό της αποτύπωμα σε μια γεωγραφική περιφέρεια όπου η Τουρκία έχει αναπτύξει ιδιαίτερη επιρροή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα στείλει εμβόλια στην Γκαμπόν, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες δρομολογείται και επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Κένυα και την Ρουάντα.

Το σημερινό πρόγραμμα

Νωρίτερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ συμμετείχε στην 10η Υπουργική Συνάντηση Κοινότητας Δημοκρατιών που έγινε με πρωτοβουλία της Ρουμανίας, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου. Μέχρι στιγμής, ο κ. Δένδιας έχει πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Κιργιζία και την Ρουάντα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ και τον υπουργό Βιομηχανίας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ το βράδυ θα έχει τετ α τετ με τον ομόλογο του από την Σαουδική Αραβία. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει δείπνο με τον Σαουδάραβα υπουργό με την παρουσία των ΥΠΕΞ της Κύπρου και του Μπαχρέιν. Από τις αυριανές επαφές ξεχωρίζει η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι αλλά και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider