Πλησιάζει το τέλος της «εποχής Μέρκελ» - Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για το μέλλον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλησιάζει το τέλος της «εποχής Μέρκελ» - Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για το μέλλον
Μετά από 16 συναπτά έτη στην ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το γραφείο της Καγκελαρίας, με πολλούς να κάνουν λόγο για «το τέλος της χρυσής εποχής», που φέρει αδιαμφισβήτητα την υπογραφή της.

Μετά από 16 συναπτά έτη στην ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το γραφείο της Καγκελαρίας, με πολλούς να κάνουν λόγο για «το τέλος της χρυσής εποχής», που φέρει αδιαμφισβήτητα την υπογραφή της.

Οι εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να σηματοδοτήσουν αλλαγές τόσο στην πολιτική ηγεσία της Γερμανίας αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη και στην διεθνή πολιτική σκηνή, με πολλούς να αναρωτιούνται σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι σε μία σειρά ανοιχτών μετώπων, τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο επόμενος Καγκελάριος της χώρας.

Οι συγκρίσεις έχουν ξεκινήσει αναπόφευκτα για το κατά πόσον ο Άρμιν Λάσετ, ο Όλαφ Σολτς ή η Ανναλένα Μπέρμποκ θα είναι σε θέση να σταθούν αντάξιοι της προκατόχου τους, επί των ημερών της οποίας ο ρόλος της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά και διεθνή τεκταινόμενα ισχυροποιήθηκε όσο πότε άλλοτε στην μεταπολεμική ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου.

Ήδη, διεθνή μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να πιάσουν τον σφυγμό των Ευρωπαίων σχετικά με την μετά-Μέρκελ εποχή στην ΕΕ, με τους πολίτες να θεωρούν την Καγκελάριο ως μία ηγέτη που συνέβαλε σημαντικά στην διατήρηση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, ο ρόλος της Μέρκελ στην διατήρηση της σταθερότητας στην ΕΕ θεωρείται κάτι παραπάνω από κομβικός, ενώ πολλοί είναι όσοι θεωρούν πως η Γερμανία θα συνεχίσει να πορεύεται πάνω στις ράγες που χάραξε η πολιτική της 67χρονης πολιτικού από την ανατολική Γερμανία.

Ωστόσο, έκδηλη είναι και η ανησυχία των πολιτών -ειδικά των Γερμανών- αναφορικά με την μελλοντική επιρροή της Γερμανίας στα διεθνή τεκταινόμενα, με το 52% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα να θεωρούν πως η «χρυσή εποχή» της χώρας ολοκληρώνεται μαζί με το τέλος της θητείας της Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, μόλις το 9% των ερωτηθέντων εκτιμά πως το μέλλον της χώρας θα είναι καλύτερο, ενώ ποσοστό 15% εκτιμά πως η παρούσα κατάσταση θα διατηρηθεί και μετά τις εκλογές.

Σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, το 34% των πολιτών από 12 κράτη-μέλη της ΕΕ εκτιμά πως η επιρροή της Γερμανίας στα πράγματα θα βαίνει μειούμενη τα επόμενα χρόνια, ενώ το 21% θεωρεί πως η κατάσταση θα παραμείνει λίγο-πολύ αμετάβλητη.

Σαφής υπεροχή στη σύγκριση με τον Μακρόν

Παρά το γεγονός πως η Γερμανίδα Καγκελάριος πολλές φορές βρέθηκε να απολογείται για την στάση της σε μία σειρά από φλέγοντα ζητήματα, η πυγμή που επέδειξε σε περιόδους κρίσεων, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως επιβεβλημένη, χαρίζοντας της μία αναγνώριση που σπάνια συναντάει κανείς σε αυτό το επίπεδο.

Μάλιστα, στο ερώτημα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων για τον ποιόν ηγέτη θα επέλεγαν οι πολίτες ως ηγέτη του ευρωπαϊκού μπλοκ μεταξύ της Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι απαντήσεις είναι ενδεικτικές.

Μέρκελ και Μακρόν

Περισσότεροι από 4 στους 10 επέλεξαν την Μέρκελ, την στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος συγκέντρωσε μόλις το 14% των προτιμήσεων των πολιτών, διαφορά ενδεικτική του αποτυπώματος που άφησε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή η Γερμανίδα πολιτικός.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι προτιμήσεις των πολιτών στο δυνητικό ερώτημα ήταν υπέρ της Μέρκελ, ακόμα και μεταξύ των Γάλλων που συμμετείχαν στην έρευνα, με την Καγκελάριο να προηγείται του Μακρόν με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων (32%-20%), ενώ την μεγαλύτερη υποστήριξη θα λάμβανε από τους ψηφοφόρους της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider