Πολιτική | Ελλάδα
14-09-2021 | 12:39

Οικονόμου: H κυβέρνηση ορθώνει ασπίδα προστασίας για τις ενδεχόμενες ανατιμήσεις (vid)

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονόμου: H κυβέρνηση ορθώνει ασπίδα προστασίας για τις ενδεχόμενες ανατιμήσεις (vid)
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Η ζώσα κοινωνία, οι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας, οι νέοι και η μεσαία τάξη άκουσαν τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να περιγράφει το σχέδιό του για ένα άλμα ευημερίας για την Ελλάδα και τους Έλληνες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η αμηχανία που διέπει την αντιπολίτευση μετά την ομιλία του πρωθυπουργού αποδεικνύει εμφατικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πειστικά στις ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών.

Από τη μια με δεδομένη τη διεθνή ανησυχία για τις αρρυθμίες στην αγορά εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της κλιματικής αλλαγής, με δεδομένες τις επιπτώσεις των υγειονομικών μέτρων της προστασίας από τον κορονοϊό η κυβέρνηση ορθώνει ασπίδα προστασίας της χώρας και των πολιτών για τις ενδεχόμενες πιθανές ανατιμήσεις. Δημιουργεί έναν απόλυτα ασφαλή κλωβό κοινωνικής προστασίας για την πατρίδα και τους ανθρώπους της. Λειτουργούμε γρήγορα, μελετημένα, προσεκτικά, αποτελεσματικά, με σεβασμό στον Έλληνα πολίτη.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στηρίζουν έμπρακτα τη νέα γενιά

Ως κυβέρνηση αναγνωρίζουμε ότι οι νέοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα στο προηγούμενο διάστημα έτσι ώστε να αναχαιτιστεί η δυναμική του κορονοϊού. Ήρθε η ώρα να τους αποδώσουμε όχι μόνον όσα στερήθηκαν αλλά να τους τιμήσουμε έμπρακτα. Γιατί πιστεύουμε στην ελληνική νεολαία. Είναι η γενιά που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα. Είμαστε αποφασισμένοι να τους προσφέρουμε ποιοτικά όλα όσα τους χρειάζονται: εκπαίδευση, τεχνολογία, νομοθετικό πλαίσιο για να ανοίξουν τα φτερά τους και να δημιουργήσουν.

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζουν έμπρακτα τη νέα γενιά, τη γενιά που καλείται να διαμορφώσει μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που αλλάζει. Δεν είμαστε εμείς που θα υποδείξουμε στους νέους τι θα κάνουν. Δημιουργούμε με το πλέγμα οικονομικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών μας το πλαίσιο για να κάνουν ό,τι ονειρεύονται. Ό,τι θέλουν».

Δείτε εδώ την ενημέρωση:

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι μια διαθέσιμη επιλογή

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι μια διαθέσιμη επιλογή. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άμεσο. Εκείνο που υπάρχει είναι ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε ότι αφορά την 3η δόση και ποιους αφορά απάντησε πως έχει ξεκαθαριστεί ότι προτεραιότητα έχουν οι ανοσοκατασταλμένοι και από εκεί και πέρα ανακοινώσεις θα κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού το επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς αν είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνηση να κλείσουν τα mega εμβολιαστικά κέντρα, απάντησε πως « θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις δυνατότητες του εμβολιασμού όπως τώρα» ενώ αναφέρθηκε στην πρόκληση του εμβολιασμού των ανηλίκων με τη συμβολή των παιδιάτρων και στην επέκταση του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό. Επίσης σε ερώτηση πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα ιδιωτικά ιατρεία, ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι απαιτείται διάστημα 3-4 εβδομάδων από τη σχετική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους γιατρούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε ερώτηση και για την υποχρέωση των ανεμβολίαστων εφήβων να έχουν κάνει τεστ για την είσοδό τους με την οικογένειά τους σε ένα εστιατόριο.

«Η φιλοσοφία των μέτρων είναι όποιος δεν είναι εμβολιασμένος να πιστοποιεί ότι δεν νοσεί. Σε ότι αφορά τους εφήβους 12-18 ετών για τους οποίους υπάρχει η δυνατότητα ασφαλούς και δωρεάν εμβολισμού, ή θα εμβολιαστούν, κάτι για το οποίο τους παρακινούμε και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, ή θα έχουν μαζί τους rapid test 48 ωρών. Αυτό γίνεται για προφανείς λόγους. Δεν είναι δυνατόν για μια 4μελή οικογένεια σε ένα εστιατόριο, να τρώνε μέσα οι εμβολιασμένοι γονείς και έξω τα παιδιά αν δεν έχουν εμβολιαστεί», απάντησε.

Σχετικά με τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων μαθητών στην επαρχία με τα ΚΤΕΛ για να πάνε στο σχολείο, είπε ότι έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να κάνουν αυτοδιαγνωστικά ή rapid test για να μπουν στις σχολικές αίθουσες και με τα ίδια τεστ θα μπορούν να μετακινούνται με τα λεωφορεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε μετά από σχετική ερώτηση και στην κριτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το μέτρο που αφορά την απαλλαγή φόρου για γονικές παροχές.

«Το μέτρο λέει ότι μηδενίζεται ο φόρος γονικής παροχής, είτε για ακίνητα, είτε για μετρητά, είτε για μετοχές, έως 800.000 ευρώ. Αυτή η απαλλαγή ήταν μέχρι 150.000 και μετά υπήρχε κλιμάκωση. Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ τη μεσαία τάξη. Δεν σχολιάζω το τέχνασμα να πάνε στο ανώτατο όριο. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, έχει περιουσία από 150.000 ευρώ και πάνω για την οποία αντιμετώπιζε σοβαρό εμπόδιο να μεταβιβάσει στα παιδιά και στα εγγόνια εξαιτίας της φορολόγησης που υπήρχε. Είναι μέτρο που ενδιαφέρει πολλούς Έλληνες γιατί επρόκειτο για παράνοια που οποιοσδήποτε καλόπιστος την αντιλαμβάνεται. Είναι και πρόβλημα ειλικρίνειας και θεώρησης τι σημαίνει μεσαία τάξη η οποία καλύπτεται από αυτό του μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Δεν είναι σώφρον να στεκόμαστε στο ανώτατο όριο», απάντησε.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση δεν είναι ύψους 3,5 δις αλλά 404 εκ., ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πρόβλημα με την αριθμητική, είναι γνωστό αυτό χρόνια».

Με αφορμή το ύψος του συνολικού δανεισμού της ΝΔ , ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση οι δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους με τους όρους που οι τράπεζες τα πωλούν σε ιδιωτικά funds.

«Καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα να συζητάς για ένα δάνειο και για πολλά μαζί. Η κυβέρνηση έχει απλώσει ασπίδα προστασίας για τους δανειολήπτες, ειδικά για την α' κατοικία με την επέκταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ και οι προοπτικές ενίσχυσης του εισοδήματος, ανάπτυξης, αύξησης του πλούτου και των καλά αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης είναι για να μπορούν οι πολίτες να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους», τόνισε.

Για τις γερμανικές εκλογές και αν θα ήταν καλύτερα για την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά ο τρίτος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού που θα προκύψει να προέρχεται από την αριστερά ή τους φιλελευθέρους, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως οι πολίτες στη Γερμανία θα επιλέξουν την καλύτερη κυβέρνηση για την Γερμανία. «Η ευρωπαϊκή πολιτική συνδιαμορφώνεται μέσα από κοινές αποφάσεις. Οι βασικές κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι γνωστές. Η χώρα μας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε», υπογράμμισε.

Με αφορμή την ένοπλη ληστεία που έγινε σήμερα στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε ερώτηση αν έχει αλλάξει κάτι στα θέματα ασφάλειας με την αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Η ασφάλεια των πολιτών ήταν και παραμένει βασική μας προτεραιότητα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργεί οι κοινωνία, οι οικονομία, οι πολίτες χωρίς φόβο. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Κάθε μέρα η Αστυνομία, η Πολιτεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχουμε τους στόχους μας στην κατεύθυνση αυτή», ανέφερε.

Τέλος μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε για την παρουσία του Σταν Γκρίνμπεργκ στη ΔΕΘ ότι δεν ήταν η πρώτη φορά, ότι είναι παλιός γνώριμος και συνομιλητής του πρωθυπουργού από τα παλιά και ότι δεν πληρώνεται από πουθενά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.