Η Μέρκελ στην Πολωνία - Δεν τη δέχεται ο Ντούντα λόγω «προβλημάτων προγραμματισμού»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μέρκελ στην Πολωνία - Δεν τη δέχεται ο Ντούντα λόγω «προβλημάτων προγραμματισμού»
Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την πολωνική πρωτεύουσα το Σάββατο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι. Δεν τη δέχεται ο Ντούντα. Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την πολωνική πρωτεύουσα το Σάββατο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, την ώρα που η Πολωνία αντιμετωπίζει μεταναστευτική πίεση στα ανατολικά της σύνορα με τη Λευκορωσία και έχει δηλώσει την πρόθεση για ανέγερση τείχους.

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι στην τελευταία επίσκεψη της Μέρκελ στη Βαρσοβία ως καγκελάριος της Γερμανίας οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν συζητήσεις για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την πανδημία του κορονοϊού.

"Η συνάντηση στη Βαρσοβία θα είναι μια ευκαιρία να συνοψίσουμε τα τρέχοντα διμερή ζητήματα και να σημειώσουμε προβληματικά ζητήματα στις αμοιβαίες σχέσεις", δήλωσε η πολωνική κυβέρνηση.

Μια συνάντηση μεταξύ της Μέρκελ και του προέδρου Αντρέι Ντούντα, η οποία αρχικά ανακοινώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά.

Εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Πολωνοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν «προβλήματα προγραμματισμού». Το γραφείο του Ντούντα δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ντούντα θα έπρεπε να παραστεί στην πόλη Κατόβιτσε για τους εορτασμούς των 41 ετών από την ίδρυση του πρώτου ελέυθερου συνδικάτου, της "Αλληλεγγύης" του Λεχ Βαλέσα.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa σημείωσε ότι το γραφείο του Ντούντα δήλωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει συνάντηση εφόσον προηγήθηκε η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι ο Nord Stream 2 έχει ολοκληρωθεί.

Η Πολωνία, μαζί με την Ουκρανία και άλλες χώρες της περιοχής, αντιτίθενται εδώ και πολύ καιρό στη δημιουργία του Nord Stream 2, θεωρώντας τον ως ένα πολιτικό Δούρειο Ίππο που θα επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο για να αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη και θεωρούν ότι η Γερμανία δεν έπρεπε να στηρίξει τη δημιουργία του.

Η στάση της Λευκορωσίας ομονοεί τις δύο χώρες

Ένας τομέας όπου η Πολωνία και η Γερμανία έχουν βρει κοινό βηματισμό είναι η άποψή τους για τη μεταναστευτική πίεση που πιστεύουν ότι η Λευκορωσία ασκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία είδαν αύξηση των διελεύσεων από Ιρακινούς, Αφγανούς, Σύριους και Αφρικανούς από τη Λευκορωσία τους τελευταίους μήνες. Οι τρεις χώρες της ΕΕ το αποκαλούν αυτό ένα στοιχείο «υβριδικού πολέμου» από τη Λευκορωσία εναντίον της ΕΕ - και οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης την ίδια άποψη.

Ο Ντούντα και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μίλησαν τηλεφωνικά για 50 λεπτά την Παρασκευή για το θέμα, σύμφωνα με τον Γιακούμπ Κούμοτς, επικεφαλής του γραφείου διεθνούς πολιτικής του Ντούντα, όπως μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Σε αυτό το θέμα, η Πολωνία και η Γερμανία έχουν την ίδια θέση και καταδικάζουν απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Θεωρούν ότι επωφελούνται από τη δύσκολη θέση των ανθρώπων, παράνομων μεταναστών και τους χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση », δήλωσε ο Κούμοτς, σύμφωνα με το PAP.

Πηγή: Associated Press

Photo @Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider