Λειτουργεί ξανά το αεροδρόμιο της Καμπούλ - Αναχώρησαν οι πρώτοι πολίτες με διπλη υπηκοότητα

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λειτουργεί ξανά το αεροδρόμιο της Καμπούλ - Αναχώρησαν οι πρώτοι πολίτες με διπλη υπηκοότητα
Περίπου 200 Αφγανοί με διπλή υπηκοότητα- συμπεριλαμβανομένων περίπου 30 Αμερικανών - έλαβαν άδεια να εγκαταλείψουν τη χώρα την Πέμπτη, επιβεβαίωσαν δύο διπλωμάτες με έδρα την Καμπούλ, καθώς το αεροδρόμιο κηρύχθηκε επισκευασμένο και έτοιμο για ορισμένες εμπορικές πτήσεις.

Μετά από συμφωνία του Κατάρ με τους Ταλιμπάν, αναχώρησε σήμερα η πρώτη εμπορική πτήση της Qatar Airways από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία περιελάμβανε 211 πολίτες με διπλή υπηκοότητα και ανάμεσά τους περίπου 30 Αμερικάνοι. Αυτό το οποίο δεν έχει γίνει σαφές είναι αν τελικά και οι 211 μπόρεσαν να ταξιδέψουν, καθώς μεταφέρθηκαν με κονβόι το οποίο εξασφάλισε την ασφαλή διέλευση τους προς στο αεροδρόμιο.

Διπλωματικές πηγές που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στην Washington Post ότι μεταξύ των 211 πολιτών με διπλή υπηκοότητα, θα ταξίδευαν μέσω Κατάρ κάτοχοι διαβατηρίων από τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ουκρανία, τον Καναδά και τη Γερμανία.

Ξανά λειτουργικό το αεροδρόμιο, δηλώνει το Κατάρ

Αξιωματούχοι του Κατάρ και των Ταλιμπάν συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σήμερα Πέμπτη για να ανακοινώσουν ότι το αεροδρόμιο είνια σχεδόν πλήρως λειτουργικό μετά από σημαντικές επισκευές που έγιναν αφότου Ταλιμπάν ήρθαν στην εξουσία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κατάρ στο Αφγανιστάν, Μουτλάκ Αλ Καχτάνι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν πρέπει πλέον να γίνεται λόγος για «εκκένωση» αλλά μάλλον για δωρεάν διέλευση σε όσους έχουν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα. "Θέλουμε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό", δήλωσε ο Αλ Καχτάνι για να συμπληρώσει: "Μπορώ να πω ότι αυτή είναι μια ιστορική ημέρα στην ιστορία του Αφγανιστάν, καθώς το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι πλέον σε λειτουργία", είπε. "Θέλουμε να έχουμε σταδιακή επαναλειτουργία του αεροδρομίου".

Προχωρά η συνεργασία ΗΠΑ - Ταλιμπάν για την εκκένωση

Η σημερινή πτήση είναι η πρώτη, μεγάλης κλίμακας, αεροπορική αναχώρηση Αφγανών από την ολοκλήρωση της μεταφοράς ξένων δυνάμεων των ΗΠΑ, πριν μία εβδομάδα. Οι Ταλιμπάν κάνουν σταδιακά πράξη τη δέσμευσή τους, ότι μόλις ολοκληρωνόταν η αεροπορική μεταφορά των ξένων δυνάμεων στις 31 Αυγούστου, οι Αφγανοί με ταξιδιωτικά έγγραφα θα είναι ελεύθεροι να φύγουν από τη χώρα.

Λέμε "σταδιακά" γιατί υπάρχουν ειδήσεις ότι σε άλλες πόλεις, αεροπλάνα που έχουν ναυλωθεί για την εκκένωση Αφγανών έχουν κολλήσει στο έδαφος με απόφαση των Ταλιμπάν. Οι διοργανωτές αυτής της προσπάθειας εκκένωσης λένε ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν δώσει άδεια στα αεροπλάνα να απογειωθούν. Οι Ταλιμπάν αναφέρουν ότι οι βασικοί λόγοι για αυτό είναι τα τεχνικά ζητήματα και η έλλειψη ενός πλήρως λειτουργικού Υπουργείου Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν για να μεταφέρει με ασφάλεια τους Αμερικανούς πολίτες και άλλους συμμάχους από τη χώρα, αλλά ότι έχουν προκύψει επιπλοκές για τα ταξιδιωτικά έγγραφα ορισμένων επιβατών.

"Γνωρίζω ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν αρνηθεί την έξοδο σε κανέναν που έχει έγκυρο έγγραφο, αλλά είπαν ότι αυτοί που δεν έχουν έγκυρα έγγραφα, προς το παρόν, δεν μπορούν να φύγουν" δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider