Ο Μπάιντεν επιστρατεύει εμπορικά αεροπλάνα για τις εκκενώσεις από το Αφγανιστάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μπάιντεν επιστρατεύει εμπορικά αεροπλάνα για τις εκκενώσεις από το Αφγανιστάν
Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, 18 αεροσκάφη των United, American Airlines και Delta, θα μπορούν να μεταφέρουν Αφγανούς πολίτες που έχουν διαφύγει σε τρίτες χώρες,

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την Κυριακή πως και οι εμπορικές αεροπορικές πτήσεις των εταιριών στις ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκκένωση πολιτών από το Αφγανιστάν που θέλουν να διαφύγουν από την ασιατική χώρα λόγω του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, 18 αεροσκάφη των εταιριών United, American Airlines και Delta, θα μπορούν να μεταφέρουν Αφγανούς πολίτες που έχουν διαφύγει σε τρίτες χώρες, αλλά δεν θα πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις στην Καμπούλ.

Ο ίδιος έκανε λόγο για το Στάδιο 1 του προγράμματος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον εμπορικά αεροσκάφη.

Ακόμα, ανέφερε πως «δεν αναμένει να υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στις εμπορικές πτήσεις από την ενεργοποίηση» του προγράμματος αυτού.

Η απόφαση πρόκειται για ενεργοποίηση του νόμου CRAF, για αρωγή των εμπορικών αεροπορικών εταιριών σε καιρούς «μεγάλης εθνικής αμυντικής ανάγκης στη χώρα».

Πρόκειται για την τρίτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που γίνεται ενεργοποίηση του CRAF.

Οι άλλες δύο ήταν στον Πόλεμο του Κόλπου για τα έτη 1990-1991 και στον πόλεμο του Ιράκ, για τα έτη 2002 και 2003.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

NATO για Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

ΗΠΑ: Νέο διάγγελμα Μπάιντεν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν 

gazzetta
gazzetta reader insider insider