Διεθνή
21-08-2021 | 17:48

Στάση αναμονής από την φον ντερ Λάιεν για τους Ταλιμπάν

Newsroom
Μοιράσου το
Στάση αναμονής από την φον ντερ Λάιεν για τους Ταλιμπάν
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως διακυβέρνηση στο Αφγανιστάν ούτε έχει εμπλακεί σε συνομιλίες με την ισλαμική οργάνωση μέχρι στιγμής, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από την Μαδρίτη της Ισπανίας, όπου κατέφτασαν Αφγανοί υπάλληλοι της ΕΕ που έφυγαν από την Καμπούλ, η Γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε «μπορεί να ακούσουμε τα όσα έχουν να πουν οι Ταλιμπάν, αλλά θα προσμετρήσουμε πάν' απ' όλα τις πράξεις και τις δράσεις τους».

Ακόμα, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως θα προτείνει στα κράτη της ΕΕ να αυξηθεί το κονδύλι ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν.

Μήνυμα για λήψη προσφύγων από τις χώρες της ΕΕ

«Απευθύνω έκκληση προς όλα τα κράτη που συμμετείχαν σε αποστολές στο Αφγανιστάν, τους Ευρωπαίους και του άλλους, να προσφέρουν επαρκείς ποσοστώσεις υποδοχής (...) ώστε να μπορέσουμε συλλογικά να συνδράμουμε όσους έχουν ανάγκη προστασίας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιό.

«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να παράσχει τους αναγκαίους πόρους του προϋπολογισμού για την στήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» που θα βοηθήσουν πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο έδαφός τους.

Δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό πόσα κράτη μέλη της Ένωσης έχουν δεσμευθεί να υποδεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ούτε αν ορισμένες κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί.

Προηγουμένως, η πρόεδρος της Κομισιόν , μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκαν στην στρατιωτική βάση του Τορεχόν ντε Αρντόθ τις εγκαταστάσεις όπου θα εγκατασταθούν προσωρινά Αφγανοί πρόσφυγες που εργάζονταν στην Καμπούλ για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι οικογένειές τους, για να κατευθυνθούν στην συνέχεια στις χώρες όπου θα εγκατασταθούν.

Ο Σαρλ Μισέλ παραδέχθηκε ότι η μετανάστευση αποτελεί «δύσκολο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και τάχθηκε υπέρ μίας συντεταγμένης μεταναστευτικής κίνησης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι ορισμένοι από τους Αφγανούς που έφθασαν στο κέντρο του Τορεχόν ντε Αρντόθ έχουν ήδη αναχωρήσει προς άλλες χώρες και αναφέρθηκε ειδικά στη Δανία και ορισμένες χώρες της Βαλτικής, χωρίς να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τους Ταλιμπάν, η πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε ότι, αν και υπάρχουν «επαφές επιχειρησιακού τύπου» για «να σωθούν ζωές» , «δεν υπάρχει κανένας πολιτικός διάλογος» με το κίνημα αυτό και, κατά συνέπεια, «καμία αναγνώριση των Ταλιμπάν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις δουλειές τους

Αφγανιστάν: Χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ