Ελλάδα
18-08-2021 | 20:36

Μηταράκης: Μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, πρέπει να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση

Newsroom
Μοιράσου το
Μηταράκης: Μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, πρέπει να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., που συγκάλεσε η Σλοβενική Προεδρία στο πλαίσιο του μηχανισμού του συμβουλίου για την αντιμετώπιση κρίσεων (IPCR), με αντικείμενο τη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας, συμμετείχε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία αλλά και στις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μηταράκης, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρθηκε στην "αλληλεγγύη την οποία επέδειξε η Ελλάδα προς την Λιθουανία από την πρώτη στιγμή της κρίσης, μέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας στα θέματα φύλαξης συνόρων, υποδοχής και ασύλου, αλλά και μέσω της αποστολής υλικού και προσωπικού στο πλαίσιο της δύναμης της FRONTEX".

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι "την αλληλεγγύη που η Ελλάδα μαζί με τα άλλα κράτη μέλη πρώτης γραμμής επιζητεί στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, την αποδεικνύει έμπρακτα και ουσιαστικά σε όποιον την έχει ανάγκη, όπως το τελευταίο διάστημα η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία".

Ο κ. Μηταράκης τόνισε την ανάγκη συλλογικής δράσης της Ε.Ε. "έναντι των συστηματικών προσπαθειών εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για πολιτικούς λόγους από τρίτες χώρες, που παρατηρούνται τελευταία, επισημαίνοντας ότι οι καταδικαστέες ενέργειες της Λευκορωσίας δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα αλλά ως συνέχεια μιας επαναλαμβανόμενης πρακτικής από διάφορες χώρες, με απαρχή τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στα ελληνοτουρκικά σύνορα". Επίσης, υπενθύμισε την πρόσφατη επιστολή που απέστειλαν εννέα κράτη μέλη, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Ολλανδίας, ζητώντας αναθεώρηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι "απαιτείται ενιαία στάση της Ε.Ε., λήψη των κατάλληλων μέτρων στήριξης των χωρών της περιοχής, που θα επηρεαστούν από το μεταναστευτικό κύμα, και επεσήμανε την ανάγκη να σταλούν τα σωστά μηνύματα προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμισθεί".

"Αυτονόητα θα πρέπει να δώσουμε άσυλο σε αυτούς που εργάστηκαν για τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές", κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Στήριξη από όλα τα κράτη

Οι υπουργοί εξέφρασαν αλληλεγγύη προς τα κράτη που πλήττονται - Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία - και υποστήριξαν πρόσθετη βοήθεια στα κράτη μέλη, αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.

Η Λιθουανία έλαβε διάφορα είδη βοήθειας από τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ, σημειώνεται.

«Λόγω της ταχέως μεταβαλλόμενης κατάστασης, η Λιθουανία χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια, όπως και η Λετονία και η Πολωνία", ανέφερε ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών.

Οι υπουργοί εστίασαν επίσης στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών προέλευσης και διέλευσης στην επιστροφή και την επανεισδοχή, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τα κράτη μέλη καταδίκασαν και πάλι έντονα τις προσπάθειες της Λευκορωσίας για εργαλειοποίηση των ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς», σημειώνει ο κ. Χόις.

Η Προεδρία, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους οργανισμούς, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, επισημαίνεται.

Η σλοβενική προεδρία παρακολουθεί επίσης στενά την κατάσταση στο Αφγανιστάν, επισημαίνεται.

Ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών προσθέτει ότι στη σημερινή συνάντηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε για τα συμπεράσματα της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια και να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι στο Αφγανιστάν.

«Λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν, η σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου εργάζεται για τα επόμενα βήματα και εξετάζει ενέργειες για να προετοιμαστεί για πιθανή μεταναστευτική πίεση στην ΕΕ και άλλες απειλές στο εγγύς μέλλον, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια κοινή αντίδραση της ΕΕ», υπογραμμίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μηταράκης για Αφγανιστάν: 1η προτεραιότητα η εκκένωση πολιτών - Να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση