Μητσοτάκης: Μέχρι 150.000 ευρώ για ανακατασκευή σπιτιού, 70% αποζημίωση στις επιχειρήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Μέχρι 150.000 ευρώ για ανακατασκευή σπιτιού, 70% αποζημίωση στις επιχειρήσεις
Αναλυτικά τα μέτρα για τους πυρόπληκτους. Θα κριθεί αναδασωτέα κάθε γη που κάηκε και θα δοθούν άμεσες αποζημιώσεις. Οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους. Καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ. Και με συμμετοχή ιδιωτών η αποκατάσταση.

Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές, με άμεση προκαταβολή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, ενώ θα κριθεί αναδασωτέα κάθε γη που κάηκε.

Αναλυτικότερα, στην εισήγησή του στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

-Από αύριο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κάθε έκταση που κάηκε κηρύσσεται αναδασωτέα.

-Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές και άμεση προκαταβολή 20.000, 12.000 και 5.000 ευρώ ανάλογα με το βαθμό της ζημιάς

-Από τις 18 Αυγούστου θα καταβάλλονται με μια αίτηση στο arogi.gov.gr και πολύ σύντομα θα γίνονται οι εκταμιεύσεις

-Οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους και με προκαταβολή 22.000, 12.000 και 5.000 ανάλογα με τις ζημιές

-Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα μπορούν να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές

-Έως 4.000 ευρώ για τις παραγωγές τους ανεξαρτήτως των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ

-Κάτοικοι και επιχειρήσεις που επλήγησαν παλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, απαλάσσονται από φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.

-Τα μέτρα της απαλλαγής από ΕΝΦΙΑ, των αναστολών υποχρεώσεων και επιδότησης ενοικίου θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους στους δήμους Μαντουδίου και Ιστιαίας, ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές. Θα υπάρχει πρόβλεψη για ανατολή συμβάσεων των τοπικών επιχειρήσεων για 3 μήνες ενώ θα υπάρχει ξεχωριστή μέριμνα για εκπαιδευτικούς και μαθητές των δύο δήμων.

-Στον τομέα της αποκατάστασης, ξεκινούν άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα με την ευθύνη των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Εσωτερικών. Η ΠΝΠ, που υπογράφεται αύριο, θα έχει καινοτομίες ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τα έργα. Για το σκοπό αυτό οι δασικές υπηρεσίες, που υπάγονται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, θα μεταφερθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και οι σχετικές αποφάσεις θα εκδίδονται σε 30 μέρες.

-Με τον θεσμό του αναδόχου, θα μπορεί στην προσπάθεια να συμμετέχει η κοινωνία των πολιτών. Ιδρύματα, ιδιώτες, επιχειρήσεις, σύλλογοι, θα μπορούν να αναλάβουν με δικά τους έξοδα τα έργα αποκατάστασης. Θα καταθέτουν, με γρήγορη διαδικασία, σχετική μελέτη η οποία θα εγκρίνεται και θα μπορουν οι ίδιοι να προβαίνουν στην υλοποίηση όλων αυτών των έργων.

Συστήνεται ειδική επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης της Εύβοιας που θα σχεδιάσει την μεθεπόμενη ημέρα με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο που έχει συνδεθεί ως δήμαρχος με την ανάκαμψη της Καλαμάτας μετά τους φονικούς σεισμούς.

Χρηματοδότηση των μέτρων

Οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν πρωτίστως από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα καταθέσει άμεσα το ΥΠΟΙΚ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, και αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα διεκδικήσει πρόσθετοι ευρωπαϊκοί πόροι.

Το κράτος έχει ήδη δεσμεύσει 224 εκατ. ευρώ για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων και εφόσον κριθεί απαραίτητο ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί.

« Ο απολογισμός και ο εντοπισμός των αδυναξιών θα γίνει μετά το τέλος της μάχης», είπε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Ξεκινάει άμεσα η αρωγή για τους πυρόπληκτους - Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έως το 2023

Ολοταχώς για είσοδο στην «πράσινη» αγορά κρατικών ομολόγων η Ελλάδα

Τα μέτρα για να αποκατασταθεί ο φυσικός πλούτος και να ενισχυθεί η πολιτική προστασία

gazzetta
gazzetta reader insider insider