Κ. Μητσοτάκης για το «Ελλάδα 2.0»: Ιστορική στιγμή - Συνδυασμένοι πόροι 100 δισ. ευρώ στην οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Μητσοτάκης για το «Ελλάδα 2.0»: Ιστορική στιγμή - Συνδυασμένοι πόροι 100 δισ. ευρώ στην οικονομία
«Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει 200.00 θέσεις εργασίας και επιπρόσθετη ανάπτυξη του ΑΕΠ 7,5% για τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ανήκει σε όλους τους πολίτες της Ελλάδας» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στα οφέλη της Ελλάδας από την έγκριση του Eθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και στον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» θα μπορέσει να «ρίξει» συνδυασμένους πόρους έως και 100 δισ. ευρώ στην οικονομία για τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι η τελευταία πράξη της πανδημίας και η πρώτη για την επόμενη, νέα μέρα στην Ελλάδα».

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα έκδοσης χρέους της ΕΕ για τα κράτη μέλη της Ένωσης, λέγοντας πως «η ΕΕ προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών μελών της. Πρωτοβουλία που στήριξα εξ αρχής μαζί με 8 ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων καθώς δικαιούται περίπου 31 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η χώρα αναγνώρισε τη δική της ευθύνη καταθέτοντας από τις πρώτες το σχέδιό της.

Αυτό περιλαμβάνει 175 κρίσιμες επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις. Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα κεφάλαια που αναμένεται να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισ. ευρώ. Σε ορίζοντα 10ετίας αναμένεται να δημιουργηθούν 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη ανάπτυξη 7,5%».

«Είναι ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο καθώς εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας αγγίζοντας όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε αναφερόμενος στην Αρχαία Αγορά, πως «εδώ ήταν η έδρα της Βουλής των 500, εδώ ήταν η περιοχή των εμπορικών συναλλαγών και των δικαστηρίων. Το σημείο όπου έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που διαμόρφωσαν το ελληνικό πολιτισμό και επηρέασαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

«Η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό. Αυτές οι αξίες γεννήθηκαν εδώ για να ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Ας την κρατήσουμε στην καινούργια πορεία που τώρα ξεκινάμε» πρόσθεσε.

«Σχέδιο είναι άνευ προηγουμένου σε μέγεθος και φιλοδοξία»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε πως «το πρόγραμμα ανήκει σε όλους τους Έλληνες πολίτες, είναι κτήμα τους. Είμαστε σίγουροι πως η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή, ανθεκτική και ισχυρή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος».

Η ίδια τόνισε πως το πρόγραμμα «είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ανάκαμψης στην Ευρώπη από το Σχέδιο Μάρσαλ. Είναι ένα σχέδιο είναι άνευ προηγουμένου σε μέγεθος και φιλοδοξία» σημείωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος.

Ακόμα, η επικεφαλής της Κομισιόν έκανε λόγο για «για εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις δύο ομάδες, την ευρωπαϊκή και την ελληνική», με αφορμή το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Ξεχωριστά η κ. φον ντερ Λάγεν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σημαντική συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο χρησιμοποίησε και η ίδια για να μεταβεί σήμερα στην Ελλάδα. Είπε, μάλιστα, πως είναι μια ιδέα που είχε μοιραστεί μαζί της ο Έλληνας πρωθυπουργός τον Ιανουάριο.

Αναφερόμενη στην πορεία της ΕΕ για τη μετα-κορονοϊού εποχή, η κ. φον ντερ Λάιεν είπε πως «έχουμε θετικά σημεία, όπως ο εμβολιασμός, η ανάκαμψη και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία».

«Αναμορφώνουμε την ήπειρό μας για πολλές δεκαετίες μπροστά, με το Νext Generation EU, των 800 δισ. ευρώ για όλη την ΕΕ. Ψηφιοποιούμε τις οικονομίες μας, κάνουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πραγματικότητα και οχυρώνουμε τις κοινωνίες μας για να είναι πιο ισχυρές και πιο ανθεκτικές», είπε.

«Το Νext Generation EU θα μεταμορφώσει Ελλάδα και Ευρώπη. Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Ιούλιο. Δεν είναι όμως εδώ το τέλος, έχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας» πρόσθεσε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως «σήμερα Ελλάδα και ΕΕ βαδίζουν χέρι χέρι, σήμερα γράφουμε μαζί ιστορία, γιατί η δική σας επιτυχία είναι επιτυχία της Ευρώπης. Με τιμή και χαρά λοιπόν παραδίδω το Next Generation EU».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πανηγυρική παρουσίαση του «Ελλάδα 2.0» από Πρωθυπουργό και Φον ντερ Λάιεν στην Αρχαία Αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider