«Έκλεισε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Τι συζήτησαν Δένδιας-Τσαβούσογλου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έκλεισε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Τι συζήτησαν Δένδιας-Τσαβούσογλου
Λίγο μετά τις 13:10 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντησή τους άρχισε στις 11:15 σε περιορισμένη σύνθεση και ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες. Αυτή την ώρα πραγματοποιούνται οι κοινές δηλώσεις των δυο υπουργών.

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:10.

«Συζητήσαμε το σύνολο των ζητημάτων μεταξύ των δυο χωρών αλλά και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Τσαβούσογλου. «Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαμετρικά αντίθετων θέσεών μας σε σειρά σοβαρών ζητημάτων, ωστόσο στόχος των διμερών επαφών είναι μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και, αν συμβεί αυτό, μια σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης σε βάθος χρόνου».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η συνάντηση ήταν ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στο ΝΑΤΟ.

Συμφωνήθηκε εξάλλου περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας και αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid-19 «ώστε οι πολίτες των δυο χωρών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στις τουριστικές βιομηχανίες και των δύο χωρών.

Τέλος, ο κ. Δένδιας συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του για τη χθεσινή νίκη της Αναντολού Εφές επί της ισπανικής Μπαρτσελόνα στον τελικό της Euroleague του μπάσκετ και την κατάκτηση του τροπαίου από την τουρκική ομάδα.

Και ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι προβλέπεται συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Υπάρχουν πολλά θέματα για επίλυση και η βάση αυτής της επίλυσης πρέπει να είναι ο σεβασμός στο δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Νίκο Δένδια και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα διμερή μας θέματα. Ειδικότερα, ανέφερε πως στην Άγκυρα είχε αποφασιστεί να επιταχυνθούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα και έκανε ειδική μνεία στη συνάντηση που είχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας την υψηλού επιπέδου. «Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία μέσω των οποίων θα μπορούσε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα οικονομίας και εμπορίου» προσέθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε πως όλα τα μνημόνια συνεργασίας και οι μηχανισμοί που θα εγκαθιδρύσουμε για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία, «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και δήλωσε την ικανοποίησή του που βλέπει την ύπαρξη της ίδιας θετικής βούλησης από πλευράς Ελλάδας.

Σημείωσε και ο Μ. Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, πως αποφασίστηκε η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμών, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει πολύ θετικά, τόσο τον τουρισμό όσο κι άλλα θέματα.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών έγινε στην Αθήνα και ανακοίνωσε ότι θα καθοριστεί μια ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση. Επίσης, ανέφερε ότι έχει πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης μια 4η διάσκεψη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι είναι προσπάθειες που συνεχίζονται.

Καταληκτικά, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι «η Τουρκία θέλει να μπορέσει να συνεχίσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους». Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι «μαζί με τον Νίκο Δένδια συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία».

Νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για θετικό κλίμα στη συνάντηση. «Διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας», ανέφεραν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider