Γερμανία: Αντιπαράθεση μεταξύ του SPD και των Πράσινων για το «φρένο χρέους»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Αντιπαράθεση μεταξύ του SPD και των Πράσινων για το «φρένο χρέους»
Η Αναλένα Μπέρμποκ και το κόμμα της συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους στις δημοσκοπήσεις, εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Κριτική στην δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, υπέρ της επιστροφής στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς το 2023, άσκησε η υποψήφια των Πρασίνων για την Καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ, ζητώντας την διατήρηση της χαλάρωσης των κανόνων για το χρέος και την προσθήκη πρόβλεψης για αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.

«Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με την ίδια πραγματικότητα, δεν είναι η πραγματικότητα μόνο των Πρασίνων το γεγονός ότι έχουμε μια τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό λόγω της χρονιάς του κορονοϊού. Γι' αυτό και έχω διαφορετική άποψη από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι θα επιστρέψουμε στο φρένο χρέους το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Χρειαζόμαστε καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερα σχολεία», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Νωρίτερα, ο κ. Σολτς, ο οποίος είναι και υποψήφιος Καγκελάριος για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), είχε δηλώσει στην εφημερίδα Rheinische Post ότι η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική ήδη το 2023 και ότι, ακόμη και έτσι, δεν θα καταφέρει να επαναφέρει το δημόσιο χρέος κάτω από το όριο του 60% πριν από το 2030.

Οι Πράσινοι, από την άλλη πλευρά, έχουν ως βασική θέση την ανάγκη μεταρρύθμισης των συνταγματικών κανόνων, οι οποίοι περιορίζουν τον νέο δανεισμό στο 0,35% του ΑΕΠ κάθε χρόνο και επιδιώκουν να προσθέσουν κανόνες για την εγγύηση δημοσίων επενδύσεων σε πολιτικές για το κλίμα, την υγεία και την παιδεία, εξήγησε η κυρία Μπέρμποκ και υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό, λόγω των χαμηλών επιτοκίων που απολαμβάνει η Γερμανία.

Στο εκλογικό του πρόγραμμα το κόμμα της υπόσχεται επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για δεκαετείς δημόσιες επενδύσεις που θα ισοδυναμούσαν με το 1,5% του ΑΕΠ του 2019. Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία απαιτεί τη συναίνεση των δύο τρίτων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, αλλά και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου. «Το Σύνταγμα εξακολουθεί να ισχύει και δεν θα ήταν συνετό να χτίζουμε μια οικονομική πολιτική στη βάση της αλλαγής του, η οποία απαιτεί τόσο μεγάλη πλειοψηφία», σχολίασε ο Όλαφ Σολτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά το καλοκαίρι η γερμανική οικονομία θα μπορεί να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Γερμανία έχει αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή των κανόνων για τον περιορισμό του δανεισμού, λόγω των αυξημένων αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 2020 δανείστηκε 130 δισεκατομμύρια ευρώ και 240 δισεκατομμύρια κατά το τρέχον έτος, με τον κ. Σολτς να εισηγείται δανεισμό ύψους 80 δισεκατομμυρίων για το 2022 και επιστροφή στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική χωρίς εξαιρέσεις από το 2023.

Η Αναλένα Μπέρμποκ και οι Πράσινοι συνεχίζουν πάντως την ανοδική πορεία τους στις δημοσκοπήσεις, εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα κοινής γνώμης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL και n-tv, οι Πράσινοι προηγούνται με 27%, ενώ η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) μένουν στη δεύτερη θέση με 24%. Ακολουθούν το SPD με 15%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 10% και η Αριστερά με 6%.

Στην κατάταξη των πολιτικών, η Καγκελάριος Άνγκελ Μέρκελ παραμένει στην κορυφή με 63% θετικές γνώμες, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ με 53% και στην τρίτη θέση η Αναλένα Μπέρμποκ με 51%. Ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 42% και ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης 'Αρμιν Λάσετ στην έκτη με 37%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σολτς: Κίνδυνος κοινωνικής διάσπασης από τη μη τήρηση της σειράς εμβολιασμών

Αισιόδοξος ο Σολτς για την απόφαση της Καρλσρούη για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Όλαφ Σολτς στην κούρσα για την Καγκελαρία, για το SPD

gazzetta
gazzetta reader insider insider