Διεθνή
27-04-2021 | 12:54

Ιταλία: Το «ιστορικό» πλάνο Ντράγκι και η διόγκωση του χρέους-μαμούθ

Newsroom
Μοιράσου το
Ιταλία: Το «ιστορικό» πλάνο Ντράγκι και η διόγκωση του χρέους-μαμούθ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει λίγες ημέρες για να αποσαφηνίσει τι εννοεί λέγοντας «ιστορικό» πλάνο σωτηρίας της ιταλικής οικονομίας από την κρίση της πανδημίας και για την διόρθωση μακροχρόνιων δομικών αδυναμιών, χρησιμοποιώντας 261,1 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, o πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Κάτω Βουλή την Τρίτη το πρωί, και θα απευθυνθεί στη Γερουσία το απόγευμα, μία μόλις ημέρα πριν αποκαλύψει το σχέδιο του. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση την Τετάρτη ή την Πέμπτη πριν η ιταλική πρόταση σταλεί στις Βρυξέλλες το αργότερο έως τις 30 Απριλίου. 

Πολλά εξαρτώνται από την επιτυχία του πλάνου. Θα μπορούσε να αντιστρέψει τις τύχες της οικονομίας που εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ως το σημείο μηδέν πολλών ευρωπαϊκών κρίσεων, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως τα οφέλη από τις ενισχύσεις της ΕΕ θα τονώσουν την οικονομία περίπου 3,6% έως το 2026.

Για την ΕΚΤ, η οποία στηρίζει τα ιταλικά ομόλογα μέσω μιας πρωτοφανούς ενίσχυσης, θα μπορούσε να σημαίνει μια πρόωρη χαλάρωση αυτής της βοήθειας.
Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο βασικές χώρες για την δημιουργία του πακέτου στήριξης, θα παρουσιάσουν από κοινού τα σχέδια τους την Τρίτη.
 

Πλάνο - Μαμούθ

Σχεδόν το 40% της χρηματοδότησης προς την Ιταλία θα κατευθυνθεί σε «πράσινα» projects και ένα 25% σε ψηφιακά, δίνοντας προτεραιότητα σε υποδομές και τρένα υψηλής ταχύτητας.

Το πακέτο το οποίο σχεδιάστηκε από το Ντράγκι, έναν πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ ο οποίος ηγείται μιας πλατιάς κυβερνητικής συμμαχίας, έρχεται σαν συνέχεια μιας οικονομικής ενίσχυσης 170 δισ. ευρώ από το ξεκίνημα της πανδημίας πέρυσι.

«Τα προτεινόμενα μέτρα στο πρόγραμμα ενίσχυσης των δαπανών έχουν ως σκοπό να αυξήσουν την μακροπρόθεσμη προσφορά της οικονομίας», σημείωσε ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Πάουελ στο Bloomberg. «Τα οφέλη θα εξαρτηθούν από το πόσο αποτελεσματικά θα εφαρμοστεί».

Στα προβλήματα της Ιταλίας συμπεριλαμβάνονται το χρέος-μαμούθ της, το οποίο θα αυξηθεί στα 160% του ΑΕΠ με την προσθήκη του πακέτου. Το χρέος αποτελεί μια μακροπρόθεσμη απειλή για την χώρα, όπως και για την ΕΕ, και πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν πως η μόνη λύση είναι να υπάρξει ανάπτυξη μέσα από αυτό. Κάτι που δεν είναι εύκολο για μια οικονομία η οποία συρρικνώθηκε περίπου 9% πέρυσι. 

Προς το παρόν, η Ιταλία είναι προστατευμένη από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ το οποίο κρατά τα βάρη του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Μια στερεή ανάκαμψη της Ιταλίας θα μείωνε τους κινδύνους που θα επιφέρει η απόσυρση του προγράμματος της ΕΚΤ.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.