Στ. Πέτσας: Πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι να κάνουμε, συνεχώς, τη ζωή των πολιτών καλύτερη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στ. Πέτσας: Πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι να κάνουμε, συνεχώς, τη ζωή των πολιτών καλύτερη
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, -συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, τους βουλευτές Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανούσο-Κωνσταντίνο Βολουδάκη και κ. Βασίλειο Διγαλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νικόλαο Καλογερή- επισκέφθηκε την περιοχή του πάρκου των Αγίων Αποστόλων

«Δεν ήρθαμε, εδώ, για να ψαλιδίσουμε ευκαιρίες, αλλά για να τους δώσουμε φτερά», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας από τα Χανιά, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, -συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, τους βουλευτές Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανούσο-Κωνσταντίνο Βολουδάκη και κ. Βασίλειο Διγαλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νικόλαο Καλογερή- επισκέφθηκε την περιοχή του πάρκου των Αγίων Αποστόλων, η οποία σύντομα θα αλλάξει όψη μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το πάρκο καταλαμβάνει έκταση 456 στρεμμάτων και βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης των Χανίων. Εκτιμάται ότι, σε καθημερινή βάση, το επισκέπτονται κατά μέσο όρο 2.000 πολίτες, αριθμός που αυξάνει σημαντικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τον τουρισμό.

Πρόκειται για ένα έργο αστικής αναζωογόνησης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους, που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Στον υπάρχοντα χώρο, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μητροπολιτικό πάρκο, με πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμους, χώρους στάθμευσης ΑμεΑ, δημιουργία χώρων πολιτισμού και ειδικής γωνιάς ανακύκλωσης, καθώς και χώρων στέγασης αθλητικών δράσεων.

«Τα 1,7 εκατ. ευρώ που είναι η μελέτη, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι μόνο η αρχή, που ξεκλειδώνει μία ανάπλαση μιας μεγάλης περιοχής, με πολύ μεγάλη σημασία για τα Χανιά, ανάπλασης ήπιας και βιώσιμης. Είμαστε, εδώ, σαν Υπουργείο Εσωτερικών να στηρίξουμε και τα επόμενα βήματα, όταν η μελέτη ολοκληρωθεί και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε εκ νέου, όπου και όποτε χρειάζεται, προκειμένου να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης δήλωσε: «Όλα αυτά αποτελούν βήματα σταθερά που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Χανιωτών και δίνουν σάρκα και οστά στο μεγάλο όραμα που έχουμε θέσει της συνολική διαδρομής όλου του βόρειου δρόμου από την Αγία Κυριακή μέχρι το σημείο, όπου βρισκόμαστε σήμερα».

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων, όπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στους βαθμούς ευελιξίας που προσφέρει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου οι δήμοι όλης της χώρας να υλοποιούν έργα υψηλής προτεραιότητας, κλασικά έργα υποδομών, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, έργα περιβαλλοντικά, καθώς και έργα με σοβαρό κοινωνικό αποτύπωμα, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

«Τα Χανιά δεν είναι μόνο μία πόλη με ιδιαίτερη ιστορία, αλλά μία πόλη που γράφει ιστορία και σήμερα με Πρωθυπουργό, ο οποίος κατάγεται από εδώ, με πολιτικό δυναμικό με πολύ μεγάλο εκτόπισμα και με μία φιλόδοξη νέα δημοτική αρχή, που είδα ότι έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Και τέτοιου είδους σχέδια έχουν, φυσικά, αρωγό το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο βασικός μας στόχος είναι έργα ώριμα και ρεαλιστικά, που αφήνουν σημαντικό αποτύπωμα στην κοινωνία, να ενταχθούν στο σύνολό τους στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι ο «βατήρας» που θα μας οδηγήσει ακόμα ψηλότερα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, οι βουλευτές Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, κα Ντόρα Μπακογιάννη, κ. Μανούσος-Κωνσταντίνος Βολουδάκης και κ. Βασίλειος Διγαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Γιάννης Κουράκης, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Χανίων, κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο Αντιδήμαρχος πολεοδομίας, κ. Νίκος Χαζιράκης, ο Αντιδήμαρχος οικονομικών, κ. Τάσος Αλόγλου, ο Αντιδήμαρχος υποδομών, κ. Γιώργος Ξανθουδάκης, ο Αντιδήμαρχος οικονομίας και ανάπτυξης, κ. Ιωάννης Νικηφοράκης και ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Ακολούθησε συνάντηση στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων με τους βουλευτές Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, κα Ντόρα Μπακογιάννη, κ. Μανούσο-Κωνσταντίνο Βολουδάκη και κ. Βασίλειο Διγαλάκη, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νικόλαο Καλογερή, τον Δήμαρχο Αποκορώνου, κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη, τον Δήμαρχο Πλατανιά, κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, τον Δήμαρχο Κισσάμου, κ. Γεώργιο Μυλωνάκη, τον Δήμαρχο Καντάνου-Σελίνου, κ. Αντώνη Περράκη, τη Δήμαρχο Γαύδου, κα Λίλιαν Στεφανάκη και τον Δήμαρχο Σφακίων, κ. Μανούσο Χιωτάκη.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση μέσα από τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ, θέματα υποστελέχωσης των δήμων σε ανθρώπινο δυναμικό, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχουν στα χέρια τους η περιφέρεια και οι δήμοι, για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής και έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα προς όφελος των πολιτών.

Ο κ. Πέτσας -συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Πλατανιά, κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, τους βουλευτές Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανούσο-Κωνσταντίνο Βολουδάκη και κ. Βασίλειο Διγαλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νικόλαο Καλογερή- επιθεώρησε την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στον Ταυρωνίτη ποταμό, ένα έργο της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που έρχεται να αποκαταστήσει τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή από την θεομηνία, τον Φεβρουάριο του 2019, όταν ο ποταμός «έσπασε» λόγω της έντονης βροχόπτωσης και του τεράστιου όγκου νερού, καταστρέφοντας κάθε υποδομή.

Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, τις επόμενες εβδομάδες, θα υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση, ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, για την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του ποταμού.

«Κύριε Περιφερειάρχα, έχοντας δει στο κινητό σας το βίντεο με την εικόνα να προσπαθείτε να σταθείτε σε αυτή την άκρη του δρόμου, την ώρα που κατέβαινε το ποτάμι και παρέσερνε τα πάντα στο πέρασμά του, κατανοώ την έκταση του προβλήματος. Βλέπω, όμως, και την πρόοδο που έχει γίνει. Βλέπω ένα έργο που εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά και γρήγορα, παρά το γεγονός ότι στην πορεία υπήρξαν και άλλα πλημμυρικά φαινόμενα που ενδεχομένως καθυστέρησαν και δυσκόλεψαν το έργο σας και είμαστε εδώ, όπως έχουμε δείξει έμπρακτα και το προηγούμενο διάστημα, να συμβάλλουμε και τώρα με τη χρηματοδότηση της συμπληρωματικής σύμβασης. Όλα τα έργα, τα οποία συμβάλλουν στην πολιτική προστασία, όπως έχει δείξει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν προτεραιότητα, γιατί προστατεύουν περιουσίες και σώζουν ζωές. Δείχνει, όμως, και το μέλημα όλων μας να φροντίζουμε το περιβάλλον μας, να το προασπίζουμε και να φροντίζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει, γιατί το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

«Πρόκειται για ένα φιλοπεριβαλλοντικό έργο, το οποίο συμβάλλει στην προστασία των περιουσιών των κατοίκων και στη θωράκιση της αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2019, που θα μπορούσαν να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές. Αυτό το εμβληματικό έργο θα αποτελέσει παράδειγμα για πολλά αντίστοιχα έργα που προετοιμάζουμε σε όλη την Κρήτη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

«Το έργο πέρα από την αντιπλημμυρική προστασία, πέρα από την προστασία των ανθρώπων και των περιουσιών τους, είναι και ένα έργο περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Θα γίνουν οι παράλληλοι δρόμοι στον ποταμό, θα υπάρχουν περιπατητικές διαδρομές, θα υπάρχουν επίσης σημεία αναψυχής, που θα δώσουν πρόσθετη αξία στην περιοχή», δήλωσε ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης.

Στο περιθώριο της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο κ. Πέτσας επισκέφθηκε το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη που ιδρύθηκε το 2005 στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα Μουσείο, αφιερωμένο εξολοκλήρου στην Τυπογραφία, το οποίο αναπτύσσεται σε δύο μεγάλες πτέρυγες και τρεις επιμέρους αίθουσες, οι οποίες καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 1.200 τμ.

«Μία επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας, εδώ, στα Χανιά είναι όχι μόνο μία επίσκεψη στον χρόνο, αλλά και μία επίσκεψη στην τέχνη, όπως εξελίχθηκε αιώνες τώρα. Και αυτό μπορεί ο επισκέπτης να το διαπιστώσει, βλέποντας πώς εξελίχθηκε η τέχνη της τυπογραφίας από το 1400 περίπου μετά Χριστόν μέχρι και σήμερα, μέσα από διάφορα εξελικτικά βήματα, τα οποία δείχνουν την ένταση της εργασίας που απαιτούνταν στην αρχή, την τεχνολογία, αλλά και την πρόοδο που ενσωμάτωσε στην τέχνη της έκδοσης από τις εφημερίδες μέχρι οποιαδήποτε τυπογραφική έκδοση. Μέσα από αυτή την περιήγηση, ο επισκέπτης θα διαπιστώσει ότι, τελικά, αυτή η τέχνη δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία απεικόνιση της ιστορίας μας, πώς δηλαδή οι ανθρώπινες κοινωνίες μπόρεσαν να διαδώσουν, από γενιά σε γενιά, πράγματα που ήταν χρήσιμα και έπρεπε να παραμείνουν στη συλλογική μνήμη. Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους να το επισκεφθούν, να «βουτήξουν» σε αυτή τη μεγάλη δεξαμενή της ιστορίας μας και να αντλήσουν πάρα πολύ ωραίες ιδέες για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε στους αιώνες που έρχονται», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider