Πώς ωφελείται η μεσαία τάξη από τις φοροελαφρύνσεις - Υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, λένε κυβερνητικές πηγές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ωφελείται η μεσαία τάξη από τις φοροελαφρύνσεις - Υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, λένε κυβερνητικές πηγές
Το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων άνω των 2 δισ. ευρώ, πέραν της προφανούς πρόσθετης ανακούφισης που παρέχει από τις πληγές της πανδημίας συνιστά και την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων άνω των 2 δισ. ευρώ, πέραν της προφανούς πρόσθετης ανακούφισης που παρέχει από τις πληγές της πανδημίας συνιστά και την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θυμίζοντας σχετική προαναγγελία του στο Reuters στις αρχές Απριλίου.

Στην τότε συνέντευξή του, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τις ανακοινώσεις των ελαφρύνσεων που κατέστησαν πλέον εφικτές μετά την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. «Υπερφορολόγησαν τους πολίτες και γι' αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών, που αχρείαστα τους πήρε το κράτος. Και το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία», επισήμανε στο Reuters.

Έμφαση στην μεσαία τάξη

Η κυβέρνηση πιάνοντας ξανά το νήμα από εκεί που το άφησε όταν ξέσπασε η πανδημία αρχίζει να «ξεκλειδώνει» σταδιακά τις μόνιμες μειώσεις φόρων για τις οποίες είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Με το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων δίνει ανάσες 2,5 δισ. ευρώ φέτος και το επόμενο έτος σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες, επιχειρήσεις.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεσαία τάξη, η οποία ταλαιπωρήθηκε και υπερφορολογήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να εκτοξεύεται στα ύψη θα διαπιστώσουν φέτος σημαντική φορολογική ελάφρυνση με τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% από 100%, την «κατάργηση» της εισφοράς αλληλεγγύης και την ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας που προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με μεσαίες μηνιαίες αποδοχές των 1.500 και 2.000 ευρώ θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξήσεις στον μισθό τους με το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ οι επιχειρήσεις που κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να εμφανίσουν κέρδη, επιστρέφοντας τώρα στην κανονικότητα θα πάρουν βαθιά φορολογική ανάσα με το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου στο 70% φέτος.

Το κόστος του νέου πακέτου

Κυβερνητικές πηγές, ειδικά για το νέο πακέτο, επισημαίνουν πως η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο κινούνται λελογισμένα, πάντοτε βάσει των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Το δημοσιονομικό κόστος των τριών πρώτων μέτρων, που σημειωτέον έχουν συμφωνηθεί στην τελευταία 10η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια. Ποσό το οποίο αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας. Το δημοσιονομικό κόστος των δύο τελευταίων μέτρων είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider