Μητσοτάκης στη Λιβύη: Επανεκκίνηση σχέσεων, συνεργασίες και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο επί τάπητος

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης στη Λιβύη: Επανεκκίνηση σχέσεων, συνεργασίες και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο επί τάπητος
Σημαντική επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιούν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με στόχο την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Σημαντική επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιούν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με στόχο την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών μετά την κρίση που δημιούργησε το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Εκτός από την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους «με όλους τους τρόπους», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και την έμφαση στη διμερή συνεργασία σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι κατασκευές και η ασφάλεια ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βάλει μεταξύ άλλων στο «τραπέζι» τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh, ενώ παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και ο Λίβυος ομόλογός του θα προχωρήσουν σε δηλώσεις. Το απόγευμα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη -που θα επισφραγίσει και την επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη- σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Η Ελλάδα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση. Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει τη βούληση και ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη καθώς θεωρείται ότι θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς: Ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, τις κατασκευές, την ασφάλεια- με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider