Ελλάδα
28-03-2021 | 09:57

Επίθεση ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Newsroom
Μοιράσου το
Επίθεση ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος στην Τράπεζα Πειραιώς ψέγει το Κίνημα Αλλαγής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΙΝΑΛ την Κυριακή, σημειώνεται «η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει μέσα σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες σε αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και εύλογες υποψίες για τις προθέσεις της. 

Η αποεπένδυση του Ελληνικού Δημοσίου δεν συνδέεται απαραίτητα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) που ανακοίνωσε η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Επιλέγοντας, όμως, τη σύνδεση αποεπένδυσης-αύξησης, η Κυβέρνηση οδηγεί στην «πώληση» του μεριδίου του ελληνικού δημοσίου μέσα σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία. Με τρόπο που υπονομεύει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου».

Συνεχίζοντας, η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι «η ΑΜΚ στα πλαίσια της εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου θα μπορούσε να γίνει στους επόμενους μήνες όταν οι συνθήκες θα είναι πολύ καλύτερες για τον «πωλητή/ελληνικό δημόσιο» καθώς:

α) η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επανέλθει

β) η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες θα έχουν βελτιωθεί

γ) η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπεται να έχει ολοκληρώσει τα 2 από τα 3 σκέλη της εξυγίανσης και -σύμφωνα με το σχέδιο -θα έχει 22% NPE’s  αντί για 45% που έχει σήμερα».

Ακόμα, το ΚΙΝΑΛ σημειώνει πως «αναμφίβολα σήμερα το ενδιαφέρον θα είναι πολύ πιο περιορισμένο λόγω της δυσμενούς συγκυρίας για την ελληνική οικονομία και τον κλάδο, όπως και των μεγάλων αβεβαιοτήτων που υπάρχουν. Όλα αυτά θα τα τιμολογήσουν οι αγοραστές/νέοι μέτοχοι στις προσφορές τους, που επομένως θα είναι κατά πολύ μειωμένες.

Αν η κυβέρνηση πράγματι πιστεύει στην επιτυχία του εμβολιασμού, στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην επίτευξη του σχεδίου εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς, γιατί τέτοια αδικαιολόγητη βιασύνη;

• Όταν αυτή λειτουργεί εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και του Έλληνα φορολογούμενου; Με κίνδυνο απώλειας  1,5-2 δις ευρώ ακόμη;

• Πώς θα δώσει το ελληνικό δημόσιο ως μέτοχος μέσω του ΤΧΣ την έγκριση για υλοποίηση της ΑΜΚ, χωρίς να γνωρίζει αν η διαδικασία που έχει ανακοινωθεί θα του διασφαλίζει σε κάποιο βαθμό τα συμφέροντά του και δε θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση της ακριβοπληρωμένης συμμετοχής του;

Αν δεν υπάρχουν εχέγγυα που διασφαλίζουν το ελληνικό δημόσιο, τότε δημιουργείται εικόνα εξυπηρέτησης άλλων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων.

Η Κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί.

Για τον λόγο αυτό το Κίνημα Αλλαγής φέρνει το θέμα στην Βουλή μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει». 
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.