Γεωργιάδης: Με όπλο τον εμβολιασμό, ό,τι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Με όπλο τον εμβολιασμό, ό,τι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει
O Άδωνις Γεωργιάδης αποφεύγει να πει με βεβαιότητα ότι το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει στις 29 Μαρτίου.

Με όπλο τους εμβολιασμούς, «ό,τι ανοίξει, δεν θα ξανακλείσει» τονίζει μιλώντας στο Reader.gr ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

O υπουργός αποφεύγει να πει με βεβαιότητα ότι το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει στις 29 Μαρτίου και εκφράζει τη βούληση της πολιτείας η εστίαση, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, να επαναλειτουργήσει λίγο πριν το Πάσχα.

Δεσμεύεται ότι μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να ισχύουν ακόμα και μετά το άνοιγμά τους, με δεδομένο ότι δημοσιονομική χαλάρωση θα υπάρχει και το 2022.

Επιτίθεται, δε, με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «προσπαθεί να εκβιάσει» την κυβέρνηση ζητώντας μορατόριουμ που συμπεριλαμβάνει παύση σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ τονίζει ότι οι πορείες συνέβαλαν παρα πολύ στη διάδοση του κορονοϊού.

Είναι πολλοί που σχολιάζουν ότι υπάρχει μια παραδοξότητα: με λιγότερα κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους κλείσαμε και με περισσότερους θα χαλαρώσουμε τα μέτρα περιορισμού;

Είναι πολύ λογικό το ερώτημά σας και σε πολύ κόσμο προκαλεί εντύπωση. Υπάρχει όμως μία βασική και ειδοποιός διαφορά. Όταν κλείσαμε αρχές Φεβρουαρίου οι εμβολιασμένοι ήταν λίγες χιλιάδες. Σήμερα οι εμβολιασμοί πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι με πολύ περισσότερα κρούσματα έχουμε πολύ λιγότερους θανάτους γιατί ακριβώς οι ευάλωτοι, εκείνοι που ήταν σε μεγαλύτερη ηλικία και κινδύνευαν περισσότερο από τον κορονοϊό είναι σήμερα πια εμβολιασμένοι.

Άρα το περιθώριό μας να χαλαρώσουμε γίνεται μεγαλύτερο από αυτό το γεγονός. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πέρασε η πανδημία, ούτε εφησυχάζουμε, ούτε λέμε ότι δεν έχουμε μπροστά μας 25 πάρα πολύ δύσκολες ημέρες.

Μπορείτε να πείτε με μια σχετική ασφάλεια πως, ό,τι ανοίξει αυτή τη φορά, δεν θα ξανακλείσει, με δεδομένο ότι προχωρά ο εμβολιασμός του πληθυσμού;

Ναι, μπορώ να σας πω με την ασφάλεια που επιτρέπει η πανδημία ότι εφόσον το πρόγραμμα του εμβολιασμού προχωρήσει όπως είναι προγραμματισμένο, ό,τι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει. Διότι όσο αυξάνονται οι εμβολιασμένοι δημιουργούμε ένα τείχος προστασίας. Η πανδημία θα υπάρχει, κρούσματα θα έχουμε, άνθρωποι θα μπαίνουν στα νοσοκομεία, αλλά δεν θα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Η αγορά περιμένει ένα νεύμα για να δει αν και πότε θα λειτουργήσει. Θα ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά στις 29 του μήνα κ. Υπουργέ; Και με ποιο καθεστώς; Χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό ή με click away;

Ακούστε, τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση αναλόγως της εξελίξεως της πανδημίας να καταλήξουμε στο σχέδιο του πώς ακριβώς θα μπορούμε να ανοίξουμε και με ποιους όρους. Είναι νωρίς σήμερα να κάνουμε οριστικές ανακοινώσεις γιατί ακόμα το περιβάλλον στο οποίο δουλεύουμε δεν είναι σταθερό.

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider