Ελλάδα
08-02-2021 | 12:23

Κανονικά η λειτουργία των λαϊκών αγορών το Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Newsroom
Μοιράσου το
Κανονικά η λειτουργία των λαϊκών αγορών το Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

 Πιο αναλυτικά, ανακοίνωσε: 

- Η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που είχαν ανοίξει γίνεται πλέον μόνο με τη μέθοδο του click away.

- Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

- Με απόφαση της κυβέρνησης, και κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων, οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν κανονικά το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να επιμεριστούν οι καταναλωτές σε διαφορετικά σημεία.

- Το Σάββατο και την Κυριακή η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά στις 6 το απόγευμα (αντί στις 9) και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί».

Όπως είπε επίσης η κ. Πελώνη «ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρήθηκε στους Δήμους της Θήρας, της Μυκόνου, της Χαλκίδας, της Πάτρας και του Αγίου Νικολάου Κρήτης». 

Στις περιοχές αυτές:

- Έχει ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών που πρόσφατα είχαν ανοίξει, των Δικαστηρίων, αλλά και της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και η τέλεση λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών, με εξαίρεση τις κηδείες.

- Έχει επίσης, ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με εξαίρεση τα Δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους Δήμους της Μυκόνου και της Θήρας.

- Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του Δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

- Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα, μέχρι τις 5 το πρωί».

«Παίρνουμε μέτρα», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, «για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, και να μην τρέχουμε πίσω από την πανδημία», επεσήμανε η κα Πελώνη. 

Αναφερόμενη στο σημερινό ταξίδι του πρωθυπουργού προανήγγειλε συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ στο θέμα του τουρισμού, ενώ όπως είχε γράψει το insider.gr, η Ελλάδα αναζητά γενικότερα «γέφυρες» με χώρες που έχουν προχωρήσει στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η κ. Πελώνη κάλεσε σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων, ενώ σημείωσε ότι «φήμες για απαγόρευση κυκλοφορίας επιτείνουν την σύγχυση».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται από την πανδημία, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε στις αναλυτικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Υπογραμμίζεται ότι  το συνολικό κόστος των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ή σήμερα ανακοινώθηκαν, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για εργαζόμενους και ανέργους, των αναστολών υποχρεώσεων και άλλων παρεμβάσεων, διαμορφώνεται πλέον στα 5,9 δισ. ευρώ, ανέφερε.

Εμβολιασμός: Έρχονται οι 75-79

Στα μέσα Φεβρουαρίου , δηλαδή σε λίγες ημέρες ξεκινάει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca 60-64 ετών, ενώ στη γραμμή του εμβολιασμού που ήδη ξεκίνησε έπεται η ομάδα 75-79 ετών , τόνισε. «Όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των 70 άνω τότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός  και για ορισμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων», τόνισε. Ο εμβολιασμός στη χώρα συνεχίζεται ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 400.000 εμβολιασμοί, ενημέρωσε η κ. Πελώνη.

Οριζόντιος εμβολιασμός στα μικρά νησιά

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για τον οριζόντιο -και χωρίς προτεραιοποίηση- εμβολιασμό του πληθυσμού των μικρών νησιών, για όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών που το επιθυμούν. «Και αυτό, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα καταδεικνύει την ειδική σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση  στα μικρά νησιά», υπογράμμισε.

Επίσκεψη σε Κύπρο και Ισραήλ

Ειδικά για τις επαφές του πρωθυπουργού σε Κύπρο και Ισραήλ η κ. Πελώνη ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Λευκωσία όπου -αυτή την ώρα- συναντάται με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης είναι ο συντονισμός των δύο Κυβερνήσεων σε μια σημαντική συγκυρία για το Κυπριακό, ενόψει της  άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης που αναμένεται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε.. 

«Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις συγκλίσεις των δύο πλευρών και το κοινοτικό κεκτημένο. Η Ελλάδα στηρίζει το διαπραγματευτικό κεκτημένο των Ηνωμένων Εθνών, αποτέλεσμα πολυετούς διαπραγματευτικής προσπάθειας, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί.  Στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, καθώς και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, όπου, στις 16.45 θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αντικείμενο της συνάντησής τους είναι η ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και η επαναβεβαίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στον αμυντικό τομέα .Ήδη, άλλωστε, η διμερής αμυντική συνεργασία έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και δρομολογούνται τα αποτελέσματά της. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.