Ελλάδα
28-12-2020 | 12:41

Πέτσας: Προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία

Newsroom
Μοιράσου το
Πέτσας: Προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία

«Σε λίγες μέρες αφήνουμε πίσω μας το 2020. Στη χρονιά που φεύγει οι κοινωνίες αλλά και οι οικονομίες παντού στον κόσμο δοκιμάστηκαν από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση και τη χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την πρώτη μετά τα Χριστούγεννα εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το 2020 έφερε δυστυχώς τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Επέβαλε ασφυκτικούς περιορισμούς στις κοινωνίες του κόσμου. Καθήλωσε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Έπληξε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί. Άλλαξε η ζωή μας και η χώρα μας υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα σπουδαία δεδομένου ότι ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, αφού όπως είπε «το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID. Ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από χθες η χώρα παίζει άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται ενώ περνά και στην αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία».

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή - τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων - να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν. Η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, της 27ης Δεκεμβρίου, το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά την αντεπίθεση και την επιχείρηση «Ελευθερία», που ξεκίνησε χθες, ξέρουμε όλοι ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη, πολύπλοκη και απαιτητική άσκηση, με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και - όπου αυτό είναι απαραίτητο - των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό το ολιστικό Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ερωτηθείς για τις επόμενες δόσεις εμβολίων που αναμένουμε σημείωσε πως έως τέλος Ιανουαρίου αναμένονται άλλες 429.000 δόσεις. Παράλληλα όπως είπε, ελπίζουμε γρήγορα να εγκριθούν και τα εμβόλια άλλων εταιρειών άμεσα ώστε να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών από τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει εάν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή, είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα Κ.Ε.Π. ή τα φαρμακεία».

Παράλληλα ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η χώρα τα πήγε καλύτερα εν συγκρίσει με πολλές άλλες χώρες. «Στον πιο πρόσφατο χάρτη θετικότητας που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων την περασμένη Πέμπτη, η χώρα μας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές της Β. Ελλάδος είναι σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στο πράσινο. Με καλύτερη δηλαδή επιδημιολογική εικόνα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για να έχουμε μείωση του ιϊκού φορτίου, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ειδικά για τα σχολεία τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και πως εντός της εβδομάδας θα γίνει συνάντηση της υπουργού παιδείας με τους ειδικούς για να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων.

Για άλλους τομείς όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση είπε ότι «για τα υπόλοιπα θα δούμε τα επίπεδα των κρουσμάτων, την κατάσταση στο ΕΣΥ, στις ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους, και τότε θα πάρουμε αποφάσεις».

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα την Πρωτοχρονιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν. «Οι πρώτες εικόνες τα Χριστούγεννα είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τις συνέπειες θα τις δούμε μετά από μια εβδομάδα, δέκα ημέρες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Θα πάμε με αυτά και θα κάνουμε συνολική αξιολόγηση. Προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των σχολείων. Θα δούμε για τους άλλους κλάδους", επισήμανε ενώ απαντώντας σε συναφή ερώτηση είπε ότι "δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων» για τις γιορτές.

Ανέφερε δε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας και σε τοπικό επίπεδο, ανά γεωγραφική ζώνη έχει γίνει και γίνεται και τώρα με τα τοπικά lockdown. «Το τι θα γίνει θα είναι σε συνάρτηση με τις εισηγήσεις των ειδικών», είπε.

Ερωτηθείς για τους λόγους που μειώθηκαν τα τεστ τις τελευταίες ημέρες είπε ότι μέσα στα Χριστούγεννα είναι δύσκολο κάποιος να προσέλθει στις ιδιωτικές κλινικές για να κάνει τεστ και πως μετά τις γιορτές θα αυξηθούν ξανά στον μέσο όρο των 30.000 ημερησίως. Σημείωσε ότι γι' αυτό έχει σημασία ο ρυθμός θετικότητας και για να μείνει χαμηλός θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα σχολαστικά. «Ο δείκτης είναι ένα κλάσμα, πόσα τεστ είναι θετικά σε αυτά που γίνονται. Μετράται καθημερινά και αξιολογείται σε εβδομαδιαία βάση όπως κάνουν όλες οι χώρες», πρόσθεσε.

Σχετικά με δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι μακάρι να εμβολιαστούν όλοι αλλά με αυτό το ρυθμό δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε μέχρι το καλοκαίρι ασπίδα προστασίας, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για παραπλανητικά διλήμματα και ερωτήματα. Επανέλαβε ότι υπάρχουν συμβόλαια προαγοράς και η κατανομή των εμβολίων γίνεται με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. «Την εφοδιαστική αλυσίδα τροφοδοτούν οι εταιρείες με τη δυνατότητα παραγωγής που έχουν και αφού πάρουν έγκριση με κριτήρια ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Δεν είναι στο χέρι καμίας κυβέρνησης πόσα εμβόλια θα πάρει. Αυτό έχει να κάνει με την κατανομή σε επίπεδο ΕΕ και την παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο τρίτου κύματος, είπε ότι εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων και τα μέτρα που λαμβάνονται. «Με προσοχή και τήρηση των μέτρων δεν χρειάζεται να δοκιμάσουμε ξανά τις αντοχές του συστήματος υγείας με τρίτο κύμα», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν το 2021 θα είναι και εκλογική χρονιά είπε ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023» ενώ σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είπε ότι το 2021 είναι εμβληματικό έτος λόγω της συμπλήρωσης 200 ετών από την ελληνική επανάσταση και πως «δεν χρειάζεται να μιλάμε για άλλου τύπου αλλαγές που δεν έχουν τέτοιου είδους εμβληματικά χαρακτηριστικά».

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά και για το αν είμαστε πιο κοντά στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών, ακόμα και πριν τις 20 Ιανουαρίου οπότε και αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαιντεν, ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση κοιτάζει πολλά στοιχεία για να δει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, αν υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις όπως του Χ. Ακάρ χθες και σημείωσε πως όλα σταθμίζονται και αξιολογούνται. "Θα χρειαστούν εβδομάδες όμως για να φτάσουμε στο σημείο για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών", ξεκαθάρισε.

Τέλος, καταδίκασε τα επεισόδια ρατσιστικής βίας στο Ωραιόκαστρο τονίζοντας ότι η καταδίκη θα πρέπει να είναι απερίφραστη από όλους. Είπε επίσης ότι η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της και έχει προχωρήσει σε συλλήψεις.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.