Το νέο μέτρο για τη στέγαση αφήνει εκτός το πρόβλημα του υψηλού κόστους – 3+1 προτάσεις για την αναχαίτισή του

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το νέο μέτρο για τη στέγαση αφήνει εκτός το πρόβλημα του υψηλού κόστους – 3+1 προτάσεις για την αναχαίτισή του
Παρά τις εξαγγελίες για γενναία στήριξη των ενοικιαστών μέσω της επιστροφής ενός ενοικίου ετησίως, το νέο μέτρο στεγαστικής πολιτικής στερείται στρατηγικής και βάθους σχεδιασμού.

Παρά τις εξαγγελίες για γενναία στήριξη των ενοικιαστών μέσω της επιστροφής ενός ενοικίου ετησίως, το νέο μέτρο στεγαστικής πολιτικής στερείται στρατηγικής και βάθους σχεδιασμού. Το δημοσιονομικό κόστος εφαρμογής του φτάνει τα 230 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο – σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών – την κάλυψη 948.000 νοικοκυριών, δηλαδή περίπου το 80% των ενοικιαστών στη χώρα.

Ωστόσο, οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν την υποτιθέμενη «ανάσα» που προβλέπεται να προσφέρει το μέτρο. Στην πράξη, το μέσο ποσό που αντιστοιχεί ανά δικαιούχο περιορίζεται στα 242 ευρώ ετησίως (230.000.000€ / 948.000 νοικοκυριά) πολύ μακριά από την κάλυψη ενός πραγματικού μηνιαίου ενοικίου. Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο που αναδείχθηκε από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι το εξής: η μέση δηλωμένη ετήσια δαπάνη ενοικίου φτάνει μόλις τα 3.048 ευρώ – δηλαδή περίπου 254 ευρώ τον μήνα.

Το στοιχείο αυτό δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τιμές της αγοράς και θα πρέπει να σημάνει «καμπανάκι» στο οικονομικό επιτελείο. Η χαμηλή δηλωμένη δαπάνη καταδεικνύει πιθανή συστηματική φοροδιαφυγή, γι’ αυτό και απαιτούνται άμεσες και στοχευμένες διασταυρώσεις στοιχείων, με στόχο την αποκατάσταση της φορολογικής ισότητας για όσους δηλώνουν ειλικρινώς τα εισοδήματά τους.

Την ίδια στιγμή, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση 9,7% στα ενοίκια – στοιχείο που υπογραμμίζει τη δυναμική επιδείνωση του κόστους στέγασης. Οι ενοικιαστές καλούνται να αντιμετωπίσουν ολοένα και υψηλότερα έξοδα, χωρίς ουσιαστική προστασία ή προοπτική σταθεροποίησης.

Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο ότι το μέτρο λειτουργεί ως ένα «επίδομα» και όχι ως παρέμβαση με διαρθρωτικό χαρακτήρα. Δε συμβάλλει στη μείωση των ζητούμενων τιμών ενοικίασης – αντιθέτως, μια πιθανή αύξηση των ενοικίων κατά 10% θα μπορούσε να εξανεμίσει την όποια προσωρινή ανακούφιση προσφέρει.

Τα μέτρα στεγαστικής πολιτικής δεν πρέπει να εξαντλούνται σε παροχές χωρίς στόχευση. Οφείλουν να έχουν κοινωνικό αποτύπωμα και να ενισχύουν τις υποδομές για την αναχαίτιση του κόστους στέγασης – μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα χτίζει τη βάση για ένα δικαιότερο στεγαστικό μοντέλο.

Με τον ίδιο προϋπολογισμό των 230 εκατ. ευρώ, η πολιτεία θα μπορούσε να υλοποιήσει παρεμβάσεις με πραγματικό αποτύπωμα:

1) Να κατασκευάσει 2.045 κατοικίες των 75 τ.μ. σε δημόσια οικόπεδα ανά έτος, που θα διατίθενται σε προσιτά ενοίκια και να μην απαιτούνται ιδιώτες επενδυτές για κοινωνική αντιπαροχή .

2) Ή εναλλακτικά, να κατασκευάζει 4.380 φοιτητικές κατοικίες των 35 τ.μ. ετησίως, αντιμετωπίζοντας άμεσα το πρόβλημα στέγασης των νέων.

3) Να παρέχει φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες ώστε να μειώσουν τα ενοίκια στα ενεργά μισθωτήρια ή να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα το μίσθωμα κατά την ανανέωση με τον ίδιο ενοικιαστή.

4) Να επιδοτήσει την ανακαίνιση κλειστών και παλαιών κατοικιών, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη ζήτηση και περιορισμένη προσφορά, όπου οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν επαρκή ίδια κεφάλαια ή δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια δανεισμού για να ενταχθούν σε προγράμματα όπως το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» ή το «Αναβαθμίζω». Η επιδότηση να συνοδεύεται από την προϋπόθεση ότι τα ακίνητα αυτά θα διατεθούν προς ενοικίαση με κοινωνικά προσιτό αντίτιμο, ενισχύοντας έτσι το απόθεμα διαθέσιμων κατοικιών σε προσιτές τιμές.

Οι άνωθεν προτάσεις δεν εξαντλούνται στο σήμερα, αλλά χτίζουν θεμέλια για το αύριο.

Γιατί η στέγη είναι πρωτεύον κοινωνικό δικαίωμα και όχι «πολυτέλεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:42

ΕΤΑΔ: Μετέχει στην ΑΜΚ της Northstar Entertainment - Διατηρεί τη συμμετοχή στο Project Voria

14:35

Κομισιόν: Εκταμίευση 175,4 εκατ. ευρώ στη Δανία στο πλαίσιο του NextGenerationEU

14:33

Έρευνα ΕΕΑ: Η εμπιστοσύνη παραμένει ανθρώπινη υπόθεση στην ασφάλιση

14:29

Θεμιστοκλέους: Μικρή κάμψη στα περιστατικά γρίπης, ίσως κορυφωθούν τον Φεβρουάριο

14:24

Κώτσηρας στον ΟΟΣΑ: Αποτελεσματική φορολογική πολιτική που ενισχύει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή

14:20

Η ΑΙ επιταχύνει την ανακάλυψη νέων φαρμάκων - Διεθνές ΣΔΙΤ ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ

14:12

Bpifrance: Ο Τραμπ είναι «ένα παιδί που χρειάζεται να το ησυχάσουμε»

14:12

Η Coffee Berry ενισχύει τη διεθνή στρατηγική της με Advisory Board υψηλού κύρους

13:53

Τρένο συγκρούστηκε με γερανό στην Ισπανία

13:38

Στρατηγική συμφωνία Metlen - Τσάκου: Ένα από τα μεγαλύτερα υβριδικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

13:37

Δώρα - μαμούθ στους νικητές του Copa Africa ενώ η Σενεγάλη «πνίγεται» στο χρέος

13:36

Παπαστεργίου: 20.000 παραβάσεις κόκκινου σε ένα μήνα «έπιασαν» οι κάμερες

13:32

HSBC: Υποβαθμιζει σε underweight τις ελληνικές μετοχές - «Καμπανάκι» για το εξωτερικό έλλειμμα

13:30

EKT: Το σοκ από τις γεωπολιτικές εξελίξεις ψαλιδίζει την ανάπτυξη και προκαλεί αυξημένους κινδύνους στις αγορές

13:27

Μαρινάκης: Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή για την κακοκαιρία - Νέα συνάντηση Μητσοτάκη με κτηνοτρόφους

13:25

Ιταλία: «Αντάρτικο» από την Μπολόνια για το όριο ταχύτητας των 30 χλμ/ώρα στο κέντρο της πόλης

13:20

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα

13:10

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Γλυφάδας, δρομολογείται έκτακτη χρηματοδότηση

13:05

Ρούτε για Γροιλανδία: Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την ασφάλεια της Αρκτικής

12:58

UBS: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έτοιμες να υπεραποδώσουν έναντι των αμερικανικών

12:55

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό Μητσοτάκη - Τι αποφασίστηκε

12:54

Μερτς στο Νταβός: «Ένας κόσμος όπου μόνο η ισχύς μετρά είναι επικίνδυνος»

12:52

Η λέπρα δεν εξαλείφθηκε ακόμα - 172.717 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το 2024

12:45

Το βόρειο σέλας, όπως φαίνεται από το διάστημα - Το εκπληκτικό βίντεο κοσμοναύτη

12:45

Τράπεζες: Πόσοι δανειολήπτες στρέφονται σε ρύθμιση των step up δανείων τους

12:43

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης για τα αεροδρόμια της χώρας το 2025

12:31

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 367,852 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος το γ' τρίμηνο

12:29

«Έπεσαν» οι υπογραφές για το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ - «Παρών» από 19 χώρες

12:27

Επίσκεψη της Σοφίας Ζαχαράκη σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη

12:23

Πούτιν: Ως 1 δισ. δολάρια η αξία της Γροιλανδίας - «Δεν μας νοιάζει σε ποιον ανήκει»

gazzetta
gazzetta reader insider insider