Το νέο μέτρο για τη στέγαση αφήνει εκτός το πρόβλημα του υψηλού κόστους – 3+1 προτάσεις για την αναχαίτισή του

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το νέο μέτρο για τη στέγαση αφήνει εκτός το πρόβλημα του υψηλού κόστους – 3+1 προτάσεις για την αναχαίτισή του
Παρά τις εξαγγελίες για γενναία στήριξη των ενοικιαστών μέσω της επιστροφής ενός ενοικίου ετησίως, το νέο μέτρο στεγαστικής πολιτικής στερείται στρατηγικής και βάθους σχεδιασμού.

Παρά τις εξαγγελίες για γενναία στήριξη των ενοικιαστών μέσω της επιστροφής ενός ενοικίου ετησίως, το νέο μέτρο στεγαστικής πολιτικής στερείται στρατηγικής και βάθους σχεδιασμού. Το δημοσιονομικό κόστος εφαρμογής του φτάνει τα 230 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο – σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών – την κάλυψη 948.000 νοικοκυριών, δηλαδή περίπου το 80% των ενοικιαστών στη χώρα.

Ωστόσο, οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν την υποτιθέμενη «ανάσα» που προβλέπεται να προσφέρει το μέτρο. Στην πράξη, το μέσο ποσό που αντιστοιχεί ανά δικαιούχο περιορίζεται στα 242 ευρώ ετησίως (230.000.000€ / 948.000 νοικοκυριά) πολύ μακριά από την κάλυψη ενός πραγματικού μηνιαίου ενοικίου. Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο που αναδείχθηκε από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι το εξής: η μέση δηλωμένη ετήσια δαπάνη ενοικίου φτάνει μόλις τα 3.048 ευρώ – δηλαδή περίπου 254 ευρώ τον μήνα.

Το στοιχείο αυτό δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τιμές της αγοράς και θα πρέπει να σημάνει «καμπανάκι» στο οικονομικό επιτελείο. Η χαμηλή δηλωμένη δαπάνη καταδεικνύει πιθανή συστηματική φοροδιαφυγή, γι’ αυτό και απαιτούνται άμεσες και στοχευμένες διασταυρώσεις στοιχείων, με στόχο την αποκατάσταση της φορολογικής ισότητας για όσους δηλώνουν ειλικρινώς τα εισοδήματά τους.

Την ίδια στιγμή, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση 9,7% στα ενοίκια – στοιχείο που υπογραμμίζει τη δυναμική επιδείνωση του κόστους στέγασης. Οι ενοικιαστές καλούνται να αντιμετωπίσουν ολοένα και υψηλότερα έξοδα, χωρίς ουσιαστική προστασία ή προοπτική σταθεροποίησης.

Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο ότι το μέτρο λειτουργεί ως ένα «επίδομα» και όχι ως παρέμβαση με διαρθρωτικό χαρακτήρα. Δε συμβάλλει στη μείωση των ζητούμενων τιμών ενοικίασης – αντιθέτως, μια πιθανή αύξηση των ενοικίων κατά 10% θα μπορούσε να εξανεμίσει την όποια προσωρινή ανακούφιση προσφέρει.

Τα μέτρα στεγαστικής πολιτικής δεν πρέπει να εξαντλούνται σε παροχές χωρίς στόχευση. Οφείλουν να έχουν κοινωνικό αποτύπωμα και να ενισχύουν τις υποδομές για την αναχαίτιση του κόστους στέγασης – μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα χτίζει τη βάση για ένα δικαιότερο στεγαστικό μοντέλο.

Με τον ίδιο προϋπολογισμό των 230 εκατ. ευρώ, η πολιτεία θα μπορούσε να υλοποιήσει παρεμβάσεις με πραγματικό αποτύπωμα:

1) Να κατασκευάσει 2.045 κατοικίες των 75 τ.μ. σε δημόσια οικόπεδα ανά έτος, που θα διατίθενται σε προσιτά ενοίκια και να μην απαιτούνται ιδιώτες επενδυτές για κοινωνική αντιπαροχή .

2) Ή εναλλακτικά, να κατασκευάζει 4.380 φοιτητικές κατοικίες των 35 τ.μ. ετησίως, αντιμετωπίζοντας άμεσα το πρόβλημα στέγασης των νέων.

3) Να παρέχει φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες ώστε να μειώσουν τα ενοίκια στα ενεργά μισθωτήρια ή να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα το μίσθωμα κατά την ανανέωση με τον ίδιο ενοικιαστή.

4) Να επιδοτήσει την ανακαίνιση κλειστών και παλαιών κατοικιών, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη ζήτηση και περιορισμένη προσφορά, όπου οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν επαρκή ίδια κεφάλαια ή δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια δανεισμού για να ενταχθούν σε προγράμματα όπως το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» ή το «Αναβαθμίζω». Η επιδότηση να συνοδεύεται από την προϋπόθεση ότι τα ακίνητα αυτά θα διατεθούν προς ενοικίαση με κοινωνικά προσιτό αντίτιμο, ενισχύοντας έτσι το απόθεμα διαθέσιμων κατοικιών σε προσιτές τιμές.

Οι άνωθεν προτάσεις δεν εξαντλούνται στο σήμερα, αλλά χτίζουν θεμέλια για το αύριο.

Γιατί η στέγη είναι πρωτεύον κοινωνικό δικαίωμα και όχι «πολυτέλεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη Τούρκος να μεταφέρει 110 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

23:35

Συνολικά 61 μετανάστες διασώθηκαν σε δύο επιχειρήσεις νότια της Κρήτης

23:15

Μενδώνη: Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη

22:48

Χαρακόπουλος: Εκπεφρασμένη η κυβερνητική βούληση για μεταφορά νερού στον θεσσαλικό κάμπο

22:33

Ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ - Η πρώτη μετά την εκεχειρία

22:16

Τασούλας: Θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του 2ου Συνεδρίου «Ελλάδα 2030»

21:47

Στην Κύπρο για την Άτυπη Σύνοδο υπουργών Άμυνας της ΕΕ ο Ν. Δένδιας

21:18

Πέλλα: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

21:04

Μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες

20:59

Ιράν: Η δικαιοσύνη επιβεβαίωσε την ποινή φυλάκισης του διαφωνούντα σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί

20:53

Τουλάχιστον 10 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοικτά της Μάλτας

20:46

Χανιά: Εντοπίστηκε drone να εισέρχεται στον εναέριο χώρο των φυλακών μεταφέροντας ύποπτο φορτίο

20:40

ΗΠA: Εξετάζουν σχέδιο για να αγοράσουν τα νησιά Τσάγκος από τον Μαυρίκιο

20:30

Δύο συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια σε Δομοκό και Σαλαμίνα

20:25

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Ιράν απειλεί αμερικανικούς στόχους λόγω της κλιμάκωσης στον Λίβανο

20:22

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αγία Τριάδα Μώλου Φωκίδας

20:11

Γάζα: Εννέα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα

19:56

Τουρνάς: Αυτοψία του υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Βόρεια Εύβοια μετά τις σεισμικές δονήσεις

19:47

ΗΠΑ: Εξετάζουν να διοχετεύσουν «παγωμένα» ιρανικά κεφάλαια σε χώρες του Κόλπου ως πολεμικές αποζημιώσεις

19:30

Πώς φορολογούνται τα crypto στις ευρωπαϊκές χώρες

19:24

Ζελένσκι: Μετέβη στη Βρετανία για συνομιλίες με Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς

19:13

Bybit: Προσφέρει πρόσβαση σε tokenized IPO σε ιδιώτες επενδυτές - Αρχή με την SpaceX

18:53

Κανονικά η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων τη Δευτέρα στη Βόρεια Εύβοια

18:47

Λίβανος: Οι Ισραηλινοί πλήττουν τα νότια προάστια της Βηρυτού

18:15

Γεραπετρίτης: Συνάντηση τη Δευτέρα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

18:02

Μήνυμα Χρυσοχοΐδη για την Ημέρα προς Τιμήν των Αποστράτων της ΕΛΑΣ

17:38

Λάρισα: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Καλλιθέα Φαρσάλων

17:33

Τραμπ: Συμφωνία με την Τεχεράνη δεν σημαίνει άμεση αποδέσμευση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων

17:00

«Ψωμί» για νέες εξαγορές προσφέρει η βιομηχανία τροφίμων –  Όλα τα deals του 2026

16:52

Δημοσκόπηση Marc για το Πρώτο Θέμα: Προβάδισμα 15,1% της ΝΔ έναντι της ΕΛΑΣ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider