Οι Ευρωπαίοι αγρότες αναζητούν νέες στρατηγικές επιβίωσης;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Ευρωπαίοι αγρότες αναζητούν νέες στρατηγικές επιβίωσης;
Στην παρούσα κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ανησυχία τις αυξανόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, έχοντας ενδεχομένως, υποτιμήσει την έκταση και την ένταση των αντιδράσεών τους. 

Στην παρούσα κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ανησυχία τις αυξανόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, έχοντας ενδεχομένως, υποτιμήσει την έκταση και την ένταση των αντιδράσεών τους.

Παρατηρείται μία υποεκτίμηση της αγροτικής δυσαρέσκειας. Οι αγρότες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα αντιδρούν στις αυξανόμενες πιέσεις που αφορούν το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, καθώς και στις επιπτώσεις της νέας κοινής ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία φέρνει αναταραχή και αβεβαιότητα.

Επίσης, στη φάση αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κριτική των αγροτών για την ανεπαρκή προετοιμασία και ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), καθώς και για την αδυναμία της να προσφέρει σαφείς λύσεις και να σχεδιάσει μία βιώσιμη στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη. Οι αντιδράσεις φαίνεται πως εντείνονται λόγω της διαχείρισης των οικονομικών ενισχύσεων, των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις (ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν σημαντικά όπως είναι η Θεσσαλία και ο Έβρος) και την ανεπαρκή υποστήριξη προς τους αγρότες για τον προγραμματισμό της μελλοντικής τους παραγωγής.

Η πρόκληση για την αγροτική πολιτική δεν είναι μονάχα εγχώρια αλλά και ευρωπαϊκή, με τις αγροτικές κινητοποιήσεις να κερδίζουν έδαφος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες λόγω της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ, των επιπτώσεων από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και της αντίθεσης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Mercosur, η οποία απειλεί να εισάγει φτηνά γεωργικά προϊόντα στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την παραγωγή όλο και ποιοτικότερων προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν από την άλλη προτίθενται να απελευθερώσουν το εμπόριο τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας και διατροφικής ασφάλειας, από χώρες αναπτυσσόμενες, εκτός ΕΕ.

Εν μέσω αυτής της πολυσύνθετης κατάστασης, η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη στρατηγική είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Απαιτείται ένα νέο πρότυπο γεωργίας που θα συνδυάζει την επισιτιστική ασφάλεια με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την προώθηση της οργανικής και της ποιοτικής γεωργίας, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ΧΩΡΙΣ όμως να μειώνεται η παραγωγικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ενδεχομένως και το διαθέσιμο εισόδημα των γεωργών και κτηνοτρόφων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως όλες αυτές οι στρατηγικές που εφαρμόζονται σήμερα προτάθηκαν και αποφασίστηκαν τελικά προ της πανδημίας του covid-19 και πολύ περισσότερο προ του Ρωσοουκρανικού πολέμου. Και τα δύο προαναφερθέντα σημαντικότατα γεγονότα επηρέασαν εντονότατα τον διατροφικό τομέα αλλά και την διατροφική αυτάρκεια της ΕΕ γενικότερα.

Από τα παραπάνω, θα μπορούσε να πει κανείς πως όλες αυτές οι αλλαγές που αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε από 1/1/2023 εμείς στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ είναι μάλλον άκαιρες και εκτός «πραγματικότητας».

Ωστόσο, μια αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν μπορεί να συμβεί αυτή πριν το 2025, εκτός και αν κάτι διαφορετικό αποφασισθεί από την Ευρώπη συνολικότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:09

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά ακόμα κι αν κάποιοι αρνούνται να διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος

10:54

«Η Αλβανία δεν πωλείται»: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά της τουριστικής επένδυσης της οικογένειας Τραμπ

10:46

Μεξικό: Κατάσχεση σχεδόν 3 τόνων κοκαΐνης στον Ειρηνικό

10:31

Euronext Athens: Τα ρεκόρ του α΄ εξαμήνου 2026 σε αποδόσεις και αντλήσεις κεφαλαίων

10:18

Η νέα εθνική στρατηγική για το νερό - Ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των υδάτων

09:55

Ωραιόκαστρο: Συνεχίζουν να καίγονται δύο εργοστάσια - Σε κλοιό τοξικού νέφους η Θεσσαλονίκη

09:32

Φορολογικές δηλώσεις: Ρεκόρ υποβολής πριν το «νήμα» της 15ης Ιουλίου

09:22

Τα τρία στοιχήματα του Σεπτεμβρίου: Μείωση τιμών, πακέτο της ΔΕΘ και λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης

09:06

Πού ποντάρει για την ανάπτυξή της η Farcom – Τα σχέδια για νέες αγορές και οι επενδύσεις

08:59

Χορμόβα: Η ΔΥΠΑ κλείνει εκκρεμότητες δεκαετιών στις εργατικές κατοικίες του πρώην ΟΕΚ

08:48

Υπέρταση και υψηλές θερμοκρασίες - Πότε η ζέστη γίνεται επικίνδυνη

08:42

Πώς δημιουργήθηκαν τα Μετέωρα

08:32

Μελετώντας από κοντά την πρώτη μεγάλη φωτιά της χρονιάς: Επικίνδυνη πια η εγκατάλειψη της υπαίθρου!

08:24

Γιατί οι σύγχρονες επιχειρήσεις αναζητούν εργαζομένους που συνδυάζουν τεχνικές γνώσεις με ισχυρές ανθρώπινες δεξιότητες

08:17

Η ίδρυση του SPV «κρίκος» για να μην χαθεί το momentum των υπεράκτιων αιολικών

08:11

Εξοικονομώ: Η τελευταία ευκαιρία του ΥΠΕΝ και οι πιέσεις για νέα παράταση

08:07

Συνομιλία Πούτιν - Τραμπ για την Ουκρανία και διεθνή ζητήματα

08:00

Ταμείο Ανάκαμψης: Το «success story» των αριθμών και η σκληρή πραγματικότητα των έργων

07:47

Ωραιοκάστρο: Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια - Συνελήφθη 76χρονος για εμπρησμό

23:58

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το επιτηρητικό φυλάκιο Αγαθονησίου

23:36

Ισπανία: Η πυρκαγιά κοντά στην Κόστα Μπράβα έχει ήδη κάψει 22.000 στρέμματα

23:15

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά στο Ωραιόκαστρο- Εκκενώνεται προληπτικά το Ίδρυμα Άγιος Παντελεήμων

23:15

Ρέθυμνο: Η Κρήτη επενδύει στη γαστρονομία ως ταυτότητα, πολιτισμό και τουριστική εμπειρία

22:47

Πυροσβεστική: Τέσσερις συλλήψεις για τρεις πυρκαγιές από αμέλεια σε Αργολίδα, Καβάλα και Κορινθία

22:16

Ηράκλειο: Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά

21:47

Ν. Παπανδρέου: Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας «φάρος» για τους Έλληνες και Ορθοδόξους της Αφρικής

21:18

Σημαντικά έργα του ΥΠΠΟ στη Σάμο: Ξεκινά η αποκατάσταση της Παναγίας στο Καρλόβασι

20:53

Τραμπ: Θα μπορούσαμε να τους εξουδετερώσουμε όλους με μια βολή στη κηδεία του Χαμενεΐ

20:33

Πορτογαλία: Τουλάχιστον 1000 πυροσβέστες επιχειρούν για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά στα βόρεια της χώρας

20:21

Κιλκίς: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Κρηστώνη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider