Οι Ευρωπαίοι αγρότες αναζητούν νέες στρατηγικές επιβίωσης;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Ευρωπαίοι αγρότες αναζητούν νέες στρατηγικές επιβίωσης;
Στην παρούσα κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ανησυχία τις αυξανόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, έχοντας ενδεχομένως, υποτιμήσει την έκταση και την ένταση των αντιδράσεών τους. 

Στην παρούσα κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ανησυχία τις αυξανόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, έχοντας ενδεχομένως, υποτιμήσει την έκταση και την ένταση των αντιδράσεών τους.

Παρατηρείται μία υποεκτίμηση της αγροτικής δυσαρέσκειας. Οι αγρότες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα αντιδρούν στις αυξανόμενες πιέσεις που αφορούν το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, καθώς και στις επιπτώσεις της νέας κοινής ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία φέρνει αναταραχή και αβεβαιότητα.

Επίσης, στη φάση αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κριτική των αγροτών για την ανεπαρκή προετοιμασία και ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), καθώς και για την αδυναμία της να προσφέρει σαφείς λύσεις και να σχεδιάσει μία βιώσιμη στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη. Οι αντιδράσεις φαίνεται πως εντείνονται λόγω της διαχείρισης των οικονομικών ενισχύσεων, των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις (ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν σημαντικά όπως είναι η Θεσσαλία και ο Έβρος) και την ανεπαρκή υποστήριξη προς τους αγρότες για τον προγραμματισμό της μελλοντικής τους παραγωγής.

Η πρόκληση για την αγροτική πολιτική δεν είναι μονάχα εγχώρια αλλά και ευρωπαϊκή, με τις αγροτικές κινητοποιήσεις να κερδίζουν έδαφος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες λόγω της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ, των επιπτώσεων από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και της αντίθεσης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Mercosur, η οποία απειλεί να εισάγει φτηνά γεωργικά προϊόντα στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την παραγωγή όλο και ποιοτικότερων προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν από την άλλη προτίθενται να απελευθερώσουν το εμπόριο τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας και διατροφικής ασφάλειας, από χώρες αναπτυσσόμενες, εκτός ΕΕ.

Εν μέσω αυτής της πολυσύνθετης κατάστασης, η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη στρατηγική είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Απαιτείται ένα νέο πρότυπο γεωργίας που θα συνδυάζει την επισιτιστική ασφάλεια με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την προώθηση της οργανικής και της ποιοτικής γεωργίας, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ΧΩΡΙΣ όμως να μειώνεται η παραγωγικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ενδεχομένως και το διαθέσιμο εισόδημα των γεωργών και κτηνοτρόφων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως όλες αυτές οι στρατηγικές που εφαρμόζονται σήμερα προτάθηκαν και αποφασίστηκαν τελικά προ της πανδημίας του covid-19 και πολύ περισσότερο προ του Ρωσοουκρανικού πολέμου. Και τα δύο προαναφερθέντα σημαντικότατα γεγονότα επηρέασαν εντονότατα τον διατροφικό τομέα αλλά και την διατροφική αυτάρκεια της ΕΕ γενικότερα.

Από τα παραπάνω, θα μπορούσε να πει κανείς πως όλες αυτές οι αλλαγές που αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε από 1/1/2023 εμείς στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ είναι μάλλον άκαιρες και εκτός «πραγματικότητας».

Ωστόσο, μια αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν μπορεί να συμβεί αυτή πριν το 2025, εκτός και αν κάτι διαφορετικό αποφασισθεί από την Ευρώπη συνολικότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:54

Ορμούζ: 6.000 ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Κόλπο

14:40

ΑΑΔΕ: Μνημόνιο Συνεργασίας για εκπαίδευση και έρευνα με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

14:34

Η Πειραιώς στο club των 12 τραπεζών που ιδρύουν τη Defense and Resilience Bank

14:32

UniCredit και Alpha Bank ενισχύουν τη συνεργασία τους σε περιφερειακές αγορές

14:13

Συρία: Ένας νεκρός και 36 τραυματίες από τις εκρήξεις στη Δαμασκό

14:09

ΕΕ: Στηρίζει τα μέλη της μετά τις απειλές Τραμπ - «Η Γροιλανδία αποφασίζει για το μέλλον της»

14:02

Δίκη για Τέμπη: Ξεκίνησαν οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων - Αίτημα προς το Δικαστήριο της ΕΕ

14:01

Apple: Mega deal 30 δισ. δολαρίων για αγορά τσιπ από την Broadcom

13:59

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η Ευρώπη ενδυναμώνει τις δεξιότητες κυβερνοασφάλειας

13:56

Spitogatos: Οι ακριβότερες και πιο φθηνές περιοχές της Ελλάδας για αγορά - ενοικίαση κατοικίας

13:43

Κομισιόν: Παραπέμπει την Ελλάδα για παραβάσεις εις βάρος εκπαιδευτικών δημόσιων σχολείων

13:42

H Metlen η πρώτη ελληνική εταιρεία με το νέο ISO για τη διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων

13:34

Η Μαρίν Λεπέν ξεκινά την προεκλογική της εκστρατεία παρά την καταδίκη

13:21

Χρυσός: Πτώση 2,5% με φόντο τη νέα ένταση στη Μέση Ανατολή - Στο -4% το ασήμι

13:18

Ξεκινά η πρώτη κλινική μελέτη σε ανθρώπους παγκοσμίως για την αναζωογόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος

13:12

Νέος πρόεδρος του ΣΕΒΕ ο Θέμης Σαρασίδης - Στόχος η ενίσχυση της εξωστρέφειας

13:07

Εξάρχου: Εφικτή η μετάβαση της οικονομίας σε μία δυναμική φάση ανάπτυξης

13:07

ΓΑΙΑΟΣΕ: Νέα προθεσμία για τον διαγωνισμό εκμίσθωσης καντίνας στον Σταθμό Λαρίσης

12:53

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,16% η απόδοση για τα τρίμηνα έντοκα 400 εκατ. ευρώ

12:43

Κάλας: Οι νέες επιθέσεις Ιράν και ΗΠΑ περιπλέκουν τις συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου

12:42

Πιερρακάκης: Το ψηφιακό ευρώ θα είναι πραγματικότητα έως το 2029

12:28

Συνάντηση Χέγκσεθ - Νετανιάχου σχετικά με την ενδεχόμενη πώληση F-35 στην Τουρκία

12:25

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση εξαγωγών και μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Μάιο 2026

12:08

UBS: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Η ΕΤΕ στα top picks

12:03

Η αλλαγή που έρχεται σε όλα τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα - Πώς θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα

11:59

Σχοινάς: Εξασφαλίσαμε επιπλέον 21 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των παραγωγών

11:54

ΠΟΜΙΔΑ: Τροπολογία-λύση για ανελκυστήρες

11:49

Επιταχύνοντας την παραγωγή μπαταριών: Η Sunlight Group φιλοξενεί το έργο BATTwin

11:43

Τραμπ: Η εκεχειρία με το Ιράν «τελείωσε» - «Είναι άρρωστοι οι άνθρωποι»

11:31

Καλαφάτης: Ελκυστική και βιώσιμη επένδυση το Διάστημα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider