«Μικρό καλάθι» στο EWG για τον νέο Νόμο Κατσέλη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μικρό καλάθι» στο EWG για τον νέο Νόμο Κατσέλη
Η σημερινή τηλεδιάσκεψη θα έχει χαρακτήρα αποτίμησης της κατάστασης, παρά συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Χαμηλά τίθεται ο πήχης των προσδοκιών για σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών στο σημερινό EuroWorking Group όσον αφορά στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων εκτιμούν ότι η τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ σήμερα, ώρα Ελλάδος, θα έχει περισσότερο χαρακτήρα αποτίμησης της προόδου που έχει επιτευχθεί έως σήμερα –η οποία, πάντως, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, αλλά ούτε και αισιοδοξίας για «λευκό καπνό».

Αυτό σημαίνει ότι οριστική προθεσμία να «κλειδώσει» η συμφωνία είναι το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου και όλα δείχνουν ότι το σχέδιο του νόμου θα «πηγαινοέρχεται» μεταξύ Αθήνας και Φρανκφούρτης μέχρι την τελευταία στιγμή. Η διάσταση μεταξύ των τεχνοκρατών της ΕΚΤ και της συμφωνίας που καταθέτουν κυβέρνηση και τράπεζες, ακόμη και μετά τις τελευταίες υποχωρήσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, παραμένει σημαντική. Οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν ως προς τις δικλείδες ασφαλείας που ζητούν, ενώ ούτε η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να «τραβήξει το σκοινί».

Το σενάριο της μονομερούς κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή δεν επαληθεύτηκε, αφού η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω μεταθέτοντας για αυτή την εβδομάδα τη νομοθέτηση της ρύθμισης που θα αντικαταστήσει τον νέο Νόμο Κατσέλη. Ακόμη και αυτό, όμως, είναι αμφίβολο ότι θα συμβεί, όσο οι διαφορές παραμένουν, επιβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

Ως βασικά «αγκάθια» της συμφωνίας κυβέρνησης-τραπεζών αναδεικνύονται τα επιχειρηματικά δάνεια, οι οφειλέτες που βρίσκονται ήδη σε προστασία –αλλά δεν έχουν λάβει δικάσιμο, η προθεσμία «κοκκινίσματος» των οφειλών και τα περιουσιακά κριτήρια.

Ως προς τα υπόλοιπα κριτήρια ένταξης, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, αυτά διαμορφώνονται ως εξής, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

• Το υπόλοιπο οφειλής παραμένει στις 130.000 ευρώ.
• Το σύνολο της κινητής περιουσίας (δηλ. καταθέσεις) διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ, αισθητά χαμηλότερα από την πρόταση της κυβέρνησης για 50.000 ευρώ.
• Η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 100% του υπολοίπου οφειλής. Εάν, για παράδειγμα, ένας οφειλέτης χρωστά 100.000 ευρώ, τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του δεν μπορεί να υπερβαίνουν αυτή την αξία.
• Δεν αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Το ετήσιο εισόδημά του να μην ξεπερνά τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο και τις 21.000 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (μέγιστη κάλυψη έως 36.000 ευρώ).
• Όσο αφορά στο κούρεμα της οφειλής, αυτό θα αφορά στο ποσό υπολοίπου οφειλής που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
• Η κρατική επιδότηση δόσης θα έχει διάρκεια 25 έτη, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider