Στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση των προσωρινών συντάξεων - Έρχεται η προκαταβολή εφάπαξ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση των προσωρινών συντάξεων - Έρχεται η προκαταβολή εφάπαξ
Το υπουργείο Εργασίας έχει κάνει τέσσερις σημαντικές ρυθμίσεις, που αφορούν θέματα συντάξεων και εφάπαξ παροχών.

Τροπολογία με σημαντικές παρεμβάσεις σε θέματα όπως η αύξηση της προσωρινής σύνταξης και η προκαταβολή του εφάπαξ θα κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ.

Το σχέδιο νόμου για το φορολογικό και τις ρυθμίσεις - γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας «μπαίνει» στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο Τετάρτη, προκειμένου να ψηφιστεί στις αρχές Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης:

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί τρεις σημαντικές ρυθμίσεις, που αφορούν θέματα συντάξεων και εφάπαξ παροχών. Αναλυτικότερα:

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ: Αυξάνεται και μάλιστα αναδρομικά, το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 80% για τους μισθωτούς και από το 50% στο 70% για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ.

Η αναδρομικότητα ξεκινά από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης (μετά τις 13/5/2016).

Μέχρι σήμερα η προσωρινή σύνταξη αφορούσε το 50% του µέσου όρου των µηνιαίων αποδοχών που είχαν οι ασφαλισμένοι τους τελευταίους 12 µήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Με τη νέα διάταξη το εν λόγω ποσοστό αυξάνεται γι’ αυτούς τους συνταξιούχους στο 80%, ενώ η βάση υπολογισµού παραµένει ίδια. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα αναδροµικά ποσά που θα προκύψουν από τη διαφορά θα καταβληθούν αυτόµατα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς αίτηση.

«Αυτό θα γίνει και με αναδρομική καταβολή, για να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να έχει ένα υψηλότερο εισόδημα τη δύσκολη αυτή περίοδο» διευκρίνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Υπενθυμίζεται πως από τον Νοέµβριο του 2017 και µετά, όσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης δικαιούνται το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Θεσπίζεται η χορήγηση μειωμένης (κατά 30%) προσωρινής σύνταξης για συνταξιούχους που συνεχίζουν την εργασία τους και δεν έχουν πάρει οριστική σύνταξη, καθώς και για όσους αναλάβουν στο εξής εργασία μετά την αίτηση συνταξιοδότησης. Η μείωση 30% θα υπολογιστεί στα νέα ποσά των προσωρινών συντάξεων.

Σήμερα υπάρχει απαγόρευση που µπλοκάρει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στους απασχολούµενους συνταξιούχους.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΦΑΠΑΞ: Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής του εφάπαξ για τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα, αµέσως µετά την έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση της κύριας σύνταξης.

Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της προκαταβολής του εφάπαξ θα είναι η 20ετής ασφάλιση στον ίδιο φορέα Πρόνοιας, καθώς και η παρέλευση τριών µηνών από την υποβολή της αίτησης, ώστε αυτή να θεωρείται ληξιπρόθεσµη.

Στόχος είναι να λάβουν οι ασφαλισµένοι το βοήθηµα που δικαιούνται και να µειωθεί ο όγκος των ληξιπροθέσµων που εκκρεµούν στο πρ. ΕΤΕΑΕΠ.

Το ποσό της προκαταβολής αναµένεται να είναι σταθερό ανά πρώην Ταµείο. Στην περίπτωση προκαταβολής ποσού μεγαλύτερου από εκείνο της οριστικής απόφασης απονομής εφάπαξ παροχής, το αχρεωστήτως καταβληθέν παρακρατείται κάθε μήνα από το ποσό της κύριας σύνταξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider