Στα δικαστήρια «σέρνουν» το Ripple οι επενδυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα δικαστήρια «σέρνουν» το Ripple οι επενδυτές

Νέο πλήγμα δέχθηκε ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων, με την ομαδική αγωγή που κατατέθηκε εις βάρος της Ripple Labs -της Fintech που ελέγχει το τρίτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου.

Οι επενδυτές που κατέθεσαν την αγωγή ισχυρίζονται ότι η startup κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια πουλώντας «αέρα κοπανιστό» μέσω των Initial Coin Offering (ICO), δηλαδή των δημόσιων προσφορών ψηφιακών κουπονιών (tockens) που δεν κόστιζαν τίποτε στην εταιρεία ενώ, αντίθετα, της απέφεραν αστρονομικά κέρδη.

Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο εξέδωσε δισεκατομμύρια ψηφιακά νομίσματα μέσω μιας «αέναης δημόσιας προσφοράς», αναφέρει η αγωγή που κατατέθηκε την Πέμπτη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια. Το Ripple παραβιάζει την πολιτειακή και ομοσπονδιακή νομοθεσία και εξαπατεί τους μικροεπενδυτές πουλώντας μη εγγεγραμμένα κουπόνια, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο προσφυγών επενδυτής Ράιαν Κόφι διεκδικεί αποζημίωση και την παραδοχή από τη Ripple Labs και τον διευθύνοντα σύμβουλο Μπράντλεϊ Γκάρλινγκχαους ότι πούλησαν μη εγγεγραμμένα κουπόνια. Ο Κόφι αγόρασε 650 κουπόνια Ripple έναντι 2,60 δολάρια έκαστο στις αρχές Ιανουαρίου και τα πώλησε λίγες εβδομάδες αργότερα καταγράφοντας ζημιά 551 δολαρίων, χάνοντας ουσιαστικά το 32% της αρχικής του επένδυσης.

«Είμαστε ενήμεροι για το tweet του δικηγόροι σχετικά με την κατάθεση αγωγής, αλλά ακόμη δεν έχει επιδοθεί κάτι», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ripple, Τομ Τσάνικ. «Κατά πόσο το Ripple συνιστά τίτλο είναι θέμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) να το αποφασίσει. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να ταξινομηθεί ως τέτοιο».

Τον περασμένο Ιούλιο, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι οι εταιρείες που σκοπεύουν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω της πώλησης ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού πρέπει να τηρούν την ομοσπονδιακή νομοθεσία που διέπει τους τίτλους. Προχώρησε, μάλιστα, στην κλήτευση νομικών και φυσικών προσώπων που βρίσκονταν πίσω από δημόσιες προσφορές νομισμάτων τα οποία θεωρούσε ότι παραβίαζαν τη νομοθεσία, αναφέρει πηγή με γνώση των διαδικασιών.

Κατά πόσο το Ripple και το Ether συνιστούν τίτλο αποτελεί θέμα δημόσιας διαμάχης μετά τις δηλώσεις της SEC. Η αγωγή επισημαίνει, επίσης, την προσπάθεια της Ripple να πείσει μερικά από τα κορυφαία ψηφιακά χρηματιστήρια των ΗΠΑ να συμπεριλάβουν το ψηφιακό της νόμισμα. Το Bloomberg είχε αποκαλύψει τον Απρίλιο ότι η εταιρεία παρέχει οικονομικά κίνητρα σε μεγάλες πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, όπως η Gemini και η Coinbase, προκειμένου να διαθέτουν το νόμισμά της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider