Από τις πατάτες στην Βρετανία, έως τα κρεμμύδια στην Ινδία, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή ανεβάζουν τις τιμές τροφίμων παγκοσμίως σύμφωνα με έρευνα που μεταδίδουν οι Financial Times.
Ειδικότερα, η μελέτη που έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης συνδέει άμεσα δεκάδες κλιματικές συνθήκες με ραγδαία άνοδο τιμών, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ευπάθεια των τροφίμων σε περιβαλλοντικά σοκ.
Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη αναδείξει πώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν φθίνουσες αποδόσεις και ελλείψεις εφοδιασμού μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι συγκεκριμένα είδη τροφίμων είναι πιο ευμετάβλητα στις αυξήσεις τιμών, πυροδοτώντας ταυτόχρονα τον πληθωρισμό.

Για παράδειγμα, η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ έχει εκτοξευθεί κατά 50% το τελευταίο έτος, έπειτα από παρατεταμένες ξηρασίες στη νότια Ισπανία κατά τη διάρκεια του 2022 και 2023.
Από την άλλη στην Ινδία, το κύμα καύσωνα του περασμένου Μαΐου ώθησε τις τιμές των κρεμμυδιών κατά 89% υψηλότερα ενώ στην Κορέα, η τιμή του λάχανου αυξήθηκε κατά 70% λόγω του καύσωνα ρεκόρ που καταγράφηκε το καλοκαίρι.
Στην Ιαπωνία, η τιμή του ρυζιού σημείωσε άνοδο 48% τον Σεπτέμβριο έπειτα από ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο και στην Κίνα, οι τιμές των λαχανικών ανέβηκαν κατά 30%.
«Πολλά από τα καιρικά φαινόμενα που κρύβονται πίσω από αυτές τις αυξήσεις των τιμών ήταν εντελώς πρωτοφανή από ιστορική άποψη. Οι θερμοκρασίες ήταν πολύ έξω από το εύρος των τιμών που θα περιμέναμε σε ένα σταθερό κλίμα ανεπηρέαστο από ανθρώπινες ενέργειες», δήλωσε ο Maximilian Kotz του Κέντρου Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι εκρήξεις των τιμών στα τρόφιμα συχνά ακολουθούν τις ακραίες καιρικές συνθήκες για λίγους μόνο μήνες - ένα μοτίβο που οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι πιθανό να παρατηρείται όλο και πιο συχνά όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή.