ΤΑΙΠΕΔ: Ποια είναι τα επόμενα real estate / τουριστικά projects – Τα ακίνητα, οι μαρίνες, οι διαγωνισμοί και οι εκκρεμότητες

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Ποια είναι τα επόμενα real estate / τουριστικά projects – Τα ακίνητα, οι μαρίνες, οι διαγωνισμοί και οι εκκρεμότητες
Ποια είναι τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ και τα γενικά χρονοδιαγράμματα για Καραθώνα, Μίκρα, Ποσείδι Χαλκιδικής, Ιαματικές Πηγές, Ασπροβάλτα και άλλα ακίνητα. Ποιες είναι οι εκκρεμότητες, οι καθυστερήσεις και τα «ναυάγια». Τι προγραμματίζεται στις μαρίνες σε Μύκονο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ρόδο, Καλαμαριά, Αργοστόλι και άλλες περιοχές.

Η έναρξη διαγωνισμών για την αξιοποίησης του ακινήτου – «φιλέτου» Καραθώνας (στην Αργολίδα) στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως επίσης και η αξιοποίηση των εκτάσεων της Μίκρας (Θεσσαλονίκη), της Ποσειδίου Κασσάνδρας (Χαλκιδική), της Ασπροβάλτας (Θεσσαλονίκη) και της Κρυοπηγής (Χαλκιδική), ή η προώθηση διαδικασιών για άλλα ακίνητα (π.χ. Μαρκόπουλο, Ιαματικές πηγές κ.α.), συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο αναθεωρημένο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, που «ανέβηκε» στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο αλλά σε γενικές γραμμές… υστερεί χρονικά καθώς έχει ημερομηνία 29 Δεκέμβριου 2023, ενώ εγκρίθηκε αρχές Φεβρουαρίου.

Ποια ακίνητα βγαίνουν προς αξιοποίηση

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ADP του ΤΑΙΠΕΔ και όσον αφορά στα ακίνητα σημειώνεται ότι για το «ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΡΑΘΩΝΑΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ», παραθαλάσσιο έκτασης 1.911,9 στρ. σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη του Ναυπλίου, με πανοραμική θέα στον κόλπο του Άργους, αμμώδες, παραλιακό μέτωπο μήκους 1.500 μ. και αμφιθεατρική ανάπτυξη), αναμένεται η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας στο 4ο τρίμηνο 2024 ενώ είναι σε εξέλιξη η ωρίμανση του έργου.

Το ακίνητο στη Μίκρα αφορά σε εκτός σχεδίου γηπεδική έκταση στο Δήμος Θέρμης του Ν. Θεσσαλονίκης, επιφάνειας 526.499 τ.μ. όμορη, στην ανατολική του πλευρά, με το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», ενώ το βόρειο όριο του είναι παράλιο μέτωπο στο Θερμαϊκό κόλπο. Η ωρίμανση του έργου ήταν σε εξέλιξη και στα επόμενα βήματα προβλέπονταν η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης, όπου συμπεριλαμβάνεται το ακίνητο (2ο τρίμηνο 2024) με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας να υπολογίζεται στο 1ο τρίμηνο 2025.

Για την «ΑΚΤΗ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΠΟΣΕΙΔΙΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ», προβλέπονταν η ολοκλήρωση διαβούλευσης ΣΜΠΕ και έκδοση εισήγησης Δ/νσης Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ προς ΚΣΔ, ή έγκριση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) από ΚΣΔ, η αποστολή του σχεδίου ΠΔ στο ΣΤΕ για έγκριση, με την προβλεπόμενη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας να ορίζεται για το τρίμηνο 2024. Πρόκειται για ακίνητο έκτασης συνολικής έκτασης 293,870 στρ. και αξιοποιήσιμης έκτασης 140 περίπου στρ, στην περιοχή Ποσειδίου της χερσονήσου Κασσάνδρας του Νομού Χαλκιδικής, που διαθέτει μέτωπο αμμώδους παραλίας 600μ., ενώ εντός του αξιοποιήσιμου τμήματος έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν εγκαταστάσεις Κάμπινγκ

Σε σχέση με το παραθαλάσσιο ακίνητο αποτελούμενο από δύο αυτοτελή τμήματα έκτασης 296.232 τ.μ. (εντός τους λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες κάμπινγκ του ΕΟΤ) και 1.125 τ.μ.), που βρίσκεται εντός του οικισμού της Ασπροβάλτας και διαθέτει άμεση πρόσβαση από την παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας και την Εγνατία Οδό, προβλέπονταν η υποβολή φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες Δήμου και ΥΠΕΝ για έγκριση πολεοδομικής μελέτης και προώθηση της για έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Η προβλεπόμενη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας ορίστηκε για το 1ο τρίμηνο 2025. Η πολεοδομική ωρίμανση του έργου είναι σε εξέλιξη, ενώ έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του παρακείμενου ρέματος.

Για το εκτός σχεδίου παραθαλάσσιο ακίνητο έκτασης 112.400 τ.μ. σε μικρή απόσταση από τον οικισμό της Κρυοπηγής, όπου σε τμήμα του ακινήτου υφίστανται εγκαταστάσεις και υποδομές κάμπινγκ δυναμικότητας 132 θέσεων, αναμένονταν η ολοκλήρωση δασικών χαρτών, με προβλεπόμενη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας το 1ο τρίμηνο 2025. Η ωρίμανση του έργου είναι σε εξέλιξη, εν αναμονή ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών.

Αναφορικά με την ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΥΠΑΤΗΣ, το ακίνητο βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Οίτη, με έκταση 700 στρεμμάτων περίπου και δομημένες επιφάνειες 8.100τ.μ. (ξενοδοχεία εκτός λειτουργίας, καταστήματα κ.λπ.) Στο ακίνητο λειτουργεί υδροθεραπευτήριο σε πολύ καλή κατάσταση με περίπου 100 λουτήρες σε χρήση και εξωτερική πισίνα. Αναφέρονταν , ως επόμενα βήματα, η εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ και παρουσίαση μελέτης στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) στο 2ο τρίμηνο 2024, η δημόσια διαβούλευση ΣΜΠΕ, με προβλεπόμενη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας στο 1ο τρίμηνο 2025.

Η λίστα με εκκρεμότητες, «ναυάγια» και διαγωνισμούς

Όσον αφορά άλλα ακίνητα, αν και κάποιες διαδικασίες είτε έχουν προχωρήσει, είτε φέρονται να έχουν «ναυαγήσει» είτε κινδυνεύουν να χάσουν τους «στόχους», στο ADP σημειώνονταν τα εξής:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εκτός Σχεδίου γηπεδική έκταση στο Δήμο Μαρκόπουλου Αττικής, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου. Προβλεπόμενο Οικονομικό Κλείσιμο: 2ο τρίμηνο 2024 (που ολοκληρώνεται σε έναν μήνα).

ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΡΓΟΥ ΖΕΥΞΗΣ ΡΙΟΥ – ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ΑΒΚ 314: Ακίνητο έκτασης 165.460,40 τ.μ., το οποίο αποτελείται από 4 μη όμορα τμήματα στην βόρεια απόληξη της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου. Επί του ακινήτου δεν υφίστανται κτίσματα. Ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας με την εταιρεία ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΠΕΤΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε. το 1ο τρίμηνο 2024 (έγινε στο β’ τρίμηνο).

ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΕΡΒΕΡΟΝΤΑ - ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ: Επικλινές ακίνητο στην περιοχή «Βερβερόντα» του οικισμού Πόρτο Χέλι της Αργολίδος. Το ακίνητο έχει σχήμα επιμήκους πολυγώνου με έκταση 627,4 στρ.. Αναμένονταν η ανάδειξη πλειοδότη ή κήρυξη άγονου διαγωνισμού, με το ΤΑΙΠΕΔ να ακυρώνει τη διαδικασία και να την ενεργοποιεί εκ νέου με νέο διαγωνισμό.

ΑΚΤΗ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ: Παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό της Αγίας Τριάδας στον Δήμο Θερμαϊκού, έκτασης 126,6 στρ. Το ακίνητο έχει εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μ. και πυκνή και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς δενδροφύτευση στο χερσαίο τμήμα του. Προβλεπόμενη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας: 1ο τρίμηνο 2024. Προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία διαγωνισμού: 2ο τρίμηνο 2024. Ανάδειξη πλειοδότη και υπογραφή ΠΔ για ΕΣΧΑΔΑ, 4ο τρίμηνο 2024.

ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΑΒΚ 254): Παραθαλάσσιο ακίνητο 27 στρεμμάτων στη Νέα Ηρακλειά Χαλκιδικής, χωρίς κτίσματα. Στα επόμενα βήματα αναφέρονταν η διαχείριση Δικαστικής εκκρεμότητας με τον Δήμο Νέας Προποντίδας που προέκυψε μετά την έναρξη του διαγωνισμού (αναγνωριστική αγωγή με αναμονή έκδοσης απόφασης (2ο τρίμηνο 2024). Αναμένεται η εξέλιξη για να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης και το οικονομικό κλείσιμο 3ο τρίμηνο 2024. Στις 03/08/2023 το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε τον κ. Λεωνίδα Κεντεποζίδη ως πλειοδότη.

ΠΡΩΗΝ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΟΜΜΕΧ, ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΚΟΡΥΖΗ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ (ΔΗΜΟΣ ΤΑΥΡΟΥ – ΜΟΣΧΑΤΟΥ): Ακίνητο (ΑΒΚ 3077) με εμβαδόν καταγραφής 3.293,73τ.μ. στον Δήμο Ταύρου – Μοσχάτου επί των οδών Θράκης-Κορυζή και Τιμοθέου Ευγενικού, εντός ρυμοτομικού σχεδίου με 5 κτίσματα συνολικού εμβαδού 1526 τ.μ.. Στα επόμενα βήματα προβλέπονταν το Οικονομικό Κλείσιμο 1ο τρίμηνο 2024 και η εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο πλειοδότης. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό, οι Ολλανδοί αποχώρησαν από το έργο λόγω τοπικών αντιδράσεων και ανησυχιών τους για την πορεία του.

ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΝΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό της Αγίας Τριάδας στον Δήμο Θερμαϊκού, έκτασης 126,6 στρ. Το ακίνητο έχει εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μ. και πυκνή και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς δενδροφύτευση στο χερσαίο τμήμα του. Στο ADP έγινε λόγος για αίτημα για υποβολή βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς και εξέτασή της και ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας και Οικονομικό Κλείσιμο στο 2ο τρίμηνο 2024.

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ – ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΙΣ: Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του Ακινήτου είναι 468.125 τ.μ. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτίρια, στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα / διατηρητέα. Το ADP μιλούσε για έγκριση σχεδίου ΠΔ από το ΣτΕ, υπογραφή ΠΔ και δημοσίευση του σε ΦΕΚ προς εκπλήρωση προϋπόθεσης για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υπογραφή Σύμβασης Μίσθωσης και Οικονομικό Κλείσιμο στο 2ο τρίμηνο 2024.

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΟΝΙΑΒΙΤΗ - ΚΑΜΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ: Παραθαλάσσιο ακίνητο, με συνολική έκταση 800στρ περίπου εκ των οποίων αξιοποιήσιμα είναι τα 580στρ περίπου. Στο παρελθόν λειτουργούσε κάμπινγκ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Γίνεται αναφορά για προβλεπόμενη ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας το 4ο τρίμηνο 2024.

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ: Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 785.398 τ.μ., και περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Η προς αξιοποίηση έκταση περιορίζεται σε 115 στρέμματα περίπου λόγω αρχαιολογικών, δασικών κλπ. περιορισμών. Στην προς αξιοποίηση έκταση δεν περιλαμβάνονται η ιαματική πηγή και το παλαιό υδροθεραπευτήριο με τις εγκαταστάσεις του (έχουν περιληφθεί στην αρχαιολογική ζώνη Α). Και εδώ στο ADP γινόταν λόγος για έγκριση Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ και προβλεπόμενη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας 1ο τρίμηνο 2024.

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΟΥ: Ακίνητο έκτασης 785.398 τ.μ. στην περιοχή Λουτρά Πλατυστόμου. Το ακίνητο περιλαμβάνει ανακαινισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα με δύο μονάδες των 4 και 3 αστέρων, αντίστοιχα και υποδομές θερμαλισμού και ευεξίας. Στα «σκαριά» ήταν η Μελέτη Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) /Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η προετοιμασία τευχών διαγωνισμού εντός του 2024, η δημόσια διαβούλευση ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).

Τι αναφέρει το ADP για τις Μαρίνες

Σε σχέση με την αξιοποίηση μαρίνων, όπου κι εδώ έχουν γίνει κάποιες διεργασίες ήδη, με το insider.gr να έχει αναφερθεί στις αρχικές ενέργειες για να «βγει» το master plan π.χ. για Ζάκυνθο, Σκιάθο κ.α., στο ADP του ΤΑΙΠΕΔ (υπενθυμίζεται είναι περίπου 5 μήνες «πίσω» χρονικά), σημειώνονται τα εξής:

ΜΑΡΙΝΑ ΠΥΛΟΥ: Η Μαρίνα Πύλου βρίσκεται στο κεντρικό και βορειανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης της πόλης της Πύλου με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 129 τουριστικών σκαφών με μήκος από 8μ. έως 30μ. Το εμβαδόν της χερσαίας ζώνης της μαρίνας Πύλου είναι 32.195 τ.μ., ενώ το εμβαδόν της θαλάσσιας ζώνης της είναι 85.379 τ.μ. Στις 30/03/2023 το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ/D-Marine ως Προτιμητέο Επενδυτή. Ο φάκελος του διαγωνισμού υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Υπογραφή Σύμβασης Παραχώρησης και ολοκλήρωση της Συναλλαγής προβλέπονταν στο 1ο τρίμηνο 2024.

ΜΑΡΙΝΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ: Η Μαρίνα Αργοστολίου βρίσκεται στον όρμο του Αργοστολίου, στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού. Απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από τον Διεθνή αερολιμένα Κεφαλονιάς «Άννα Πολλάτου». Η μαρίνα έχει την δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 174 σκαφών και χερσαία ζώνη έκτασης 46 στρεμμάτων περίπου με τη χερσαία δυναμικότητα της μαρίνας να ανέρχεται σε περίπου 110 σκάφη. Παραχώρηση δικαιώματος παροχής υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος (υπηρεσίες ελλιμενισμού και λοιπές υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης της Μαρίνας Αργοστολίου. Στις 01/11/2023 ελήφθη μία δεσμευτική προσφορά (Yacht Trade Consortium). Κατόπιν ελέγχου και αξιολόγησης της αναμένεται η ανακήρυξη Προτιμητέου Επενδυτή, η αποστολή του φακέλου του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Προβλέπονταν ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας 1ο τρίμηνο 2024 και οικονομικό κλείσιμο στο 2ο τρίμηνο 2024.

Μαρίνα Ιτέας: Μαρίνα με χερσαία ζώνη έκτασης 25 στρεμμάτων περίπου, με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 146 σκαφών. Αναμένεται νέος διαγωνισμός το 2ο τρίμηνο 2024 για μακροχρόνια παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων / υπηρεσιών.

Μαρίνα Καλαμαριάς: Μαρίνα δυναμικότητας 388 θέσεων με χερσαία ζώνη έκτασης 76 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης. Προβλέπεται έναρξη νέου διαγωνισμού μόλις εγκριθεί η ΜΠΕ της νέας χωροθέτησης, 2ο τρίμηνο 2024.

Μαρίνα Μυκόνου: Νέος Λιμένας Τούρλου Μυκόνου με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 270 σκαφών. Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει περιέλθει όλος ο Λιμένας Μυκόνου με τρεις διακριτές δραστηριότητες (Επιβατική ναυτιλία, Κρουαζιέρα και Μαρίνα). Επεται η προετοιμασία του νέου Master Plan για το σύνολο του Λιμανιού και αξιολόγηση του βέλτιστου τρόπου παραχώρησης, με προβλεπόμενη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας στο 4ο τρίμηνο 2024.

Μαρίνα Ζακύνθου: Μαρίνα με χερσαία ζώνη έκτασης 37 στρεμμάτων περίπου, με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 275 σκαφών. Προχώρησε διαδικασία έκδοσης απόφασης για την ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ αρμοδιότητας αρχής σχεδιασμού για την εκπόνηση masterplan του λιμένα, γίνεται αξιολόγηση του βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης.

Μαρίνα Μανδρακίου – Ρόδος: Μαρίνα με χερσαία ζώνη έκτασης 12,7 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 175 σκαφών. Συντάσσεται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), προχωρά διαδικασία για δημόσια διαβούλευση ΣΜΠΕ, για αξιολόγηση χρονοδιαγράμματος για την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας και έγκριση από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας εκτιμήθηκε για το 3ο τρίμηνο 2024.

Μαρίνα Σκιάθου: Μαρίνα με χερσαία ζώνη έκτασης 49,5 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 350 σκαφών. Είχαν ξεκινήσει οι απαραίτητες τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες για την αξιοποίηση της μαρίνας, σε εξέλιξη ήταν η επανα-χωροθέτηση της μαρίνας προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά της και να μειωθεί το κατασκευαστικό της κόστος.

ΜΑΡΙΝΑ MEGA YACHT-ΚΕΡΚΥΡΑ: Η θέση του τουριστικού λιμένα βρίσκεται στο δυτικό άκρο του λιμένα Κέρκυρας (περιοχή «Κεφαλομάντουκο») στη δυτική πλευρά του προσήνεμου μόλου κοντά στο νέο επιβατικό σταθμό. Η μαρίνα έχει χερσαία ζώνη έκτασης 39,4 στρεμμάτων και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 100 θέσεις θαλαμηγών. Το Σχέδιο Ανάπτυξης (Master Plan) του ΟΛΚΕ, περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός τουριστικού λιμένα μεγάλων σκαφών (Mega yacht Marina) δυτικά του τερματικού κρουαζιέρας. Ως γνωστόν, προτιμητέος επενδυτής ήταν το σχήμα της Lamda Marinas. Το ADO έκανε λόγο για ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας στο 2ο τρίμηνο 2024.

ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ: Ο λιμένας Λευκίμμης βρίσκεται στη Νότια Κέρκυρα σε απόσταση 43χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας, εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Νότιας Κέρκυρας με την Ηγουμενίτσα και ανήκει στη διοικητική αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ). Η μαρίνα έχει χερσαία ζώνη έκτασης 35 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 160 σκαφών. Η προβλεπόμενη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας ήταν για το 1ο τρίμηνο 2024, που δεν συνέβη, αν και το ΤΑΙΠΕΔ τον Απρίλιο γνωστοποίησε την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

ΜΑΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΙΑΣ: Μαρίνα στην Ημερολιά πλησίον της Κασσιώπης με χερσαία ζώνη έκτασης 35 στρεμμάτων περίπου. Ανήκει στη διοικητική αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ). Το έργο προβλέπει την υπο-παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων / υπηρεσιών, την αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και τη δημιουργία παρακείμενης μαρίνας στη Βόρεια Κέρκυρα. Η έγκριση χωροθέτησης Μαρίνας και Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων αναμένονται στο 3ο τρίμηνο 2024 και η προβλεπόμενη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καρέ» διεκδικητών για αρδευτικό ΣΔΙΤ 98,5 εκατ. ευρώ στη Β. Ελλάδα

Ακίνητα: Η στεγαστική κρίση των νέων και τα κοινωνικά προγράμματα 2,3 δισ. – Τα ποσοστά ιδιοκτησίας και η δημόσια περιουσία

Trade Estates: Προ των πυλών νέο logistics deal – Το Ελληνικό και το free float

gazzetta
gazzetta reader insider insider