Οι νέοι δασμοί Μπάιντεν στην Κίνα: Στο στόχαστρο EVs, τσιπ, ιατρικός εξοπλισμός, χάλυβας και αλουμίνιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι νέοι δασμοί Μπάιντεν στην Κίνα: Στο στόχαστρο EVs, τσιπ, ιατρικός εξοπλισμός, χάλυβας και αλουμίνιο
Η νέα δέσμη μέτρων έρχεται στην κορύφωση της προεκλογικής κούρσας για τον Λευκό Οίκο, με τον Τραμπ να αποτελεί γνωστό πολέμιο του Πεκίνου, καθώς επί προεδρίας του κλιμακώθηκαν οι εμπορικές διαμάχες.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν επέβαλε τους πολυαναμενόμενους δασμούς που στοχεύουν τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και άλλα βασικά προϊόντα της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη. Η νέα δέσμη μέτρων έρχεται στην κορύφωση της προεκλογικής κούρσας για τον Λευκό Οίκο, με τον Τραμπ να αποτελεί γνωστό πολέμιο του Πεκίνου, καθώς επί προεδρίας του εντάθηκαν οι διμερείς σχέσεις των 2 χωρών ενώ κλιμακώθηκαν και οι εμπορικές διαμάχες.

Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Λάελ Μπρέιναρντ, υπογράμμισε ότι οι υψηλότεροι δασμοί «θα διασφαλίσουν ότι οι ιστορικές επενδύσεις σε θέσεις εργασίας δεν υπονομεύονται από μια πλημμύρα άδικων χαμηλών τιμών εξαγωγών από την Κίνα σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες, ο ιατρικός εξοπλισμός ζωτικής σημασίας, ο χάλυβας, το αλουμίνιο και ημιαγωγοί».

Ειδικότερα:

  • EVs: Οι δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα θα τετραπλασιαστούν στο 100% από 25%, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Υπάρχει επίσης ένας επιπλέον δασμός 2,5% για όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται στις Η.Π.Α.
  • Μπαταρίες και κρίσιμα ορυκτά - Οι δασμοί για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου EV θα αυξηθούν στο 25% από 7,5% φέτος. Επιπλέον, ο δασμός στα εξαρτήματα των μπαταριών αναμένεται να εκτιναχθεί στο 25% από 7,5% φέτος, και η εισφορά για γραφίτη θα φτάσει στο 25% από μηδέν το 2026
  • Ηλιακές κυψέλες: Οι δασμοί για τις ηλιακές κυψέλες, είτε συναρμολογούνται σε μονάδες είτε όχι, θα αυξηθούν στο 50% από 25%.
  • Ημιαγωγοί: Οι δασμοί για τα τσιπς διπλασιάζονται στο 50% από 25% έως το 2025.
  • Εξοπλισμός υγειονομικής περίθαλψης: Οι δασμοί για τις σύριγγες και τις βελόνες θα αυξηθούν στο 50% από το μηδέν φέτος. Για ορισμένους ατομικούς προστατευτικούς εξοπλισμούς ή ΜΑΠ, όπως ορισμένες αναπνευστικές συσκευές και μάσκες προσώπου, οι δασμοί πρόκειται να αυξηθούν φέτος στο 25% από μηδέν, ενώ οι δασμοί στα ελαστικά ιατρικά και χειρουργικά γάντια θα αυξηθούν το 2026 σε 25% από 7,5%.
  • Γερανοί: Οι δασμοί στους γερανούς πλοίων αναμένεται να αυξηθούν φέτος στο 25% από μηδέν. Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν επισημάνει ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τεχνολογία στους γερανούς που κατασκευάζονται στην Κίνα.
  • Χάλυβας και αλουμίνιο: Ο δασμός σε ορισμένα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου θα αυξηθεί φέτος στο 25% με τον Μπάιντεν πριν από ένα μήνα να διαμηνύει ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να τριπλασιάσει τους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BaFin: Η Ευρώπη χρειάζεται λιγότερο περίπλοκους ρυθμιστικούς κανόνες

H Renault συμφώνησε με την τουρκική Habas για παροχή κινητήρων

Οκτάμηνη προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο έως 3% από Optima

gazzetta
gazzetta reader insider insider